Η ελληνική Βουλή ενέκρινε την αναστολή των αιτήσεων ασύλου για Αφρικανούς μετανάστες

  • 13/7/2025 • 32 προβολές
Η αναστολή εγκρίθηκε με 177 ψήφους υπέρ και 74 κατά, παρά την έντονη αντίθεση των αριστερών κομμάτων, τα οποία ανεπιτυχώς αμφισβήτησαν την τροπολογία ως αντισυνταγματική.

Το ελληνικό κοινοβούλιο ενέκρινε την Παρασκευή την αναστολή τριών μηνών των αιτήσεων ασύλου για μετανάστες που φτάνουν δια θαλάσσης από τη Λιβύη, παρά τις έντονες επικρίσεις από την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες και τον κορυφαίο Ευρωπαίο αξιωματούχο για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Το μέτρο αναστέλλει την επεξεργασία αιτήσεων ασύλου για όσους φτάνουν δια θαλάσσης από τη Βόρεια Αφρική, μετά από μια δραματική αύξηση των διελεύσεων μέσω της Μεσογείου που έχει υπερφορτώσει τα κέντρα υποδοχής στο νησί της Κρήτης.

Οι αρχές στην Κρήτη δυσκολεύονται να παρέχουν βασικές υπηρεσίες, χρησιμοποιώντας προσωρινές εγκαταστάσεις για τη στέγαση μεταναστών, κυρίως από τη Σομαλία, το Σουδάν, την Αίγυπτο και το Μαρόκο, σύμφωνα με αξιωματούχους του νησιού.

Η αναστολή εγκρίθηκε με 177 ψήφους υπέρ και 74 κατά, παρά την έντονη αντίθεση των αριστερών κομμάτων, τα οποία ανεπιτυχώς αμφισβήτησαν την τροπολογία ως αντισυνταγματική.

Ο Θάνος Πλεύρης, υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, δήλωσε στους νομοθέτες ότι έως και 1.000 μετανάστες έφταναν καθημερινά και περιέγραψε την κατάσταση ως κάτι που έμοιαζε με «εισβολή».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Βουλής για τη μεταναστευτική πολιτική στην Αθήνα, 9 Ιουλίου 2025

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλάει κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της Βουλής για τη μεταναστευτική πολιτική στην Αθήνα, 9 Ιουλίου 2025 Φωτογραφία AP

Οι αρχές συνεχίζουν τις προσπάθειες αναχαίτισης σκαφών νότια της Κρήτης και μεταφοράς μεταναστών απευθείας σε εγκαταστάσεις στην ηπειρωτική χώρα.

Την Πέμπτη, περισσότεροι από 500 άνθρωποι μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Λαυρίου κοντά στην Αθήνα, αφού αναχαιτίστηκαν νότια της Κρήτης.

Και άλλοι 200 μετανάστες μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Πειραιά κοντά στην Αθήνα, σε ξεχωριστή επιχείρηση την ίδια ημέρα.

Τα έκτακτα μέτρα προκάλεσαν έντονη κριτική από διεθνείς οργανισμούς ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες εξέφρασε «βαθιά ανησυχία». Ενώ αναγνώρισε το δικαίωμα της Ελλάδας να διαχειρίζεται τα σύνορα, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες δήλωσε ότι ο έλεγχος των συνόρων «πρέπει να είναι σύμφωνος με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο».

Η εισροή μεταναστών στην Κρήτη ωθεί την Ελλάδα να στείλει ναυτικό για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα

ΕΕ και Ελλάδα θα πιέσουν τη Λιβύη για τη διέλευση μεταναστών μέσω Μεσογείου καθώς ο αριθμός τους αυξάνεται

Ο Μάικλ Ο'Φλάχερτι, Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, καταδίκασε επίσης την αντίδραση της Αθήνας, υποστηρίζοντας ότι «θα νομιμοποιούσε την επιστροφή ανθρώπων που αντιμετωπίζουν κίνδυνο βασανιστηρίων και άλλων σοβαρών παραβιάσεων, κατά παράβαση των διεθνών υποχρεώσεων (της Ελλάδας).»

Μιλώντας στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα κέντρο κράτησης μεταναστών στην Κρήτη και επιδιώκει άμεση συνεργασία μεταξύ της λιβυκής και της ελληνικής ακτοφυλακής για την επιστροφή σκαφών που φεύγουν από τη βορειοαφρικανική χώρα.

«Αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης απαιτεί σαφώς μέτρα έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Μητσοτάκης στους βουλευτές.

«Η ελληνική κυβέρνηση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα: η διαδρομή προς την Ελλάδα κλείνει και αυτό το μήνυμα απευθύνεται σε όλους τους διακινητές ανθρώπων».

Μια γυναίκα προσεύχεται καθώς μετανάστες από την Αφρική ξεκουράζονται στο λιμάνι της Αγίας στην Κρήτη, 7 Ιουλίου 2025

Μια γυναίκα προσεύχεται καθώς μετανάστες από την Αφρική ξεκουράζονται στο λιμάνι της Αγίας στην Κρήτη, 7 Ιουλίου 2025. Φωτογραφία AP

Προσπαθώντας να φτάσει στην Ευρώπη

Η Ελλάδα παραμένει βασικό σημείο εισόδου στην ΕΕ για άτομα που εγκαταλείπουν τις συγκρούσεις και τις κακουχίες στη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία.

Οι αφίξεις αυξήθηκαν κατακόρυφα πέρυσι, με πάνω από 60.000 μετανάστες να αποβιβάζονται στην Ελλάδα — η πλειοψηφία τους δια θαλάσσης — σε σύγκριση με περίπου 48.000 το 2023, σύμφωνα με στοιχεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Μέχρι τα μέσα Ιουνίου 2025, η Ελλάδα είχε καταγράψει 16.290 αφίξεις, εκ των οποίων πάνω από 14.600 μέσω θαλάσσης.

Καθώς οι ελληνικές αρχές εντείνουν τις περιπολίες κατά μήκος των ανατολικών θαλάσσιων συνόρων με την Τουρκία, οι διακινητές φαίνεται να επιλέγουν ολοένα και περισσότερο τη μεγαλύτερη και πιο επικίνδυνη διαδρομή μέσω της Μεσογείου από τη Βόρεια Αφρική, χρησιμοποιώντας μεγαλύτερα σκάφη ικανά να μεταφέρουν περισσότερους ανθρώπους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ