Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την «Ανοιχτή Θεατρική Σκηνή της πόλης 2025»
- 22/1/2025 • 1 προβολές
Απαντώντας στο ερώτημα αν είναι επαρκή τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι τράπεζες για τις προμήθειες μετά τις κινήσεις της κυβέρνησης, αλλά και τι περισσότερο μπορεί να γίνει, ο Γ. Καραμέρος τόνισε: «Τα μέτρα ήταν προσχηματικά, δεδομένου ότι οι συστημικές τράπεζες έχουν κέρδη 4,5 δισεκατομμύρια ευρώ και το “άγγιγμα” που αποφάσισε στη Βουλή ο κ. Μητσοτάκης – και για το οποίο πανηγύρισε ο κ. Ανδρουλάκης – έχει να κάνει μόλις με το 7,5% των χρεώσεων και των προμηθειών των τραπεζών. Το υπόλοιπο 92,5% παραμένει ανέγγιχτο, που ουσιαστικά αφορά τις μικρές, μεσαίες και μεγαλύτερες επιχειρήσεις. Κάτι που σημαίνει ότι τα μέτρα Μητσοτάκη θα κοστίσουν μόλις 100 – 150 εκατομμύρια. Αλλά για να το συνδέσω και με την προηγούμενη καλεσμένη σας, την υφυπουργό κ. Ζαχαράκη και το πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”, ο κ. Μητσοτάκης έρχεται και δίνει στις τράπεζες προς τη λήξη του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ένα δισεκατομμύριο ευρώ απευθείας από το Ταμείο ανάκαμψης και ένα δισεκατομμύριο το οποίο θα βάλουν αυτοί οι οποίοι θα δανειστούν, καθώς 65.000 άνθρωποι θέλουν σπίτι και όχι όπως λέγατε και σε σχετικό τίτλο σας, αλλά αυτό του προσφέρεται».
«Η κυβέρνηση, αντί να κάνει κινήσεις για το στεγαστικό ζήτημα, ενισχύει το καρτέλ των τραπεζών»
Εξειδικεύοντας στο ζήτημα της στέγασης, ο Γ. Καραμέρος τόνισε ακόμα: «Υπάρχει το ζήτημα της κοινωνικής κατοικίας. Η Πορτογαλία έχει διαθέσει 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ για 26.000 κοινωνικές κατοικίες. Όχι με δάνειο, όχι να κάνει μια νέα γενιά κόκκινων δανείων, όχι με την περίμετρο των κριτηρίων, δηλαδή χαμηλόμισθοι και μη έχοντες να πάρουν δάνειο χαμηλότοκο και πώς προεξοφλείς ότι μετά από κάποια χρόνια θα μπορούν να τα αποπληρώσουν; Στην Ισπανία αξιοποίησαν 1,6 δισ. γισ 20.000 κατοικίες, ακόμα και στην Ιταλία 1 δισ. και 10.000 κατοικίες. Συνολικά επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα αντλήσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης πάνω από 5,5 δισεκατομμύρια ευρώ, προκειμένου να αυξήσουν την προσφορά κατοικιών. Όχι να τονώσουν τη ζήτηση, γιατί αυτομάτως σημαίνει με τα δάνεια ότι ανεβαίνουν οι τιμές των ακινήτων, με αποτέλεσμα να βγαίνουν κερδισμένες οι τράπεζες, να βγαίνουν κερδισμένοι οι ιδιοκτήτες ή οι εργολάβοι που θα πουλήσουν κάποια σπίτια, αλλά όχι αυτοί που πραγματικά έχουν ανάγκη και δεν έχουν στέγη. Αυτό είναι ξεκάθαρο και είναι ένα ακόμα δείγμα ενίσχυσης των τραπεζών».
Και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε ακόμα για το ίδιο ζήτημα: «Όλες οι διαφημίσεις που ακούω στα ραδιόφωνα αυτές τις μέρες είναι για το πρόγραμμα Σπίτι 2, που σημαίνει ότι παίρνουν χρήματα οι τράπεζες, βάζουν και διαφήμιση στα μέσα ενημέρωσης. Αυτό δεν είναι κακό για τα μέσα, αλλά οδηγούν την κοινή γνώμη σε μια αντίληψη ότι η κυβέρνηση κάνει κινήσεις για να λύσει το στεγαστικό, που συνδέεται άμεσα και με το δημογραφικό, ενώ στην πραγματικότητα ενισχύει το καρτέλ των τραπεζών. Γι’ αυτό και σήμερα ο Σωκράτης Φάμελλος πηγαίνει στην Επιτροπή Ανταγωνισμού, που έχει να κάνει βέβαια όχι μόνο με τις τράπεζες, αλλά και με τα ακτοπλοϊκά, και με τα τρόφιμα, και με την ενέργεια, και όλα αυτά τα οποία μας έχουν φέρει, σύμφωνα με το δείκτη της Eurostat, στην τελευταία θέση της αγοραστικής δύναμης».
«Απαράδεκτο να βλέπουμε υπουργούς σε ρόλο πλασιέ τραπεζικών δανείων»
Αναφορικά με το ποιαείναι η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σε σχέση με τις τράπεζες και αν επιμένει στη φορολόγηση των υπερκερδών τους, ο Γ. Καραμέρος επισήμανε: «Είναι προφανές. Ξέρετε, αυτό δεν είναι κάτι που έχει ανακαλύψει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ίδια, η Ευρωπαϊκή Ένωση, και με οδηγίες και με κανονισμούς βάζει το πλαίσιο και την περίμετρο που μπορούν τα κράτη να παρέμβουν στις τράπεζες, προκειμένου να μην υπάρχει ασύδοτη κατάσταση. Εδώ η κυβέρνηση δεν έχει αυτήν τη διάθεση. Πηγαίνει χέρι χέρι με αυτό που λέμε ολιγαρχία, η οποία κατέχει μια σειρά δραστηριοτήτων. Καλύπτει λοιπόν την πολιτική της και περνάει ένα κλίμα ότι “τι ωραία, θα πάω να πάρω και εγώ ένα δάνειο”. Εγώ να βλέπω υπουργούς πλασιέ δανείων στις τράπεζες το θεωρώ απαράδεκτο μπροστά στην ελληνική κοινωνία που έχει αυτού του είδους τα προβλήματα και στην αγοραστική δύναμη και στη δυνατότητα να νοικιάσει ή όχι ένα σπίτι. Να σας πω και κάτι ακόμα: Η τελευταία φορά που έγινε κλήρωση κοινωνικών κατοικιών, εργατικές λέγαμε παλιά, ήταν το 2006 για τα σπίτια του Ολυμπιακού Χωριού στους Θρακομακεδόνες. Έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας και είχα καλύψει το γεγονός ως δημοσιογράφος. Έχει 19 χρόνια να αυξηθεί το κτιριακό κεφάλαιο με παρεμβάσεις του Δημοσίου, ενώ υπάρχουν χρήματα για ανάκαμψη και ανθεκτικότητα, για τα κράτη, όχι γισ τις τράπεζες. 19 χρόνια. Τα συμπεράσματα δικά σας».
«Αναδύεται ένα είδος τεχνοφασισμού»
Στη συνέχεια, και απαντώντας στο ερώτημα, με αφορμή την ορκωμοσία του Ντ. Τραμπ ως προέδρου των ΗΠΑ, αν τον ανησυχεί μια γενική άνοδος της ακροδεξιάς και του εθνολαϊκισμού, και στην Ευρώπη και στη χώρα μας, και αν αυτή η άνοδος είναι απότοκο και της αδυναμίας της Αριστεράς να καταθέσει εναλλακτική πειστική πρόταση στους πολίτες, ο Γ. Καραμέρος επισήμανε: «Εύλογο το ερώτημά σας. Κοιτάξτε, εδώ βλέπουμε να αναδύεται ένα είδος τεχνοφασισμού. Γιατί δεν μπορούμε να παραγνωρίσουμε και τον χαιρετισμό του κ. Μασκ, ο οποίος κάνει τον γύρο του κόσμου και βλέπω ότι πολλοί τηλεοπτικοί σταθμοί δεν το δείχνουν – είδα λίγο τις πρωινές εκπομπές και βλέπω μια διστακτικότητα. Είναι άλλο η εξωτερική μας πολιτική, καθώς είναι σύμμαχός μας η χώρα, οι ΗΠΑ, και θα πρέπει και η Ελλάδα και η Ευρώπη να ακολουθούμε μια πολιτική όπου προχωράμε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες μαζί, όπου ταυτίζονται οι αρχές και συγκλίνουν τα συμφέροντά μας, αλλά χωρίς τις Ηνωμένες Πολιτείες όταν δε συγκλίνουν. Προφανώς χρειάζεται μια εξωτερική πολιτική και μια στάση όχι δεδομένου συμμάχου – και εδώ φοβάμαι ότι έχει χαθεί χρόνος αυτήν την εξαετία Μητσοτάκη. Τώρα έρχεται ένα τσουνάμι απ’ ότι φαίνεται, με αμφισβήτηση συνόρων (Καναδάς, Γροιλανδία). Γιατί ακούω τον όρο αναθεωρητισμό εδώ και πέντε χρόνια, και ιδιαίτερα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, αλλά όταν εκφράζεται από τα χείλη του ορκισθέντος 47ου προέδρου, αναθεωρητισμός για τον Καναδά, για τη Γροιλανδία, για τη Ζώνη του Παναμά, εκεί βλέπω μια σιωπή. Αν μείνουμε σιωπηλοί ως Ευρώπη, θα βρεθούμε προ εκπλήξεων».
Και ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρόσθεσε: «Είναι μια ευκαιρία για τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης να συσπειρωθούν προκειμένου να αποτρέψουν αυτή την επέλαση της ακροδεξιάς. Όμως δεν θέλω να χρεώσω τον νέο πρόεδρο αποκλειστικά στη λογική της ακροδεξιάς, και να σας εξηγήσω γιατί: Η ομιλία του ήταν ξεκάθαρα ακροδεξιά για το μεταναστευτικό, για τα δικαιώματα, για μια σειρά ζητημάτων. Εδώ όμως συμβαίνει και κάτι άλλο: Οι παρεμβάσεις του Έλον Μασκ σε 14 κράτη όλου του κόσμου δεν είχαν κριτήριο μόνο το ιδεολογικό. Και θα σας πω συγκεκριμένα: Στη Σλοβακία, για παράδειγμα, ο Μασκ στηρίζει το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Φίτσο. Στη Γροιλανδία, που έχει 55.000 κατοίκους Ινουίτ, υπάρχει ένα κεντροαριστερό κόμμα που θέλει την απόσχιση από τη Δανία κι αυτό υποστηρίζει ο Μασκ και ο Τραμπ. Στην Γαλλία δεν υποστηρίζει το κόμμα της Λεπέν, αλλά το κόμμα του Ερίκ Ζεμούρ. Το Afd υποστηρίζει τα συμφέροντα των εταιρειών τους πέρα από το νεοναζισμό. Εδώ λοιπόν υπάρχει μια σοβαρή επιφύλαξη και στην Ελλάδα και σε όλη την Ευρώπη για το τι έρχεται. Ας ελπίσουμε ότι είναι μια ρητορική ακροδεξιά και ότι είναι ένα σόου όλο αυτό, όπως αυτά που είδαμε να κόβονται τούρτες με σπαθιά. Οπότε ας ελπίσουμε να πάμε σε πολιτικές οι οποίες δεν θα στοιχίσουν στην ανθρωπότητα, στην Ευρώπη και στην Ελλάδα».
Για τη δυνατότητα σύγκλισης των προοδευτικών δυνάμεων και αν οδεύουμε σε μια διατήρηση του κατακερματισμού του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα, ο Γ. Καραμέρος, αφού επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει πλέον ανοδική τάση στις δημοσκοπήσεις μετά την κατρακύλα των τελευταίων μηνών, τόνισε πως «δεν πρέπει να είμαστε φοβικοί στις συνεργασίες», λέγοντας συγκεκριμένα: «Εγώ άκουσα τις φωνές στο ΠΑΣΟΚ που μιλούσαν για μετεκλογικές συνεργασίες, αλλά αμέσως μόλις η Νέα Δημοκρατία επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ, το ΠΑΣΟΚ έκανε πίσω. Δεν πρέπει να είμαστε φοβικοί στις συνεργασίες, δεν πρέπει να υπάρχει φοβικότητα. Εμείς προτείναμε, πριν προταθεί η κ. Κατσέλη από τον Σωκράτη Φάμελλο και την Πολιτική Γραμματεία, μια κοινή υποψηφιότητα του προοδευτικού χώρου. Έμεινε δημόσια αυτή η πρόταση για τουλάχιστον μια εβδομάδα, δεν έγινε αποδεκτή, οπότε θα πάμε σε μία ψηφοφορία στη Βουλή, η οποία δεν θα είναι μία και μοναδική, θα έχουμε τέσσερις κατά τα φαινόμενα μέχρι να εκλεγεί ο κ. Τασούλας που είναι ο εκλεκτός της κυβέρνησης».
«Να αποκατασταθεί η εντολή του ελληνικού λαού να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αξιωματική αντιπολίτευση»
Αναφορικά με την πιθανή υποστήριξη της Νέας Αριστεράς στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ΠτΔ και αν κάτι τέτοιο θα είναι πρόκριμα επανένωσης, ο Γ. Καραμέρος τόνισε πως δεν μπορεί να προεξοφλήσει τη στάση ενός κόμματος, τονίζοντας πως «η κα Κατσέλη, ως υπερκομματική υποψηφιότητα, έχει τα χαρακτηριστικά εκείνα που μπορούν να κάνουν και τη Νέα Αριστερά να την υπερψηφίσει. Θα αναμένουμε την ψηφοφορία». Απαντώντας, δε, στο ερώτημα «αν μπαίνουμε σε φάση επανένωσης ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και Νέας Αριστεράς», ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόνισε πως «αυτό δεν γίνεται με συγκολλήσεις, ούτε πατώντας ένα κουμπί. Υπάρχει πάντα ένα προγραμματικό πλαίσιο – οι κίνδυνοι και οι προκλήσεις είναι δεδομένοι σε εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Σε προγραμματικό πλαίσιο να συμφωνήσουμε ώστε να αποκατασταθεί, και στο Κοινοβούλιο, αλλά και στη δημόσια συζήτηση, στα μέσα ενημέρωσης, στα πάνελ κλπ., αυτό που έδωσε ως εντολή ο ελληνικός λαός και στις τελευταίες ευρωεκλογές: τον ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, αξιωματική αντιπολίτευση».
Τέλος, αναφορικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην αυριανή ψηφοφορία για τον πρόεδρο της Βουλής, θέση για την οποία έχει προταθεί ο Νικήτας Κακλαμάνης, ο Γ. Καραμέρος τόνισε: «Ο κ. Μητσοτάκης προσπάθησε, ποντάροντας στη συμπάθεια του κόσμου αλλά και του πολιτικού προσωπικού της χώρας στο πρόσωπο του κ. Κακλαμάνη, να κρύψει την διχαστική επιλογή του στο να προτείνει έναν εν ενεργεία βουλευτή του για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Δεν στέκομαι στο βιογραφικό του κ. Τασούλα, κάνει αποτίμηση η κοινή γνώμη και οι δημοσκοπήσεις απ’ ό,τι είδα. Εμείς δεν μπαίνουμε σε αυτή τη συζήτηση. Αύριο στην Ολομέλεια θα τοποθετηθούμε, σήμερα το μεσημέρι συνεδριάζει το προεδρείο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Βουλή, και θα αποφασίσουμε συλλογικά, χωρίς να σημαίνει αυτό ότι έχουμε καμία αμφιβολία για την ποιότητα του κ. Κακλαμάνη, ο οποίος, θυμίζω, ήταν μια αιρετική φωνή στη ΝΔ και είχε ξηλωθεί από αντιπρόεδρος από τον κ. Μητσοτάκη στην πρώτη θητεία και ήταν εκτός για έξι χρόνια. Εμείς θα λειτουργήσουμε θεσμικά και θα κάνουμε αυτό που πρέπει».