Νέα ασφαλτόστρωση το Σάββατο 5/4 στην Παπάφη – Πεζόδρομος την Κυριακή 6/4 η Λ. Νίκης
- 4/4/2025 • 25 προβολές
Είναι διαφορετικό το ζήτημα του μισθολογίου στο Δημόσιο και είναι διαφορετική υπόθεση η στήριξη των συνταξιούχων. Να ξεκινήσουμε από το 13ο και τον 14ο μισθό. Πρόκειται για 2,1 δισεκατομμύρια ευρώ, υπάρχει εκτίμηση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους. Καταλαβαίνω ότι αντιδρούν οι τραπεζίτες. Και μάλιστα 2,1 δισ. που θα πάνε σε μεσαία και κατώτερα εισοδήματα, οι οποίοι θα επιστρέψουν περίπου τα μισά σε ασφαλιστικές εισφορές και φόρους. Σας θυμίζω ότι από το 2016 -και τότε είχαμε υποστεί κριτική από τη Νέα Δημοκρατία- είχε επιστραφεί στους συνταξιούχους η 13η σύνταξη και το 2019 είχε νομοθετηθεί από την κυβέρνηση Τσίπρα η 13η σύνταξη.
Αν συγκρίνουμε τα οικονομικά και την κατάσταση που παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ και που παρέλαβε η Νέα Δημοκρατία, με ρυθμισμένο χρέος και με τα αποθέματα, προκύπτει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είχε τη δυνατότητα να συμπεριφερθεί οικονομικά διαφορετικά στους συνταξιούχους. Και πέρα από τα εισοδήματα τα άμεσα που έχουν μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και τα κατώτερα οικονομικά στρώματα, δείτε τι ακριβώς συμβαίνει με το κόστος ζωής. Οι συνταξιούχοι πλήρωναν 50 έως 60% φθηνότερο ρεύμα το 2019. Για να μη μιλήσω για τα τρόφιμα, το πετρέλαιο και όλα αυτά τα οποία γνωρίζουμε και συζητάμε καθημερινά.
Σχετικά με την επιστολή του Χρ. Σπίρτζη στη Βουλή για τη σύσταση Ειδικής Επιτροπής
Ο κ. Σπίρτζης ζήτησε, επί τη βάσει της παραγράφου 5 του άρθρου 86 του Συντάγματος, τη σύσταση αυτής της Ειδικής Επιτροπής, η οποία δεν είναι προανακριτική Επιτροπή, έχει ως εφαρμοστικό άρθρο στον Κανονισμό της Βουλής το άρθρο 155, παράγραφο 11. Εκεί αναφέρεται ότι αν για οποιοδήποτε λόγο, στον οποίο περιλαμβάνεται και η παραγραφή, δεν περατωθεί η διαδικασία που αφορά πρόταση άσκησης δίωξης κατά πρώην υπουργού ή υφυπουργού, η Βουλή μπορεί, -ύστερα από αίτηση του ίδιου ή, σε περίπτωση τεθνεώτος, των κληρονόμων του- να συστήσει Ειδική Επιτροπή στην οποία συμμετέχουν και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί για τον έλεγχο της κατηγορίας. Από τη στιγμή που το άρθρο του Συντάγματος αναφέρει ότι ακόμα και με αίτηση των κληρονόμων, το να «καθαρίσει» κάποιος το όνομα του έχει μια σοβαρή ηθική αξία. Πολιτικά είναι σημαντικό αν κάνει κάποιος μια αντίστιξη με το πώς έχει συμπεριφερθεί πολιτικά ο κ. Καραμανλής στην υπόθεση.
Ο σεβαστός πρόεδρος της Βουλής, ο κ. Κακλαμάνης, είπε ότι η Βουλή δεν έχει συστήσει Προκαταρκτική, άρα δεν μπορεί να εφαρμοστεί η παράγραφος 5 του άρθρου 86. Προσέξτε όμως: εδώ έγινε αίτημα δύο φορές για σύσταση Προανακριτικής και για Καραμανλή και για Σπίρτζη: Μία φορά από τον ΣΥΡΙΖΑ και μία από το ΠΑΣΟΚ και το απέρριψε η κυβερνητική πλειοψηφία. Άρα εκκρεμεί η διαδικασία. Το Σύνταγμα δεν λέει να εκκρεμεί η δίωξη, λέει να εκκρεμεί η διαδικασία. Άρα επί της ουσίας, πρόκειται για ένα πολιτικό αίτημα προκειμένου να υπάρξει αποκατάσταση σε σχέση με όσα διαμείβονται στην υπόθεση των Τεμπών και δη στη σύμβαση 717, με εύλογη απαίτηση ενός πολιτικού προσώπου.
Σε ό,τι αφορά τα αδικήματα, εξαρτάται από το για ποια δικογραφία μιλάμε και για ποιο κατηγορητήριο. Από τη στιγμή που απορρίφθηκε δύο φορές από την κυβερνητική πλειοψηφία η σύσταση προανακριτικής επιτροπής, όταν θα έρθει η κύρια δικογραφία, τότε εφόσον αφορά πρώην υπουργούς ή άλλα πολιτικά πρόσωπα, εμείς ως ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ανοικτά, πεντακάθαρα, λέμε να ελεγχθούν όλοι. Και προφανώς, εάν χρειαστεί και Προανακριτική, να γίνει και Προανακριτική για τον οποιονδήποτε.
Για τη Σύμβαση 717
Έχει γίνει μία πολύ μεγάλη συζήτηση για τη σύμβαση 717 και για το αν σχετίζεται ή όχι με τα Τέμπη. Νομίζω αναφέρεται και στο πόρισμα του ΕΟΔΑΣΑΑΜ – σας θυμίζω ότι υποχρεώθηκε και σε κάποιες διευκρινιστικές δηλώσεις ο πρόεδρος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ σε σχέση με τα όσα είπε κατά την παρουσίαση και με όσα ανέφερε το πόρισμα. Εκεί λοιπόν το πόρισμα έλεγε ότι δεν εξέτασε το ζήτημα της 717. Υπάρχει μία συζήτηση για το αν υπάρχει αιτιώδης συνάφεια του δυστυχήματος με την υλοποίηση της σύμβασης.
Προφανώς η οποιαδήποτε υλοποίηση σύμβασης σε σχέση με την τηλεδιοίκηση ή με τη φωτοσήμανση στον σιδηρόδρομο είναι εξαιρετικά σημαντική. Είναι μία υπόθεση που ξεκίνησε το 2014 από τον κ. Χρυσοχοΐδη και πέρασε και από τα χέρια άλλων υπουργών. Πριν όμως φτάσουμε στο δυστύχημα, από το 2019 και μετά είχαν υποχωρήσει τα μέτρα ασφαλείας με το κέντρο ελέγχου στην Καρόλου, που υποβαθμίστηκε και εντέλει καταργήθηκε, με τον σταθμό της τηλεδιοίκησης στη Ζάχαρη της Λάρισας, που κάηκε το καλοκαίρι του 2019 και δεν αποκαταστάθηκε.
Υπάρχει συγκεκριμένη παράγραφος του πορίσματος του ΕΟΔΑΣΑΑΜ που εντοπίζει ποσότητα ξυλολίου. Υπάρχουν και στοιχεία τα οποία δείχνουν την παρουσία εύφλεκτου υλικού, το οποίο δεν προκύπτει από τα υλικά του τρένου. Θα περιμένουμε και το πόρισμα του Πολυτεχνείου. Και εν πάση περιπτώσει δεν έχει δοθεί μία σαφής εξήγηση για την πυρόσφαιρα ακόμα και από επιστήμονες που ασχολούνται καθημερινά με αυτά. Εγώ δεν θέλω να κάνω τον πραγματογνώμονα.
Για την κυβερνητική απόπειρα συγκάλυψης του εγκλήματος των Τεμπών
Η βάση της προσπάθειας συγκάλυψης ήταν η εντολή του πρωθυπουργού στον κ. Τριαντόπουλο να πάει στο σημείο και να τελειώνει γρήγορα την υπόθεση. Να τα κάνει λαμπίκο, ή εν πάση περιπτώσει και δημοσιεύματα τα οποία έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αποκαλύψεις, mails, όλα αυτά που δεν μπορέσαμε να εξετάσουμε στην Προανακριτική Επιτροπή. Για το κίνητρο θα πρέπει να απαντήσει ο κ. Μητσοτάκης. Εμείς θέτουμε ερωτήματα.
Σε ό,τι αφορά τη συγκάλυψη, ακόμα και τα αδικήματα ιδιαίτερης ηθικής απαξίας, όπως είναι η προσβολή των νεκρών, αφορούν το μπάζωμα. Δεν «ιεροποιήθηκε», όπως λέει και το πόρισμα, το σημείο του δυστυχήματος, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν στοιχεία.
Για μία παράνομη πράξη, όπως ήταν αυτή η «μη ιεροποίηση» του χώρου, το μπάζωμα, η απόληψη υλικών. Δεν μπορούμε να ξέρουμε τι υπήρχε εκεί για να κρυφτεί, με τις ενέργειες που έγιναν. Γιατί οι ενέργειες οι οποίες έγιναν με τον τρόπο με τον οποίο έγιναν, έδειξαν μία σπουδή να τελειώνουν με την υπόθεση χωρίς να μπορέσουν να μάθουν οι συγγενείς των θυμάτων, η κοινή γνώμη, η ελληνική κοινωνία, τι πραγματικά συνέβησε αυτό το δυστύχημα και ιδιαίτερα μετά τη σύγκρουση.
Να μη βάζουμε στον ίδιο κουβά, στο ίδιο τσουβάλι, όσα ακούγονται στη δημόσια σφαίρα. Προφανώς έχουν ακουστεί και υπερβολές -κυρίως τις πρώτες μέρες του δυστυχήματος, αλλά ποτέ από τους συγγενείς αλλά κυρίως από κάποια μέσα ενημέρωσης και λογαριασμούς στο διαδίκτυο-, αλλά εδώ υπάρχουν και στοιχεία και σε σχέση με την πορεία των ερευνών και της διαδικασίας της δικαστικής, που πραγματικά είναι εξοργιστικά. Χθες έβλεπα στην δημόσια τηλεόραση έναν νεαρό που ήταν στο 5ο βαγόνι, ο οποίος κλήθηκε να καταθέσει δύο χρόνια μετά. Εδώ υπήρξαν παρεμβάσεις συγκεκριμένες. Εδώ υπήρξε μία προσπάθεια χειραγώγησης της κοινής γνώμης. Εδώ υπήρξε η πυρόσφαιρα που δεν έχει εξηγηθεί. Υπάρχουν τα ηχητικά τα οποία δείχνουν ότι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους, ζούσαν μετά τη σύγκρουση. Υπάρχουν -και έχει γίνει ολόκληρη συζήτηση στη Βουλή με την πρόταση δυσπιστίας πέρυσι, αν θυμάστε- τα μονταρισμένα ηχητικά που δημοσιεύτηκαν και έχουν αποτελέσει και αιτία πολέμου στον Τύπο μεταγενέστερα.
Υπάρχουν αιτιάσεις των συγγενών ότι δεν έχουν εισαχθεί στη δικογραφία δεκάδες -δεν ξέρω αν είναι οι χιλιάδες που αναφέρονται από τις συγγενείς- δεκάδες στοιχεία, μεταξύ αυτών και ηχητικών, στη δικογραφία. Αλλά εγώ δεν θα μπω στην ουσία της δικογραφίας. Αυτό προσπάθησε να το κάνει η Εξεταστική πριν 11 μήνες, την οποία «μπάζωσε» η κυβέρνηση με τη μη πρόσκληση μαρτύρων.
Για τον Χρ. Τριαντόπουλο
Την παρούσα την έκλεισε χωρίς να κληθεί ούτε ένας μάρτυρας, με το γνωστό υπόμνημα του κ. Τριαντόπουλου, και στέλνει την υπόθεση στο δικαστικό συμβούλιο. Με τον κ. Τριαντόπουλο -θα χρησιμοποιήσω μία νομική ορολογία από τις Ηνωμένες Πολιτείες- να κάνει “judge shopping”, να επιλέγει αυτός τη στιγμή και τον τρόπο που θα παραπεμφθεί και τους δικαστές από τους οποίους θα ελεγχθεί.