
Υποβολή επίσημης υποψηφιότητας της Ελλάδας για το Συμβούλιο της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών (ITU) για την περίοδο 2027-2030
- 15/7/2025 • 36 προβολές
O Υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, συμμετείχε στη Διάσκεψη Κορυφής για την Κοινωνία της Πληροφορίας (WSIS 2025), που διοργανώνεται κάθε χρόνο από τη Διεθνή Ένωση Τηλεπικοινωνιών (ITU) στη Γενεύη. Στο πλαίσιο της συμμετοχής του, πραγματοποιήθηκαν διμερείς συναντήσεις με οκτώ υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και με ομολόγους του από τρίτες χώρες. Επιπλέον, συμμετείχε στην Υπουργική Διάσκεψη και στο πάνελ Leaders TalkX, ενώ παραχώρησε συνέντευξη αναφορικά με τις ελληνικές πρωτοβουλίες στον τομέα της προστασίας των ανηλίκων από τον εθισμό στο διαδίκτυο, καθώς και τις σημαντικές εξελίξεις που αφορούν την Τεχνητή Νοημοσύνη (Φάρος), την Κβαντική Μηχανική (Hellas QCI), την Κυβερνοασφάλεια (Εθνική Αρχή) και το εθνικό πρόγραμμα μικροδορυφόρων (Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος).
Η ένταξη της Ελλάδας στο Συμβούλιο της ITU – του εξειδικευμένου οργανισμού του ΟΗΕ για τις ραδιοεπικοινωνίες και τις Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών – αναμένεται να προσδώσει στη χώρα μας σημαντικό πολιτικό πλεονέκτημα, ενισχύοντας όχι μόνο τον διεθνή της ρόλο, αλλά και την επιρροή της στο ευρύτερο γεωπολιτικό περιβάλλον της περιοχής. Η ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στις διεργασίες της Ένωσης θα της επιτρέψει να καθιερωθεί ως ένας αξιόπιστος ρυθμιστικός παράγοντας στο παγκόσμιο τηλεπικοινωνιακό τοπίο.
Το Συμβούλιο της ITU απαρτίζεται από το 25% των κρατών μελών του ΟΗΕ και εκλέγεται κάθε τέσσερα χρόνια στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Διάσκεψης Πληρεξουσίων (Plenipotentiary – PP 2026), με στόχο τη γεωγραφικά δίκαιη κατανομή των εδρών μεταξύ των πέντε περιφερειών της Υφηλίου: Αμερική, Δυτική Ευρώπη, Ανατολική Ευρώπη, Αφρική και Ασία-Ωκεανία. Σήμερα, το Συμβούλιο αποτελείται από 48 μέλη, ενώ η Ελλάδα διεκδικεί μία από τις οκτώ διαθέσιμες έδρες της Δυτικής Ευρώπης στις επερχόμενες εκλογές, που θα πραγματοποιηθούν στην Ντόχα τον Νοέμβριο του 2026.
Παράλληλα, το WSIS αποτελεί μία από τις πλέον σημαντικές παγκόσμιες πλατφόρμες πολυμερούς συνεργασίας για τη βιώσιμη ψηφιακή ανάπτυξη, προωθώντας τη χρήση των ΤΠΕ στην υλοποίηση των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ.