Ο Πρόεδρος της Βουλής στα εγκαίνια της αγιογραφικής έκθεσης «Από τις Άγιες Εικόνες στη Θέωση και Μέθεξη»

  • 20/5/2025 • 14 προβολές
Σε μία ιδιαίτερη και συμβολική τελετή, εγκαινιάστηκε χθες, στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής, η έκθεση αγιογραφίας με τίτλο: «Από τις Άγιες Εικόνες στη Θέωση και Μέθεξη» της καλλιτέχνιδος Μαρίας Γαροφαλάκη - Ντίντα. Την έκθεση εγκαινίασε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων, κ. Νικήτας Κακλαμάνης, ενώ την εκδήλωση προλόγισε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κ. Προκόπης Παυλόπουλος.

O κ. Ν. Κακλαμάνης αναφέρθηκε στο σπουδαίο εικαστικό έργο της Μαρίας Γαροφαλάκη – Ντίντα, σημειώνοντας ότι η καλλιτέχνις «με το χρωστήρα στο χέρι, προσπαθεί να μεταφέρει ό, τι έχει μέσα στην ψυχή της: την αγάπη για τον συνάνθρωπό της, την πίστη στη θρησκεία, τη συναίσθηση για τους πληγωμένους της κοινωνίας».

«Όλα αυτά τα έχει μεταφέρει στα έργα που βλέπετε μπροστά σας», τόνισε ο Πρόεδρος της Βουλής. Και πρόσθεσε: «Αν δείτε τα πρόσωπα της Παναγίας, του Χριστού, των Αγίων — στο χαμόγελό τους, στο βλέμμα τους, στην έκφρασή τους — θα δείτε πως, όσοι γνωρίζουμε καλά τη Μαρία, λες και έχει αποτυπώσει μια ψηφίδα του χαρακτήρα της πάνω στο πρόσωπο του Αγίου ή της Αγίας που έχει απεικονίσει».

Στην έκθεση, η οποία συνιστά έναν ύμνο στη βυζαντινή αγιογραφική παράδοση και στον διαχρονικό χαρακτήρα της Ορθόδοξης εικονογραφίας, βρέθηκε πλήθος κόσμου από την κοινωνική, πολιτική, και καλλιτεχνική ζωή του τόπου μας. Ειδικότερα παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Θάνος Πλεύρης, η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών κ. Γεώργιος Πατούλης, ο Γενικός Γραμματέας της Βουλής των Ελλήνων κ. Βασίλης Μπαγιώκος, καθώς και ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων κ. Ευάνθης Χατζηβασιλείου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ