Σ. Φάμελλος: Υποκριτικό και θρασύ να λέει ο Πρωθυπουργός ότι θα πάρει «τα λεφτά πίσω από τους κλέφτες», όταν οι «κλέφτες» συνεννοούνταν με κυβερνητικά στελέχη

  • 18/7/2025 • 32 προβολές
Δ. Οικονόμου: Χθες είχαμε μια αιφνιδιαστική εξέλιξη την οποία απ’ ό,τι φαίνεται η κυβέρνηση το γνώριζε, γιατί όταν έχει γίνει από τον Μάιο, μάλλον το γνώριζε η αντιπροσωπεία μας εκεί μαζί τους, έχουμε λοιπόν την εξέλιξη με τη ρηματική διακοίνωση που φαίνεται ότι εδώ πάμε σε μια συμμαχία Τουρκίας Λιβύης, η οποία διευρύνεται πια και δείξαμε πριν το χάρτη να φαίνεται να δημιουργείται μια γαλάζια δήθεν πατρίδα από την Κύπρο μέχρι το Ιόνιο. Αμφισβητούν και την ΑΟΖ στο Ιόνιο τώρα. Τι κάνουμε τώρα;

Σ. Φάμελλος: Θεωρώ ότι είναι μια αρνητική εξέλιξη που πράγματι έχει προηγηθεί θεσμικά και γι΄ αυτό μου κάνει ιδιαίτερη εντύπωση το επίπεδο των ανακοινώσεων του Υπουργού Εξωτερικών για την πρόσφατη επίσκεψή του στη Λιβύη. Δεν μπορώ να καταλάβω πώς ο κ. Γεραπετρίτης δηλώνει ότι οι δύο χώρες σέβονται το διεθνές δίκαιο όταν έχουμε τέτοιες συμπεριφορές και επιλογές που είναι σε πλήρη αντίθεση με το Δίκαιο της Θάλασσας και το Διεθνές Δίκαιο. Γι΄ αυτό και η χώρα μας πρέπει να κάνει παρέμβαση σε διεθνές επίπεδο. Και το λέω ξεκάθαρα. Δεν μπορεί να επιτρέπουμε σε γειτονικές χώρες, να αμφισβητούν κυριαρχικά δικαιώματα και να παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο. Πρέπει όμως να σας πω ότι και στο θέμα της Λιβύης, η Ελλάδα έχει σοβαρότατες υποχωρήσεις στη διπλωματική της πολιτική τα τελευταία έξι χρόνια. Και είναι κεντρική ευθύνη της κυβέρνησης και του κ. Μητσοτάκη.

Α. Παυλόπουλος: Το αφήσαμε να συμβεί δηλαδή; Μας ξέφυγε αυτό;

Σ. Φάμελλος: Δεν είναι το μόνο. Θυμάστε ότι εμείς από την αρχή είχαμε κάνει κεντρικό θέμα το Τουρκολιβυκό. Η Ελλάδα απουσίαζε ακόμα και από τη διαπραγμάτευση του Τουρκολιβυκού τότε. Στην Ευρώπη ήταν στην απέξω ακόμα και από τις ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε πάρα πολλά επεισόδια με τη Λιβύη. Το τελευταίο ήταν ότι κλείσανε την πόρτα, το καθεστώς Χαφτάρ βέβαια, στον ίδιο τον Ευρωπαίο επίτροπο και στους τρεις υπουργούς μεταξύ των οποίων και ο Έλληνας υπουργός. Και έχουμε σαφέστατα πολλές αμφισβητήσεις. Εδώ μπορεί να προσθέσετε και το μεταναστευτικό που εγώ πιστεύω ότι εργαλειοποιείται από τη Λιβύη. Και ρωτώ πού είναι η Ευρώπη; Πού είναι η Ελλάδα; Εδώ επιτρέψτε μου να σας πω ότι δεν είναι μόνο η Ελλάδα…

Δ. Οικονόμου: Στο Μεταναστευτικό, μια και το είπατε κ. Πρόεδρε, η θέση η δική σας ποια είναι; Τι πρέπει να κάνουμε; Η κυβέρνηση έχει πάει σε μια σκληρή γραμμή, λέει ένα κλειστό κέντρο εκεί, διαχείριση, όχι αίτηση ασύλου τώρα για τρεις μήνες και επιστροφή πίσω στους παράνομους.

Σ. Φάμελλος: Θέλω να κλείσω το θέμα της διεθνούς πολιτικής που είναι πολύ σημαντικό και θα σας απαντήσω. Η Ελλάδα από το 2019 δεν έχει μια ισχυρή, πολυπαραμετρική εξωτερική πολιτική. Λειτουργεί ως ουρά άλλων δυνάμεων, πρόσφατα στη Μέση Ανατολή, ουρά των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Λάθος. Η Ελλάδα έχει τη δική της πολιτική. Γι’ αυτό και βρίσκει περιθώριο και η γειτονική χώρα και κάνει συμμαχίες.

Α. Παυλόπουλος: Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ μαζί με την Αίγυπτο δεν είναι και δεν είναι πολύ ισχυρές συμμαχίες για τις ανάγκες της περιοχής;

Σ. Φάμελλος: Παράδειγμα: Όταν διεκόπη η πόντιση του καλωδίου από την Ελλάδα προς την Κύπρο, στην Κάσο, πού ήταν η συμμαχία αυτή, αφού λέτε ότι είναι ισχυρές συμμαχίες; Αφού λέει ο κ. Μητσοτάκης ότι είναι ισχυρές συμμαχίες;

Α. Παυλόπουλος: Ο κ. Μητσοτάκης λέει ότι το καλώδιο θα γίνει.

Σ. Φάμελλος: Πότε; Σταμάτησε; Υπήρξε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων; Έφτασαν σε σημείο να αναφερθούν σε χώρα που δεν επιτρέπεται να μπαίνει στον διάλογο αυτόν, δηλαδή στη Τουρκία, για θέματα δικών μας κυριαρχικών δικαιωμάτων; Το αποτέλεσμα μετράει στην πολιτική. Όταν επιχείρησε η Τουρκία επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να κάνει έρευνες, το Μπαρμπαρός, τότε το ελληνικό Ναυτικό ήταν εκεί. Όταν το Ορούτς Ρέις έκανε βόλτες έξω από τη Ρόδο που ήταν το ελληνικό ναυτικό; Έχουμε πάρα πολλές, δυστυχώς για τη χώρα, αποδείξεις. Δε μου αρέσει που η χώρα υποχωρεί συνέχεια. Οι συμμαχίες που έχει επιλέξει, που δεν είναι στρατηγικές συμμαχίες, είναι ο δεδομένος σύμμαχος. Συγχωρέστε με, αλλά συμμαχία γίνεται και με ισότιμη συζήτηση, όχι «πες μου τι θες να το κάνω». Εδώ λοιπόν σας λέω είναι λάθος αυτή η επιλογή. Στην περίπτωση της Λιβύης είναι πάρα πολλά τα λάθη.

Δ. Οικονόμου: Πάμε στο μεταναστευτικό.

Σ. Φάμελλος: Το μεταναστευτικό είναι πρόβλημα της Ευρώπης; Είναι. Γιατί ο κ. Μητσοτάκης δέχτηκε να είναι η Ελλάδα δεσμοφύλακας της Ευρώπης; Είναι τραγική η συμφωνία που έκανε. Είναι η τραγικότερη συμφωνία που έχει κάνει για τα συμφέροντα της χώρας. Συμφώνησε στο σύμφωνο μετανάστευσης με την ακροδεξιά της Ευρώπης να γίνει η Ελλάδα δεσμοφύλακας της Ευρώπης. Δηλαδή να μένουν εδώ οι πρόσφυγες – μετανάστες και να μην υπάρχει ισότιμη κατανομή σε όλη την Ευρώπη. Η Ευρώπη δεν είναι για να μοιράζεται τα βάρη; Γιατί δηλαδή πρέπει να μας πληρώνει ο κ. Όρμπαν για να κρατάμε εμείς εδώ μετανάστες, πρόσφυγες και οποιονδήποτε; Γιατί να μην υπάρχει ενιαίο σύστημα ασύλου; Ενιαίο σύστημα επιστροφών; Για ποιο λόγο; Γιατί να μην είναι τα σύνορα της Ευρώπης εξίσου διασφαλισμένα από όλη την Ευρώπη;

Α. Παυλόπουλος: Για να μην ξαναδούμε Μόρια, η Ειδομένη κτλ. Αυτό είναι.

Σ. Φάμελλος: Εγώ λέω ότι πρέπει να είμαστε Ευρώπη πρώτα από όλα.

Α. Παυλόπουλος: Τελευταία φορά που λειτουργήσαμε ως χώρα τράνζιτ μας έμειναν πάρα πολλοί εδώ και οι συνθήκες ήταν άθλιες. Είχαμε μέχρι και βιασμούς κατά τον κύριο Δρίτσα, αν θυμάμαι.

Σ. Φάμελλος: Εγώ αυτή την περίοδο βλέπω τη χώρα να μην μπορεί να υπερασπιστεί, ακόμα και με τα πλοία που έστειλε ο κ. Μητσοτάκης, τα συμφέροντα της χώρας.

Α. Παυλόπουλος: Να σκληρύνουμε την στάση μας;

Σ. Φάμελλος: Επιτρέψτε μου να σας πω συγκεκριμένα: Πρώτον, να γίνει άμεσα Συμβούλιο Κορυφής και να αλλάξει το σύμφωνο μετανάστευσης. Να μοιράζονται όλες οι χώρες την ευθύνη. Έπρεπε να το κάνει ο κ. Μητσοτάκης αυτό εδώ και μια εβδομάδα. Έχουμε ευθύνη γιατί υπάρχουν και δικαιώματα ανθρώπων και διεθνές δίκαιο. Δεν μπορούμε να ερχόμαστε με τις ακροδεξιές ιαχές Πλεύρη να παραβιάζουμε το διεθνές δίκαιο και το Σύνταγμα της χώρας. Είναι απαράδεκτο αυτό που κάνανε. Απαράδεκτο.

Δ. Οικονόμου: Πως το παραβιάζει;

Σ. Φάμελλος: Με το να μη δέχεται τις υποχρεώσεις όλων των ευρωπαϊκών χωρών για το δικαίωμα ασύλου. Όταν κινδυνεύει άνθρωπος και ιδιαίτερα όταν είναι στη θάλασσα, πρέπει να του δίνεις το δικαίωμα να καταθέτει αίτηση ασύλου. Αν δεν έχει το δικαίωμα να επιστρέφει. Και προφανώς πρέπει να έχουμε μέτωπο με τους διακινητές. Και θέλετε να σας πω πώς φαίνεται η υποκρισία; Γιατί ήταν υποκριτικό το ότι πήγε στον Πρόεδρο Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης και είπε ότι θα στείλει πλοία, το οποίο δεν είναι και ελέγξιμο. Η Ελλάδα από το 2019 έχει ενταγμένο σε χρηματοδότηση μελετημένο από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, χρηματοδοτημένο και από την Ευρώπη από το Ταμείο Ασφάλειας, το εθνικό σύστημα επιτήρησης των θαλάσσιων συνόρων. Είναι ένα πρόγραμμα 62 εκατομμυρίων ευρώ ενταγμένο σε χρηματοδότηση. Γιατί από το 2019 δεν το υλοποιεί; Είναι του Λιμενικού Σώματος. Δεν το υλοποίησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. 62 εκατομμύρια. Εθνικό σύστημα επιτήρησης θαλάσσιων συνόρων της χώρας. Ενταγμένο, χρηματοδοτημένο, μελετημένο και δεν έχουν κάνει ένα βήμα. Ξέρετε ότι υπάρχουν ηλεκτρονικά συστήματα και έχουμε τη δυνατότητα. Σαν χώρα, είμαστε χώρα που έχει καλούς επιστήμονες, καλούς λιμενικούς. Για ποιο λόγο δεν γίνεται αυτό;

Και επίσης να υπάρχουν στην Κρήτη. Εγώ πήγα κι είδα και τους πρόσφυγες και την αυτοδιοίκηση. Να υπάρχουν δομές υποδοχής, δομές καταγραφής, αλλά δεν μπορεί να υπάρχει μια κλειστή φυλακή, μια υπερδομή. Εγώ είπα δύο να γίνουν, να υποδέχονται, να καταγράφουν, να φιλοξενούν, να μην μένουν στους δρόμους και στο λιμάνι όπου τους έχει παρατήσει ο κ. Πλεύρης ακριβώς για να δημιουργεί εντάσεις και μετά να κάνει μετά κορώνες, να μην πω καμιά κουβέντα διαφορετική.

Α. Αντζολέτος: Να πάμε λίγο και στο θέμα της ημέρας στη προανακριτική. Εγώ θέλω λίγο να σταθώ κ. Πρόεδρε σε σχέση με το ΠΑΣΟΚ, γιατί βλέπω ότι μέσω της προανακριτικής έχει ανοίξει ένα νέο μέτωπο με τον κύριο Ανδρουλάκη. Αυτό είναι το καινούργιο. Έχετε καταγγείλει την κυβέρνηση, τα έχετε πει. Επιμένετε. στην Προοδευτική Συνεργασία, αλλά βλέπουμε ο κύριος Ανδρουλάκης πηγαίνει μόνος του και μάλιστα ουσιαστικά μέσα στην προανακριτική, τι λέει; Ότι η κερκόπορτα για να γίνουν όλα αυτά στον ΟΠΕΚΕΠΕ άνοιξε επί ΣΥΡΙΖΑ την περίοδο 15-19.

Α. Παυλόπουλος: Έχει βγει ένας διάλογος, ο Πολάκης στη δικογραφία;

Σ. Φάμελλος: Όχι, κάνετε λάθος και θέλω να το πάρετε πίσω γιατί δεν είστε σίγουρος. Μη λέτε λόγια του αέρα.

Α. Παυλόπουλος: Γιατί ο κύριος Πολάκης έβγαλε μια ανακοίνωση, έκανε και μια ανάρτηση.

Δ. Οικονόμου: Κάποιος είπε για τον κ. Πολάκη.

Σ. Φάμελλος: Ένα πρόσωπο από τις γαλάζιες ακρίδες αναφέρθηκε στον κ. Πολάκη. Άρα πρόσωπο που πιθανώς είναι υπό δικαστικό έλεγχο υποθέτω.

Α. Παυλόπουλος: Άρα μπορεί να το έκανε και αυθαίρετα.

Σ. Φάμελλος: Ξεκαθαρίσαμε τι έχουμε κάνει εμείς.

Δ. Οικονόμου: Ο Ανδρουλάκης πάντως μπλέκει και το ΣΥΡΙΖΑ μέσα. Λέει ότι από τον ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε αυτό.

Σ. Φάμελλος: Είτε αυτό αφορά τον κ. Ανδρουλάκη, είτε αφορά, πολύ πιο σημαντικό, τους πολίτες της χώρας, αντίπαλος σε αυτή την υπόθεση είναι η διαφθορά και αυτοί που κλέψανε τα λεφτά. Και είναι υποκριτικό να βγαίνει ο πρωθυπουργός χθες να λέει ότι «θα τα πάρουν πίσω από τους κλέφτες» όταν οι συνεννοήσεις με τους «κλέφτες» έγιναν από γαλάζια στελέχη, έγινε με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας. Πόσο υποκριτικό αλλά και πόσο θρασύ είναι να λέει ο πρωθυπουργός, του οποίου η κυβέρνηση ελέγχεται από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία, ότι «θα πάρουμε τα λεφτά πίσω από τους κλέφτες», όταν οι «κλέφτες» συνεννοούνται με κυβερνητικά στελέχη.

Α. Αντζολέτος: Καλά αυτό πρέπει να κάνει τώρα η κυβέρνηση, να πάρει πίσω τα λεφτά.

Σ. Φάμελλος: Η κυβέρνηση θα πρέπει πρώτα απ’ όλα να ελεγχθεί δικαστικά, να ενεργοποιηθεί ο νόμος περί ευθύνης υπουργών.

Α. Παυλόπουλος: Γιατί ποιος τα πήρε τα λεφτά αυτά; Ο Βορίδης και Αυγενάκης ή ο Μητσοτάκης τα πήραν τα λεφτά;

Σ. Φάμελλος: Όποιοι ευθύνονται για το ότι κλάπηκαν τα λεφτά πρέπει να απολογηθούν.

Α. Παυλόπουλος: Μεσαία στελέχη που είχαν πρόσβαση στα συστήματα σας λέει.

Σ. Φάμελλος: Σε ποιον είχαν πρόσβαση; Στον υπουργό δεν είχαν; Σας παρακαλώ δηλαδή…

Α. Παυλόπουλος: Με εντολή Βορίδη τα παίρναν τα λεφτά;

Σ. Φάμελλος: Δεν ξέρω. Δεν πρέπει να ελεγχθεί;

Δ. Οικονόμου: Τα πάντα πρέπει να ελεγχθούν.

Σ. Φάμελλος: Γιατί η Νέα Δημοκρατία αρνείται τον έλεγχο;

Α. Παυλόπουλος: Μα λέει πάμε σε έλεγχο.

Σ. Φάμελλος: Όχι. Ακριβώς το αντίθετο κάνει.

Α. Παυλόπουλος: Λέει πάμε σε Εξεταστική για να τα ελέγξουμε όλα.

Σ. Φάμελλος: Κοροϊδεύουν τους πολίτες. Έρχεται δικογραφία από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή και λέει ότι πρέπει να ερευνηθούν δύο, στην αρχή, πολιτικά πρόσωπα για το θέμα της κακουργηματικής απιστίας, της συνέργειας και της ηθικής λειτουργίας.

Δ. Οικονόμου: Λέει στη δικογραφία για κακούργημα;

Σ. Φάμελλος: Βεβαίως. Λέει έλεγχο για κακούργημα. Για αδικήματα ελέγχονται. Δεν έχουν τα αδικήματα όνομα; Είναι κακουργηματική απιστία. Ακόμα μία φορά έρχεται φάκελος από τη δικαιοσύνη και ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει να τον πετάξει στα σκουπίδια. Στα σκουπίδια πετάει τη Δικαιοσύνη όμως. Είτε είναι ευρωπαϊκή, είτε είναι ελληνική. Γιατί και στην εξεταστική που έκανε για να αντιμετωπίσει τη δικογραφία της 717 παραδέχτηκε ότι ήταν μια κακιά στιγμή και πέταξε την αλήθεια στα σκουπίδια. Μπάζωσε και το έγκλημα των Τεμπών. Εδώ λοιπόν τα πράγματα είναι απλά: Η επιλογή της εξεταστικής, είναι συγκάλυψη, προσβολή στη δικαιοσύνη, ενώ υπάρχει δικογραφία. Δηλαδή να ελέγξουμε τι; Ήρθαν απομαγνητοφωνήσεις νόμιμων ακροάσεων και εμείς θα ελέγξουμε κάτι παραπάνω;

Α. Παυλόπουλος: Γεγονός είναι ότι σε ό,τι έχει δει το φως της δημοσιότητας δεν υπάρχει πουθενά Βορίδης ή Αυγενάκης να συνεννοούνται γι’ αυτό το σκάνδαλο.

Σ. Φάμελλος: Δεν θα ζητάγαμε τότε Προανακριτική, δε θα ζητάγαμε έρευνα αλλά ζητάγαμε παραπομπή σε δικαστήριο.

Δ. Οικονόμου: Εσείς θα συμμετέχετε στην εξεταστική;

Σ. Φάμελλος: Εμείς ζητούμε τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής. Είναι λάθος η εξεταστική.

Α. Παυλόπουλος: Άλλο αυτό. Το καταγγέλλετε αυτό.

Σ. Φάμελλος: Εγώ ζητώ να ψηφίσουν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας την Προκαταρκτική Επιτροπή. Αυτό είναι σεβασμός στη Δικαιοσύνη.

Δ. Οικονόμου: Δε το ψηφίζουν όμως αυτό. Θα γίνει όμως μια Εξεταστική. Θα πάει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκεί;

Σ. Φάμελλος: Δε θα τους δώσω περιθώριο να απαντήσω για τίποτε άλλο.

Α. Αντζολέτος: Δε θα ψηφίσετε την Εξεταστική;

Σ. Φάμελλος: Θα ψηφίσουμε Προκαταρκτική. Είναι απαράδεκτο να προσπαθεί να αλλάξει τη συζήτηση.

Δ. Οικονόμου: Έχουν μια σημασία οι επιλογές σας. Είσαστε μεγάλο κόμμα. Πρέπει να ξέρουμε αν θα πάτε εκεί.

Σ. Φάμελλος: Ακριβώς επειδή είμαστε μεγάλο κόμμα πήραμε την πρωτοβουλία και καταθέσαμε πρώτοι ολοκληρωμένη πρόταση και σας προκαλώ να τη διαβάσετε.

Δ. Οικονόμου: Δεν τη δέχεται η κυβέρνηση. Διατηρεί την πλειοψηφία.Έτσι παίζεται το παιχνίδι στη Βουλή.

Σ. Φάμελλος: Οι βουλευτές θα κρίνουν. Παίζεται παιχνίδι στην Βουλή;

Δ. Οικονόμου: Έτσι είναι στην δημοκρατία, πλειοψηφία και μειοψηφία.

Σ. Φάμελλος: Η δημοκρατία λοιπόν επιβάλλει, και το ζητώ εδώ, να ψηφίσουν και οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αυτό που ζητάει η ευρωπαϊκή δικαιοσύνη, γιατί αλλιώς θα προσβάλλονται και αυτοί.

Δ. Οικονόμου: Εσείς εξεταστική θα δεχτείτε; Θα συμμετέχετε;

Σ. Φάμελλος: Εμείς θεωρούμε ότι αυτή η Εξεταστική, χθες, κατατέθηκε το έγγραφο, είναι μια υποκριτική Εξεταστική. Ξεκινά από το ‘98 όταν ακόμα δεν λειτουργούσε καλά – καλά ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Γιατί το κάνει; Για να μπαζώσει την αλήθεια. Εμείς δεν απουσιάζουμε από τα κοινοβουλευτικά δρώμενα, είμαστε εκεί. Αλλά είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτή τη πρόταση.

Δ. Οικονόμου: Δεν απάντησε για Ανδρουλάκη….

Σ. Φάμελλος: Εγώ λοιπόν, εφόσον ξεκαθάρισα ποιοι ευθύνονται για το σκάνδαλο διαφθοράς, ποιοι έφαγαν τα λεφτά των αγροτών, που έχει ευθύνη η Νέα Δημοκρατία, πολιτική ευθύνη έχει ο πρωθυπουργός 100%, το μισό υπουργικό συμβούλιο αναφέρεται στη δικογραφία. Δεν λέω εμπλέκεται σε αδικήματα, αναφέρεται, θεωρώ ότι ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λάθος. Ο κ. Ανδρουλάκης έπρεπε να επιλέξει να κάνουμε όλοι μαζί μία πρόταση, γιατί απέναντι στην διαφθορά και απέναντι στη Δεξιά οι απαντήσεις πρέπει να είναι συνολικές.

Α. Αντζολέτος: Θα ήταν διαφορετικό άμα είχε 70 υπογραφές;

Σ. Φάμελλος: Σαφέστατα θα ήταν πολύ διαφορετικό. Δεν θα σας έκανε πολύ μεγαλύτερη εντύπωση; Εδώ σας έκανε εντύπωση ότι κάναμε συνεργασία και καταθέσαμε τη πρόταση. Και καλώς σας έκανε. Σε κάθε περίπτωση όταν η Ευρωπαϊκή Εισαγγελική Αρχή διερευνά την κυβέρνηση Μητσοτάκη, δεν έχουμε περιθώριο, ούτε ο Ανδρουλάκης, να κάνει συμψηφισμούς, να βάζει και λίγο ΣΥΡΙΖΑ μέσα, γιατί χάνεται ο στόχος.

Α. Αντζολέτος: Πέταξε όμως την μπάλα στην κυβέρνηση, είπε θα ψηφίσω και την εξεταστική, ελάτε και εσείς να ψηφίσετε μετά την προανακριτική μου.

Σ. Φάμελλος: Κι εγώ το έβαλα το θέμα της Προκαταρκτικής και περιμένω την κυβέρνηση.

Α. Παυλόπουλος: Τελευταίο ερώτημα, θέμα επιστροφής Αλέξη Τσίπρα. Το βλέπετε; Υπάρχει ενδεχόμενο;

Σ. Φάμελλος: Υπάρχει, όπως βλέπετε και εσείς, ένα μεγάλο και συνολικό come back του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει επιστρέψει. Επέλεξα κι εγώ από την αρχή να μιλήσω πρώτος για την ανάγκη συνεργασιών, για την ανάγκη να υπάρχει απέναντι στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη ένας ισχυρός αντίπαλος, να υπάρξει προοδευτική κυβέρνηση μετά από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές και έχω ζητήσει την παραίτηση της κυβέρνησης γιατί μια κυβέρνηση διαφθοράς και σκανδάλων δεν μπορεί να εκπροσωπεί την Ελλάδα με συνεχείς υποχωρήσεις.

Α. Παυλόπουλος: Να επιστρέψει ο Αλέξης Τσίπρας το ζητάτε;

Σ. Φάμελλος: Με τον Αλέξη Τσίπρα θέλω να σας πω ότι από την πρώτη μέρα που ανέλαβα εγώ, κάναμε κοινή δήλωση στην ίδια κατεύθυνση. Ήταν στο Συνέδριο που αποφασίσαμε όλα αυτά. Έχουμε την ίδια γραμμή όσον αφορά την πολιτική της χώρας και την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Θεωρώ ότι αυτό είναι ο κεντρικός μας στόχος, η ισχυροποίηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αυτό φοβάται ο κ. Μητσοτάκης και είμαστε στην ίδια κατεύθυνση.

Νομίζω ότι μετά το Συνέδριο αποδείξαμε ότι όλες οι συζητήσεις περί έντασης στο Συνέδριο, διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, να μην μπορέσουμε να εκλέξουμε Κεντρική Επιτροπή, να μην έχουμε συμμετοχή, να μην έχουμε Πολιτική Γραμματεία διαψεύστηκαν. Θέλω να σας πω ότι χθες κάναμε την πρώτη συνεδρίαση της νέας Πολιτικής Γραμματείας, ομόφωνα έχουμε πλέον ευθύνες σε όλα τα μέλη της, ομόφωνη απόφαση και για την προκαταρκτική και για τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ περπατάει πλέον και δυναμώνει και ακολουθεί μια πολιτική εξόρμηση στον κόσμο.

Α. Παυλόπουλος: Θα ανέβουν και τα νούμερα…

Σ. Φάμελλος: Το ζήτημα δεν είναι να ανέβουν τα νούμερα, εγώ θέλω να ανέβει η Ελλάδα διότι δεν πάμε καλά. Ούτε μέσα, ούτε έξω πάμε καλά. Θέλω λοιπόν να ισχυροποιηθεί η χώρα μας και θα κάνω κι εγώ προσωπικά ό,τι είναι δυνατόν να είναι δυνατός ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για να αλλάξει η Ελλάδα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ