Συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Φάμελλου στο ΕΡΤnews: Η ίδια η κοινωνία δεν έχει εμπιστοσύνη στον κ. Μητσοτάκη
- 31/1/2025 • 19 προβολές
Απ. Μαγγηριάδης: Καλησπέρα και ευχαριστώ που ήρθατε στην εκπομπή μόλις επιστρέψατε από την Αλβανία. Ήσασταν στην κηδεία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αναστάσιου και θέλω να αρχίσουμε με το γεγονός αυτό τη συζήτησή μας. Καταρχάς θα ήθελα να μου πείτε τις σκέψεις σας για τον μακαριστό, το ρόλο του και βεβαίως για το κενό που αφήνει η Ορθοδοξία.
Σωκρ. Φάμελλος: Οφείλουμε ο Ελληνισμός, θα έλεγα, στον μακαριστό Αναστάσιο της Αλβανίας και τη σκέψη μας σήμερα και να αναλογιστούμε τι έχει προσφέρει, αλλά και πώς θα ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις που μας δημιουργεί για την επόμενη μέρα ένα τέτοιο σημαντικό έργο. Μια λαμπρή προσωπικότητα της ιεραποστολής, αλλά και της ειρήνης, υπέρμαχος των δικαιωμάτων και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, στενά συνδεδεμένος και με τον αντι-χουντικό αγώνα, πρέπει να το σημειώσουμε αυτό, τον θυμόμαστε στη Νομική, τουλάχιστον από τα γραπτά που έχουν μείνει εκείνης της περιόδου, αλλά και με τους φυλακισμένους και βασανισθέντες τους, αλλά και με 32 χρόνια σημαντικό ποιμαντορικό έργο στην Αλβανία, που δεν ήταν μόνο εκκλησιαστικό, δεν ήταν μόνο κοινωνικό, αλλά και μια συνεισφορά σε υποδομές και πολύ στενά συνδεδεμένο με την ελληνική μειονότητα. Νομίζω ότι έδωσε μια άλλη δυναμική στην αυτόνομη Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας, αυτό ακούστηκε πολύ σήμερα από όλες τις ομιλίες, και είναι πολύ σημαντικό το πως θα μπορέσει το έργο του αυτό να συνεχιστεί. Εμείς θέλουμε να συνεχιστεί καθώς έχει πολύ μεγάλη σημασία και για την ελληνική μειονότητα.
Απ. Μαγγηριάδης: Όσο βρεθήκατε στα Τίρανα είχατε και μια συνάντηση με τον υπουργό Επικρατείας και την υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για τα θέματα μειονοτήτων.
Σωκρ. Φάμελλος: Έκανα δύο συναντήσεις, τη μία με τον υπουργό Επικρατείας στο Κοινοβούλιο και τη δεύτερη με την υφυπουργό Εσωτερικών στα γραφεία του Σοσιαλιστικού Κόμματος, του κυβερνητικού κόμματος.
Απ. Μαγγηριάδης: Συζητήσατε και τα θέματα περιούσιων, μειονοτήτων, γλώσσας κτλ;
Σωκρ. Φάμελλος: Βεβαίως. Συζητήσαμε για την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας, διότι εμείς και με τις πρωτοβουλίες που είχαμε πάρει ως κυβέρνηση με τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό για τα Βαλκάνια, θεωρούμε ότι η ευρωπαϊκή προοπτική είναι ένας χώρος ασφάλειας, συνεργασίας και ειρήνης, διότι θέλουμε τα Βαλκάνια να είναι μία περιοχή που να χαρακτηρίζεται από αυτές τις συνθήκες, συζητήσαμε για το πώς προχωρούν τα κεφάλαια της διαπραγμάτευσης με έναν ορίζοντα το 2027.
Απ. Μαγγηριάδης:: Τα ζητήματα Ελλάδας – Αλβανίας θεωρείτε ότι περνάνε μέσα από την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας;
Σωκρ. Φάμελλος: Σαφέστατα, γιατί μιλάμε για ένα πλαίσιο, το ευρωπαϊκό, που σέβεται το διεθνές δίκαιο, τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα. Αυτή είναι η βάση. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που και παγκόσμια αμφισβητούνται σύνορα, κυβερνήσεις, διεθνές δίκαιο και αναφέρομαι στον κ. Τραμπ και σε αυτά που έχει εξαγγείλει και αρχίζει να εφαρμόζει, νομίζω ότι η Ευρώπη πρέπει να αναδείξει αυτές τις αξίες που την κάνανε και δυνατή. Η Ευρώπη πρέπει να εμπιστευτεί τις δημοκρατικές λειτουργίες, θεωρώ ότι έχει υποχωρήσει το πολιτικό δυναμικό στην Ευρώπη και αυτό φάνηκε και με την πολιτική και ενεργειακή χρεοκοπία, με την ουκρανική κρίση. Πρέπει να κάνουμε γρήγορα βήματα και εδώ οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να καταθέσουν ξανά ένα ισχυρό λόγο.
Απ. Μαγγηριάδης: Δεν ξέρω κατά πόσο βέβαια η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων είναι σε μια τροχιά αυτή τη στιγμή, να το πω έτσι, γρήγορη ή αν έχει παγώσει όλο θέμα, αλλά εν πάση περιπτώσει είναι κάτι το οποίο πρόκειται να δούμε τα επόμενα χρόνια καθώς είναι ένα ζήτημα που αφορά πάρα πολύ την Ελλάδα.
Σωκρ. Φάμελλος: Η Ελλάδα το διεκδικεί και η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν ρόλο πρωτοπόρο σε αυτή τη διαδικασία. Σας θυμίζω ότι εκείνη την περίοδο, εκτός από την πολύ σημαντική συμφωνία των Πρεσπών που συνετέλεσε στο πλαίσιο ασφάλειας και συνεργασίας στα Βαλκάνια, είχαμε και τη Σύνοδο των ηγετών των Βαλκανικών χωρών.
Απ. Μαγγηριάδης: Που όμως αυτή τη στιγμή η προοπτική αυτή δημιουργεί προβλήματα στη Βόρεια Μακεδονία για τη δική της προοπτική ένταξης. Έχει βέτο η Βουλγαρία.
Σωκρ. Φάμελλος: Να συμπληρώσω ότι η Σύνοδος των ηγετών των Βαλκανίων στην οποία είχε τότε συμβάλει πολύ σημαντικά ο Αλέξης Τσίπρας, συντελεί σε αυτό το πλαίσιο διαλόγου. Εδώ θέλω να πω ότι, θα έπρεπε τα πράγματα όσον αφορά τη συμφωνία με τη Βόρεια Μακεδονία να έχουν προχωρήσει νωρίτερα και εννοώ η εφαρμογή της συμφωνίας και εδώ κανείς αναγκαστικά αναλογίζεται τα τεράστια λάθη του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος θα έπρεπε να διεκδικήσει την εφαρμογή της από την αρχή και όχι να παίζει μικροκομματικά παιχνίδια.
Απ. Μαγγηριάδης: Για να μη χάσουμε χρόνο και μη μπούμε στη συμφωνία των Πρεσπών, διότι από ‘κει και πέρα υπάρχει και το ζήτημα του τρόπου με τον οποίο η άλλη πλευρά αντιμετωπίζει το ζήτημα και η νέα κυβέρνηση στα Σκόπια, θέλω να περάσουμε όμως στα πολιτικά. Καταλαβαίνω από την ανακοίνωση που βγάλατε χθες το βράδυ ότι παρακολουθήσατε τη συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Alpha. Θα ήθελα καταρχάς να σας ρωτήσω αν εξακολουθείτε να πιστεύετε, μετά από όσα είπε ο πρωθυπουργός, ότι υπήρξε προσπάθεια από την πλευρά του Μεγάρου Μαξίμου για συγκάλυψη.
Σωκρ. Φάμελλος: Όχι απλά υπήρξε προσπάθεια, αυτό που επιβεβαίωσε ο κύριος Μητσοτάκης χτες είναι ότι υπήρξε σχέδιο συγκάλυψης, οργανωμένο σχέδιο. Όχι απλά κάποιες συμπτώσεις για να καλύψουν κάποιες ευθύνες. Σχέδιο. Και από χθες το βράδυ η κατάσταση έχει αλλάξει πάρα πολύ. Να υπενθυμίσω ότι μέχρι την Κυριακή είχαμε μια αντίδραση της κοινωνίας, η οποία ζητούσε δικαιοσύνη και διαφάνεια, στην οποία και εμείς ανταποκριθήκαμε άμεσα και με επικοινωνία με όλους τους αρχηγούς των προοδευτικών κομμάτων, αλλά και με την κατάθεση πρότασης για προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή.
Θεωρώ ότι έχει αλλάξει η κατάσταση και η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, μετά την συνέντευξη του κυρίου Μητσοτάκη. Ο κύριος Μητσοτάκης επιβεβαίωσε το σχέδιο συγκάλυψης και υπάρχουν τουλάχιστον τρία σημαντικά περιστατικά που μπορώ να σας περιγράψω, αλλά θα ξεκινήσω λίγο από το τι λέει η κοινωνία. Η κοινωνία είναι, απ’ ό, τι είδα σήμερα και σε μετρήσεις, 80% σίγουρη ότι η κυβέρνηση δεν έχει κάνει ότι πρέπει στα Τέμπη και έχει οργή. Και η οργή της κοινωνίας είναι συνδεδεμένη και με την διαφθορά της κυβέρνησης.
Απ. Μαγγηριάδης: Αυτό αποτυπωνόταν πάντως σε όλες τις μετρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια για το θέμα των Τεμπών και την διαχείριση της κυβέρνησης είχε μια πάρα πολύ χαμηλή, να το πω έτσι, αποδοχή από την κοινή γνώμη. Την ίδια στιγμή όμως, επειδή αναφέρεστε στην μέτρηση της MRB του Open, η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει πολύ μεγάλο προβάδισμα στις δημοσκοπήσεις. Δηλαδή, οι δημοσκοπήσεις διαβάζονται από όλες τις πλευρές.
Σωκρ. Φάμελλος: Και πάλι πτώση έδειξε σήμερα, αλλά σε κάθε περίπτωση αυτός που θεωρώ ότι έχει απονομιμοποιηθεί και έχει σοβαρότατο έλλειμμα εμπιστοσύνης και έχει η κοινωνία έλλειμμα εμπιστοσύνης απέναντί του είναι ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης. Θα μου επιτρέψετε να πω τρία παραδείγματα στην χθεσινή του συνέντευξη: Πρώτον, παραδέχτηκε ότι η εξεταστική επιτροπή δεν ήταν μια καλή στιγμή του Κοινοβουλίου. Τι σημαίνει αυτό, γιατί δεν παίζουμε με τις λέξεις; Δεν είναι μια συζήτηση η εξεταστική επιτροπή. Η εξεταστική επιτροπή έχει μια υποχρέωση να βρει την αλήθεια. Το «δεν ήταν μια καλή στιγμή», σημαίνει ότι έκρυψε την αλήθεια.
Απ. Μαγγηριάδης: Εγώ έτσι όπως τον άκουσα τον κ. Μητσοτάκη, εξήγησε ότι εξεταστικές επιτροπές με τον τρόπο που διαμορφώνονται πλέον και τον τρόπο με τον οποίο η κάθε κοινοβουλευτική ομάδα προσπαθεί να… Δεν αμφισβητώ ότι είπε ότι δεν ήταν μια καλή στιγμή, αλλά το απέδωσε στον τρόπο με τον οποίο διαμορφώνονται οι εξεταστικές.
Σωκρ. Φάμελλος: Να σας πω εγώ τι σημαίνει ότι «δεν ήταν μια καλή στιγμή» για να καταλάβουν οι τηλεθεατές και τηλεθεάτριες. Η Νέα Δημοκρατία απέκλεισε ουσιώδεις μάρτυρες από την εξεταστική, απέκλεισε τους μηχανοδηγούς, απέκλεισε τον πρόεδρο της Επιτροπής Τηλεδιοίκησης, απέκλεισε τον πρόεδρο του ΟΣΕ και του διευθύνοντα της ΤΡΑΙΝΟΣΕ.
Απ. Μαγγηριάδης: Οι οποίοι τώρα θα καταθέσουν στη Δικαιοσύνη. Όλοι αυτοί.
Σωκρ. Φάμελλος: Ναι, αλλά τους απέκλεισε από τη Βουλή. Δηλαδή, σταμάτησε την έρευνα της Βουλής για να κρύψει την αλήθεια. Και για ποιο λόγο κρύβει κανείς την αλήθεια; Γιατί υπάρχουν ευθύνες. Θέλω να το πω ξεκάθαρα: η «όχι καλή μέρα της εξεταστικής» ήταν ένα σχέδιο για να κρύψουν ευθύνες και πολιτικές ευθύνες, δηλαδή πολιτικών προσώπων.
Απ. Μαγγηριάδης: Ένα σημείωμα, πριν πάτε στα άλλα δυο σημεία: Η εξεταστική επιτροπή, τουλάχιστον τα τελευταία χρόνια, όσο τις παρακολουθώ, δημιουργείται για να αποκαλυφθεί το αν υπάρχει εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Η δικαιοσύνη κάνει μια τελείως διαφορετική δουλειά, έτσι δεν είναι; Δεν αποκρύπτεις την αλήθεια όταν δημιουργείς μια εξεταστική επιτροπή, η οποία προφανώς δεν βγάζει αποτελέσματα. Γιατί μπορώ να θυμηθώ πάρα πολλές εξεταστικές επιτροπές τελευταία χρόνια στο κοινοβούλιο που δεν απέδωσαν αποτελέσματα, που δεν μας διαφώτισαν συνολικά ως κοινωνία.
Σωκρ. Φάμελλος: Όχι απλά κρύβεις την αλήθεια: Φιμώνεις την αλήθεια. Η εξεταστική επιτροπή με ευθύνη της Νέας Δημοκρατίας φίμωσε την αλήθεια και ήταν ένα ξεκάθαρο μεγάλο επεισόδιο συγκάλυψης. Και θέλω να το πω αυτό, δεν μπορεί να είναι δικαιολογία το ότι επειδή έχουμε και τη δικαιοσύνη, μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια στη Βουλή. Αντίθετα χάνει αξιοπιστία, η πολιτική και η Βουλή όταν κάνει τέτοιες επιλογές ο κ. Μητσοτάκης και θέλω να το πω αυτό γιατί εγώ ήμουν πρόεδρος εξεταστικής επιτροπής, μην το ξεχνάτε. Θυμάστε την εξεταστική επιτροπή με τα δάνεια με αέρα;
Απ. Μαγγηριάδης: Για τα μέσα ενημέρωσης.
Σωκρ. Φάμελλος: Τότε που ήμουν πρόεδρος της Επιτροπής, οφείλω να σας πω, ότι δεχτήκαμε όλους τους μάρτυρες όλων των κομμάτων. Για ποιο λόγο η Νέα Δημοκρατία απέκλεισε τους μάρτυρες που ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ; Υπάρχει απάντηση σε αυτό; Τι ήθελε να κρύψει;
Απ. Μαγγηριάδης: Η εξεταστική επιτροπή για τα δάνεια των μέσων ενημέρωσης που κατέληξε;
Σωκρ. Φάμελλος: Κατέληξε στο ότι υπήρχε ένα τεράστιο πάρτι μεταξύ τραπεζών, κομμάτων και μέσων ενημέρωσης, το οποίο ήταν και αυτό μία από τις μεγάλες αιτίες της χρεοκοπίας της χώρας. Δεν θυμάστε τα δάνεια με αέρα; Όλη η Ελλάδα τα άκουσε. Όμως δεν υπάρχει δικαιολογία ότι παράλληλα υπάρχει δικαιοσύνη. Δεν είναι δικαιολογία αυτή. Αν είναι έτσι να την κλείσουμε τη Βουλή και να δουλεύουμε από τα δικαστήρια. Παρακαλώ πολύ. Ξεκάθαρο πρώτο επεισόδιο λοιπόν το ότι η Νέα Δημοκρατία απέκρυψε την αλήθεια και συσκότισε την εξεταστική γιατί ήθελε να κρύψει τις αιτίες του εγκλήματος και τις ευθύνες πολιτικών προσώπων. Γι’ αυτόν τον λόγο γίνεται η εξεταστική.
Απ. Μαγγηριάδης: Πάντως ο κ. Μητσοτάκης υποστηρίζει ότι εάν υπήρχε πρόθεση συγκάλυψης δεν θα είχε συστήσει τον ανεξάρτητο οργανισμό με ευρωπαϊκή ενίσχυση, δεν θα είχαν δώσει εργαλεία στα χέρια της δικαιοσύνης για να κινηθεί, δε θα είχε επιταχύνει το έργο της δικαιοσύνης.
Σωκρ. Φάμελλος: Λόγια του αέρα.
Απ. Μαγγηριάδης: Και σας κατηγόρησε χθες ότι ενώ είχε δώσει τη δυνατότητα στη δικαιοσύνη να ανοίξει τα κινητά όλων των εμπλεκομένων, εσείς τη σχετική διάταξη δεν την ψηφίσατε.
Σωκρ. Φάμελλος: Όταν δεν έχουμε απαντήσεις, πετάμε την μπάλα στην εξέδρα. Ποιος έκανε τον κώδικα για την απελευθέρωση του απορρήτου για τις τηλεφωνικές συνομιλίες σε περίπτωση κακουργήματος; Ξέρετε; Δεν ξέρετε. Το 2022 η Νέα Δημοκρατία. Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε. Δηλαδή για το ότι τρέχανε δύο τρένα σε αντίθετη κατεύθυνση, γιατί υπήρχε ένας ρουσφετολογικά τοποθετημένος σταθμάρχης και ένας σταθμός διοίκησης στη Λάρισα που δούλευε μέχρι το ’19, ήταν κατεστραμμένος επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, φταίνε τα τηλέφωνα; Σας παρακαλώ.
Απ. Μαγγηριάδης: Αναφέρθηκα στα τηλέφωνα γιατί μπορεί κανείς να διερευνήσει επικοινωνίες και να βγάλει, να καταλήξει σε ένα συμπέρασμα.
Σωκρ. Φάμελλος: Σαφέστατα. Γιατί του είπε κανείς όχι;
Απ. Μαγγηριάδης: Εγώ δεν καταλαβαίνω γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτό δεν το υπερψήφισε. Αυτό θέλω να καταλάβω.
Σωκρ. Φάμελλος: Καταρχάς, ξέρετε ποιος χρησιμοποιεί αυτό το επιχείρημα;
Απ. Μαγγηριάδης: Ο κ. Μητσοτάκης;
Σωκρ. Φάμελλος: Ο κ. Φλωρίδης. Θυμάστε ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης που το έθεσε πρώτα στη Βουλή, είναι αυτός ο οποίος είπε ότι όσοι ασχολούνται με τα μπάζα είναι για τα μπάζα; Το θυμάστε; Όταν μια κυβέρνηση προσβάλλει και την αλήθεια και την κοινωνία και τους γονείς, είμαι πολύ επιφυλακτικός για το τι σκοπεύει. Το λέω ξεκάθαρα. Και οι δύο αιτιάσεις που έχει καταθέσει είναι και δευτερεύουσες και αποπροσανατολιστικές. Και σας λέω ότι τη ρύθμιση για την άρση απορρήτου την ψήφισε Νέα Δημοκρατία το ‘22 και την είχε κάνει ελλιπή και ψάχνει να βρει τώρα την ευθύνη των άλλων.
Πάμε στο δεύτερο επεισόδιο συγκάλυψης όμως, γιατί πρέπει να τα συζητήσουμε όλα. Μπάζωμα: Χθες ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι η αλλαγή και η αλλοίωση του χώρου του εγκλήματος έγινε για καλό σκοπό.
Απ. Μαγγηριάδης: Έπρεπε να σηκωθούν τα τρένα για να ανασυρθούν σωροί και για να αναζητηθούν…
Σωκρ. Φάμελλος: Δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ζήτημα. Σήμερα βγήκε επίσης σε κανάλι διαρροή κατάθεσης αστυνομικών που λένε ότι πιέστηκαν για να γίνει το ξεμπάζωμα και η κοιτόστρωση εκεί πέρα στον χώρο.
Απ. Μαγγηριάδης: Πάντως καταλαβαίνω ότι αυτό ήταν μια επιχειρησιακή απόφαση.
Σωκρ. Φάμελλος: Όχι,δενήταν μια επιχειρησιακή απόφαση.
Απ. Μαγγηριάδης: Και ποιος πηγαίνει; Υπάρχει πολιτική εντολή για να γίνει το μπάζωμα;
Σωκρ. Φάμελλος: Είναι καταστροφή πειστηρίων εγκλήματος. Να τα πάρουμε με τη σειρά. Δεν γίνεται αδίκημα για καλό σκοπό. Αν κλέψεις, για «καλό σκοπό», πάλι στο δικαστήριο θα παςμια κολάσιμη πράξη, κατέστρεψαν πειστήρια εγκλήματος και μάλιστα, απ’ ό, τι είδα σε δελτίο ειδήσεων πριν από λίγη ώρα, οι αστυνομικοί λένε ότι αυτό έγινε και χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των δικαστικών αρχών. Όπως και να έγινε όμως, έγινε με παρέμβαση πολιτικών και νομικών προσώπων.
Ο κ. Τριαντόπουλος έχει επιχειρηματολογήσει δημόσια ότι ήταν ο υπεύθυνος του μπαζώματος – ξεμπαζώματος και έγινε όλο αυτό γρήγορα, σε τρεις μέρες. Δηλαδή, μόλις είχε γίνει το έγκλημα και το έχει πει και 2 φορές σε κανάλια εθνικής εμβέλειας και τοπικής εμβέλειας. Το ερώτημα λοιπόν είναι για ποιο λόγο η κυβέρνηση έκανε τόσο γρήγορα το ξεμπάζωμα ουσιαστικά του χώρου; Τι ήθελε να κρύψει; Για ποιο λόγο παρενέβη σε τόπο εγκλήματος με παρουσία πολιτικών στελεχών και ποιο σχέδιο εξυπηρετούσε; Θεωρώ λοιπόν και το λέω ξεκάθαρα, ότι η αλλοίωση του χώρου είναι κομμάτι του σχεδίου συγκάλυψης και οφείλω να πω με απλή λογική ότι όποιος τροποποιεί το πεδίο ενός δυστυχήματος – εγκλήματος το μόνο που κάνει είναι να καθυστερεί τη δικαιοσύνη. Η συγκάλυψη δηλαδή ως προς το μπάζωμα, θεωρώ ότι καθυστέρησε ή αδυνάτισε το έργο της δικαιοσύνης. Και έχω και ένα τρίτο επιχείρημα να σας πω για τη συγκάλυψη
Απ. Μαγγηριάδης: Ο κ. Ανδρουλάκης σήμερα ανέφερε ότι, όπως όλα δείχνουν, εφόσον προκύψουν νέα στοιχεία ή εφόσον το πόρισμα του Πολυτεχνείου με κάποιο τρόπο οδηγήσει τα πράγματα προς τα εκεί, θα καταθέσει πρόταση μομφής. Θα στηρίξετε αυτή την πρόταση;
Σωκρ. Φάμελλος: Θα μου επιτρέψετε να πω και τον τρίτο λόγο, γιατί και τα τρία συνηγορούν στο αν θα πρέπει να γίνει μομφή ή όχι στην κυβέρνηση. Το τρίτο ήταν η αλλαγή στάσης του κ. Μητσοτάκη ως προς τα εύφλεκτα υλικά. Εδώ λοιπόν θέλω να πω ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα παρουσίασε χθες, γιατί θεωρώ ότι έκανε μια παράκαμψη της αλήθειας, για να μην πω ότι είπε ψέματα ξεκάθαρα. Ο κ. Μητσοτάκης, όταν μιλούσε στο παρελθόν, δεν είπε ότι έχει πληροφορίες από φορέα για τη μη ύπαρξη του φορτίου είπε ότι είχε.
Απ. Μαγγηριάδης: Είπε από την πληροφόρηση που είχε από τον ΟΣΕ, από την Πυροσβεστική και την Hellenic Train.
Σωκρ. Φάμελλος: Χθες. Στο παρελθόν ξέρετε τι έχει πει; Έχει πει, νομίζω η μια συνέντευξη ήταν στον ΑΝΤ1 και δεν θυμάμαι που ήταν η δεύτερη, ότι αυτά είναι θεωρίες συνωμοσίας και ότι είναι κατηγορηματικός. Ο κ. Μητσοτάκης χρησιμοποίησε και παρενέβη στην έρευνα καταθέτοντας δημόσια πληροφορίες που τώρα αποδεικνύονται ψευδείς, με αποτέλεσμα να παραπλανήσει την κοινή γνώμη και πιθανά να μπερδέψει και όλη την έρευνα, γιατί εκείνη την περίοδο γινόταν έρευνα. Και προφανώς πιστεύω ότι οι δικαστικοί δεν άκουσαν καθόλου τις παρεμβάσεις του κ. Μητσοτάκη γιατί πιστεύω ότι η δικαιοσύνη μας είναι αποτελεσματική, όμως για ποιο λόγο ήθελε να παραπλανήσει την κοινή γνώμη; Για ποιον λόγο έκανε αυτόν τον εκφοβισμό λέγοντας ότι είναι θεωρία συνωμοσίας των γονέων, που χθες τα άλλαξε γιατί καταλαβαίνει ότι έχει πολιτικό κόστος.
Θα μπορούσα να σας πω και πάρα πολλά ακόμα. Η αλήθεια όμως είναι ότι από χθες με αυτά τα τρία που σας περιέγραψα δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στον κ. Μητσοτάκη. Δεν του έχει ούτε η κοινωνία εμπιστοσύνη. Είναι ξεκάθαρο ότι όλοι μας δυσπιστούμε σε κάποιον που αποκαλύπτει ότι η εξεταστική ήταν κολοβή, ότι το μπάζωμα, μια παράνομη πράξη τη δικαιολογεί για καλό σκοπό και ότι διέδιδε ψευδείς ειδήσεις ως προς τα εύφλεκτα υλικά. Δυσπιστούμε όλοι και αυτό, προφανώς, πρέπει να είναι αντικείμενο και της Βουλής. Δηλαδή, όταν όλη η κοινωνία θεωρεί και έχει οργή για τις ευθύνες της κυβέρνησης, η Βουλή πρέπει να σιωπά; Αν με ρωτούσατε την προσωπική μου άποψη μετά τη χθεσινή συνέντευξη του κυρίου Μητσοτάκη, έχω πολλές αποδείξεις και βεβαιότητα για την αναγκαιότητα δυσπιστίας.
Απ. Μαγγηριάδης: Μάλιστα. Αυτό σημαίνει ότι θα στηρίξετε την πρόταση Ανδρουλάκη;
Σωκρ. Φάμελλος: Δεν είναι πρόταση μόνο του κ. Ανδρουλάκη. Πρέπει να σας πω ότι την πρόταση αυτή την έχει καταθέσει και ο κ. Χαρίτσης και σας βεβαιώ -και το λέω με την ευθύνη που έχει η θέση μου- ότι και από σήμερα είμαι βέβαιος ότι υπάρχει αναγκαιότητα πρότασης δυσπιστίας, διότι όλη η Ελλάδα κατάλαβε ότι χθες προσπάθησε να μαζέψει τα ασυμμάζευτα, ένας φοβισμένος πρωθυπουργός.
Απ. Μαγγηριάδης: Αυτό τι σημαίνει ότι μπορεί και να τηνκαταθέσετε αύριο ή τις επόμενες ημέρες; Δεν θα περιμένετε δηλαδή νέα στοιχεία για το πόρισμα του Πολυτεχνείου;
Σωκρ. Φάμελλος: Θέλω να σας πω το εξής, επειδή υπάρχει ένας κοινοβουλευτικός κανόνας που λέει ότι κάθε έξι μήνες μπορεί να υποβάλλεται πρόταση δυσπιστίας και επειδή θεωρώ ότι είναι πολύ κοντά, η κατάθεση του πορίσματος, δεν θα δημιουργούσα σοβαρό πρόβλημα στη συζήτηση που έχουμε τα προοδευτικά κόμματα και την έχουμε ανοίξει πολύ αναλυτικά από την Κυριακή το βράδυ για να υπάρχει μια κοινή κατάθεση και να είναι όσο πιο δυναμική γίνεται με περισσότερους βουλευτές. Αλλά, επειδή μόλις τώρα γυρίσαμε από το ταξίδι στην Αλβανία, θα χρειαστούμε και την αυριανή και την μέρα που θα είμαστε για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, για να δούμε πράγματι πόσο μπορούμε να περιμένουμε.
Απ. Μαγγηριάδης: Επειδή μιλήσατε και για την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και επειδή βλέπουμε μια συνεργασία που έχετε με τη Νέα Αριστερά στο πρόσωπο κοινής αποδοχής, δηλαδή την κυρία Λούκα Κατσέλη, θέλω να ρωτήσω αυτή τη συνεργασία με τη Νέα Αριστερά τη βλέπετε να τη διευρύνετε και σε άλλα πεδία;
Σωκρ. Φάμελλος: Θα μου επιτρέψετε να κλείσω με την προηγούμενη συζήτηση βάζοντας έναν όρο στη δημόσια σφαίρα και στη δημόσια συζήτηση: Εμείς έχουμε καταθέσει από την προηγούμενη Δευτέρα μια πρόταση για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή. Δεν μπορούμε να περιμένουμε, η ελληνική κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Αισθάνομαι ότι ο κ. Μητσοτάκης με τη χθεσινή συνέντευξη είπε ότι θα περιμένει το πόρισμα για να κάνουμε συζήτηση. Όμως, μετά τη χθεσινή του συνέντευξη είναι άμεσα απαιτητή η προ ημερησίας συζήτηση.
Απ. Μαγγηριάδης: Δεν έχει νόημα να περιμένει κανείς το πόρισμα για να γίνει μία συζήτηση;
Σωκρ. Φάμελλος: Περιμένει το πόρισμα για να καταλάβουμε για ποιο λόγο έκαναν μισή δουλειά στην εξεταστική και κρύψανε την αλήθεια;
Απ. Μαγγηριάδης: Άρα θα ζητήσετε να έρθει πιο νωρίς η προ ημερησίας;
Σωκρ. Φάμελλος: Εφόσον κατατέθηκε τη Δευτέρα, έπρεπε να έχει προγραμματιστεί για την Παρασκευή ή για την επόμενη Δευτέρα, από την επόμενη Δευτέρα και μετά καθυστερούμε. Η επόμενη εβδομάδα, είναι μια βδομάδα που πρέπει να γίνει η προ ημερησίας συζήτηση. Αλλιώς θα αρχίσει να πιέζεται και η διαδικασία της Βουλής.
Τα τελευταία δύο χρόνια πολλοί κατηγόρησαν τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ γιατί αναδείκνυε τα Τέμπη. Μας κατηγόρησαν γιατί η κ. Καρυστιανού προσκλήθηκε στην Ευρωβουλή και μίλησε, μας κατηγόρησαν γιατί βγάλαμε τα θέματα του σταθμάρχη, του σταθμού της Λάρισας ή γιατί τώρα έχουμε προφανώς κάνει ερωτήσεις στην Ευρωβουλή και η Ελλάδα παραπέμπεται με αιτιολογημένη γνώμη για δύο οδηγίες και πέντε κανονισμούς για τα θέματα ασφάλειας σιδηροδρόμων. Δεν ήρθε η ώρα λιγάκι να σκεφτούμε και τα Μέσα Ενημέρωσης να σκεφτούν τι γινόταν αυτά τα 2 χρόνια και γιατί δεν αναδεικνύονταν όλα αυτά τα ζητήματα; Πρέπει κάποια στιγμή να πούμε την αλήθεια στον ελληνικό λαό γιατί υπάρχει θέμα αξιοπιστίας. Εμείς ήμασταν εκεί, ως οφείλαμε, δίπλα στους γονείς.
Απ. Μαγγηριάδης: Έχετε με τη Νέα Αριστερά μια τροχιά σύγκλισης στο πρόσωπο για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να διευρυνθεί αυτή η συνεργασία;
Σωκρ. Φάμελλος: Η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας είναι μια πάρα πολύ σημαντική πολιτική διαδικασία που αύριο είναι η δεύτερη κάλπη. Θέλω να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης, σε αντίθεση με τη δική μας επιλογή, δεν έχει σεβαστεί τον θεσμό και την διαδικασία. Επέλεξε μια στενά κομματική υποψηφιότητα και τώρα μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις που είναι αποκαλύψεις για τη διαφάνεια και τη δικαιοσύνη στην Ελλάδα, θεωρώ ότι κλονίζεται ακόμη περισσότερο η διαδικασία αυτή της ψηφοφορίας. Δηλαδή ο κ. Μητσοτάκης θα καταγράψει και αύριο, όπως και το προηγούμενο Σάββατο, μόνο ψήφους βουλευτών του κόμματός του, κανενός άλλου κόμματος.
Εμείς από την άλλη μεριά, επιλέξαμε να μην κάνουμε μια συζήτηση πρώτα για το πρόσωπο, αλλά για τη διαδικασία να τη σεβαστούμε και να προτείνουμε συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων. Στην πρότασή μας είναι θετικό το ότι ήρθε και η Αριστερά και οι ανεξάρτητοι βουλευτές. Θεωρώ ότι και ο κύριος Ανδρουλάκης έκανε μια περιορισμένη ανάγνωση, δηλαδή κατέθεσε μια κομματική υποψηφιότητα καταγραφής και μετά την πρώτη εκλογή την πρώτη διαδικασία εκλογής ζήτησα να συνεργαστούμε, να συνθέσουμε όλοι γύρω από το πρόσωπο της κ. Λούκας Κατσέλη, η οποία ως υπερκομματική υποψηφιότητα, μπορεί και να ενώσει.
Απ. Μαγγηριάδης: Να επανέλθω στο ερώτημα: πώς βλέπετε τη συνεργασία με την Νέα Αριστερά από εδώ και στο εξής;
Σωκρ. Φάμελλος: Έχουμε δύο δρόμους συνεργασίας. Ο πρώτος είναι ο δρόμος κοινών πρωτοβουλιών. Να έχουμε κοινές νομοθετικές πρωτοβουλίες, να ψηφίζουμε μαζί σημαντικά θέματα, όπως είναι η Πρόεδρος Δημοκρατίας, να καταθέσουμε μαζί πρόταση προ ημερησίας για τα Τέμπη ή την πρόταση της ψήφου δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Και αυτή η συζήτηση και η διαδικασία θα συνεχιστεί.
Απ. Μαγγηριάδης: Με τον κ. Χαρίτση έχετε καλή σχέση εσείς;
Σωκρ. Φάμελλος: Οφείλω να πω, γιατί με τον Αλέξη Χαρίτση ήμουν στο ίδιο Υπουργικό Συμβούλιο και στο ίδιο κόμμα για πάρα πολλά χρόνια, έχουμε κάνει την κριτική μας για το λόγο της αποχώρησης και για την μη αναγκαιότητα, κατά την άποψή, μου ίδρυσης της Νέας Αριστεράς την περίοδο που ιδρύθηκε. Όμως συγκροτήθηκε ως κόμμα.
Απ. Μαγγηριάδης: Πάντως καταλαβαίνετε τη λογική των ερωτημάτων μου γιατί είναι πολύ προφανές ότι αν τελικά βρεθείτε σε μία κοινή πορεία μαζί τους, θα επιστρέψετε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Σωκρ. Φάμελλος: Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ μετά την αλλαγή προέδρου έχει επιλέξει ως βασική στρατηγική, και αυτό επιβεβαιώθηκε την Κυριακή που μας πέρασε στην Κεντρική Επιτροπή, ότι βασική και πρωτεύουσα στρατηγική μας επιλογή είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να γίνει και στην πράξη αλλά και στη θεσμική ουσία αξιωματική αντιπολίτευση της χώρας. Γιατί είναι θέμα λαϊκής κυριαρχίας. Οι πολίτες το επέλεξαν.
Απ. Μαγγηριάδης: Υπάρχει κάποιος χρονικός ορίζοντας; Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ;
Σωκρ. Φάμελλος: Έχω την αίσθηση ότι μέχρι το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αυτή η συζήτηση πρέπει να προχωρήσει. Είναι μια συζήτηση που γίνεται πάνω στο τραπέζι.
Απ. Μαγγηριάδης: Θα τους καλέσετε; Είναι η δική σας σκέψη μήπως τους καλέσετε στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για να επανενταχθούν;
Σωκρ. Φάμελλος: Έχουμε ήδη καλέσει. Έχουμε καταθέσει ένα προσκλητήριο, το οποίο θα έλεγα ότι είναι και εγερτήριο, γιατί το να μένεις στην πολυθρόνα και στον καναπέ του σπιτιού σου μόνος σου απέναντι στην τηλεόραση δεν λύνει τα προβλήματα, τα οποία βλέπουμε να πολλαπλασιάζονται με τον κύριο Μητσοτάκη. Το προσκλητήριο είναι και σε συντρόφους και συντρόφισσες που διαφώνησαν.
Απ. Μαγγηριάδης: Ο κ. Ανδρουλάκης πάντως σ’ αυτό το προσκλητήριο έχει βάλει ένα στοπ. Να το πούμε αυτό. Έχει πει ότι εμάς δεν μας αφορά η αυτόνομη πορεία του ΠΑΣΟΚ.
Σωκρ. Φάμελλος: Ακόμα και για τις δικές μου επιλογές και του Αλέξη Χαρίτση και του Νίκου Ανδρουλάκη, η κοινωνία θα βάλει στοπ ή θα ανοίξει το δρόμο. Αν θέλει η κοινωνία λύση, και εγώ πιστεύω ότι θέλει λύση γιατί η κοινωνική αντιπολίτευση ψάχνει μια διέξοδο και θέλει απάντηση, η απάντηση πρέπει να είναι προοδευτική, δεν μπορεί να είναι ακροδεξιά στην Ελλάδα και εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε τη λύση.
Εγώ λοιπόν σας λέω το προσκλητήριο είναι και σε αυτούς και αυτές που διαφωνήσαμε, να επιστρέψουν για να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όχι μόνο αξιωματική αντιπολίτευση τυπικά στη Βουλή, που πρέπει να είναι γιατί έτσι ψήφισαν οι πολίτες, αλλά για να μπορέσει να είναι τόσο δυνατός και τόσο αξιόπιστος και δυναμικός που θα ανατρέπει την κυβερνητική πολιτική στην πράξη και θα καταθέσουμε μια πρόταση για μια καλύτερη Ελλάδα. Δεν έχουμε κουραστεί η Ελλάδα να είναι στις τελευταίες θέσεις αξιοπιστίας, στις τελευταίες θέσεις της ανάπτυξης, του διαθέσιμου εισοδήματος και στην πρώτη της ακρίβειας, της έλλειψης του κράτους δικαίου. Γιατί μη νομίζετε και τα υπόλοιπα που κυκλοφορούν, όπως το ότι οι υποκλοπές μπήκαν στο αρχείο, είναι μια καλή είδηση για την Ελλάδα; Για το ότι το Ευρωκοινοβούλιο μας έχει σχεδόν καταδικάσει για το κράτος δικαίου; Είναι μια δύσκολη συζήτηση, αλλά λέω ότι η πολιτική μπορεί αν γίνει αξιόπιστη να φέρει πρόοδο και προκοπή. Αυτό είναι πολιτική.
Απ. Μαγγηριάδης: Σας ευχαριστώ πολύ κ. Φάμελλε που ήσασταν απόψε στον «Επίλογο».