Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψαν ο Δήμος Ωραιοκάστρου και το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος
- 21/1/2025 • 2 προβολές
Ιδιαίτερα οξυμένη και επικίνδυνη είναι η κατάσταση της υδροδότησης στο Αλιβέρι, αλλά και συνολικότερα στο δήμο Κύμης Αλιβερίου.
Μετά τη χρόνια απαξίωση της συντήρησης-ανανέωσης του δικτύου ύδρευσης, την ανυπαρξία έργων υποδομής για τη διαχείριση των υδάτων από το κράτος και την τοπική διοίκηση κηρύσσεται τώρα η δημοτική ενότητα Ταμυνέων σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Συγκεκριμένα, το νερό στο Αλιβέρι και στους οικισμούς Κάραβο, Μηλάκι, Λάτα, ΟΣΜΑΝ, Ακτή Νηρέως, μετά από μετρήσεις της Διεύθυνσης Υγιεινής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, κρίθηκε ακατάλληλο για πόση και μαγείρεμα καθώς κρίθηκε μεγάλη η αλατότητα του νερού και εντοπίστηκαν ανεβασμένες τιμές ορισμένων χημικών παραγόντων.
Η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη, καθώς από τους κατοίκους των περιοχών αυτών υπάρχουν διαμαρτυρίες από το καλοκαίρι, το πρόβλημα είχε αναδειχθεί από τις μετρήσεις του Πανελλήνιου Κέντρου Οικολογικών ερευνών (ΔΤ 907–18/10/2024), ενώ είχε επισημανθεί και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κύμης Αλιβερίου (23/10/2024) από το δημοτικό σύμβουλο της «Λαϊκής Συσπείρωσης».
Η ποιότητα του νερού στο Αλιβέρι και τις όμορες περιοχές δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα με το νερό που αντιμετωπίζει ο δήμος Κύμης – Αλιβερίου. Το απαρχαιωμένο δίκτυο, από το οποίο υπάρχουν απώλειες περισσότερο από 20% - σύμφωνα με τους αρμόδιους της Δημοτικής Εταιρίας Ύδρευσης Αποχέτευσης - οδηγεί κάθε καλοκαίρι σε πολύωρες διακοπές νερού σε χωριά των Δημοτικών Ενοτήτων Κύμης, Αυλώνος και Ταμυνέων. Την ίδια ώρα το έργο του φράγματος στα Μανίκια - που θα μπορούσε να υδροδοτήσει ολόκληρο το δήμο και μέρος του δήμου Ερέτριας - είναι το νέο «γιοφύρι της Άρτας» καθώς στέκει μισοτελειωμένο εδώ και δύο περίπου δεκαετίες.
Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της αντιμετώπισης του νερού ως εμπόρευμα από την Ε.Ε., τις κυβερνήσεις και την τοπική διοίκηση. Πυρήνας της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε. και των κυβερνήσεων για την εμπορευματοποίηση του νερού αποτελεί η οδηγία-πλαίσιο για το νερό, που θέτει σε προτεραιότητα την εξοικονόμηση της ζήτησης νερού σε αντιπαράθεση με τη μεγιστοποίηση της προσφοράς σε κάθε υδατικό διαμέρισμα. Εκεί βρίσκεται η αιτία για την απαξίωση της αναγκαιότητας πραγματοποίησης τεχνικών έργων και πολιτικών εμπλουτισμού των υπόγειων και επίγειων υδροφορέων. Αντίθετα, με το μανδύα της προστασίας του υδατικού περιβάλλοντος, αυξάνεται συνεχώς η τιμή του νερού, προστίθενται νέα χαράτσια όπως το περιβαλλοντικό τέλος, υιοθετώντας τη λογική «ό,τι πληρώνεις έχεις» ακόμη και για το νερό. Μάλιστα, τα παραπάνω μέτρα περιορισμού της κατανάλωσης και των χαρατσιών λαμβάνονται με το πρόσχημα της κλιματικής κρίσης που επικαλούνται Ε.Ε. και κυβερνήσεις. Αλήθεια, η αντιμετώπιση της λειψυδρίας θα γίνει χωρίς τα παραπάνω πρόσθετα και ουσιαστικά μέτρα υποδομών και τη στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών;
Τέλος, οι επιπτώσεις από τη χρήση νερού επικίνδυνου για την υγεία των κατοίκων δε μπορούν εύκολα να εντοπιστούν από τις υποβαθμισμένες και υποστελεχωμένες δομές υγείας της περιοχής (ΚΥ Αλιβερίου και Νοσοκομείο Κύμης), όπως και του Νοσοκομείου Χαλκίδας.
Με βάση την παραπάνω επικίνδυνη κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη Δημοτική Ενότητα Ταμυνέων, αλλά και ευρύτερα στο Δήμο Κύμης Αλιβερίου ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:
- Να εξασφαλιστεί η δωρεάν παροχή πόσιμου νερού στους κατοίκους των περιοχών που έχει απαγορευθεί η κατανάλωση έως την εξασφάλιση πόσιμου νερού από το δίκτυο.
- Να αποκατασταθεί άμεσα η ποιότητα του νερού στην Δημοτική Ενότητα Ταμυνέων.
- Να πραγματοποιηθούν άμεσα με την ευθύνη κρατικού/δημόσιου φορέα νέες αναλύσεις για όλες τις παραμέτρους και με επαρκή δειγματοληψία για την πλήρη αποτύπωση του προβλήματος.
- Να μην υπάρχει καμιά χρέωση ύδρευσης των δημοτών των περιοχών Αλιβερίου, Κάραβο, Μηλάκι, Λάτα, ΟΣΜΑΝ, Ακτή Νηρέως από την ημέρα κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης έως την λήξη της.
- Να πραγματοποιηθούν υδρογεωλογικές μελέτες με την ευθύνη κρατικού φορέα στην ευρύτερη περιοχή του δήμου Κύμης Αλιβερίου και μέχρι τότε να αποφευχθούν αυθαίρετες παρεμβάσεις στον υδροφόρο ορίζοντα.
- Να ολοκληρωθεί το φράγμα στα Μανίκια με εξασφάλιση κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να αντιμετωπιστεί αποφασιστικά η έλλειψη νερού για ύδρευση και άρδευση στο δήμο Κύμης Αλιβερίου και να αποφευχθεί η υποβάθμισή του, στα πλαίσια της «πράσινης μετάβασης», σε μικρό υδροηλεκτρικό.
- Να εξασφαλιστεί κρατική χρηματοδότηση για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου ύδρευσης, ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες και η ύδρευση με τους απαρχαιωμένους και επικινδύνους σωλήνες αμιάντου.
- Να εξασφαλιστεί κρατική χρηματοδότηση για την πλήρη στελέχωση της ΔΕΥΑ Κύμης Αλιβερίου.
Οι Βουλευτές
Μαρίνος Γιώργος
Κατσώτης Χρήστος
Λαμπρούλης Γιώργος
Μανωλάκου Διαμάντω