Μύθος της κυβέρνησης η αύξηση των φορολογικών εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής

  • 14/1/2025 • 19 προβολές
Κατά την διάρκεια συζήτησης του Προϋπολογισμού του 2025 ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί της κυβέρνησης ισχυρίστηκαν πως τα επιπλέον φορολογικά έσοδα των 2,49 δις ευρώ τα οποία προβλέπονται για το 2025 έναντι του 2024 θα προέλθουν από την πάταξη της φοροδιαφυγής, την διασύνδεση POS-ταμειακών μηχανών και την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών.

Η αλήθεια, που με επιμέλεια κρύβει η κυβέρνηση είναι πως μεγάλο μέρος της αύξησης των φορολογικών εσόδων για το 2025 θα προέλθει από την -πονηρή παράλειψη της κυβέρνησης- της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις αποφέροντας 881 εκατομμύρια ευρώ περισσότερα σε σχέση με το 2024. Δηλαδή τα «αυξημένα» λόγω ονομαστικών αυξήσεων και πληθωρισμού ετήσια εισοδήματα θα φορολογούνται στις υψηλότερες φορολογικά κλίμακες.

Περαιτέρω τα φορολογικά έσοδα θα εκτιναχθούν κι από την συνέχιση της εφαρμογής των αντικειμενικών κριτηρίων υπερφορολόγησης των αυτοαπασχολουμένων. Συγκεκριμένα, οι φόροι εισοδήματος που θα κληθούν να πληρώσουν το 2025 εκατοντάδες χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι οι οποίοι υπάγονται στα αντικειμενικά κριτήρια φορολόγησης θα είναι υπέρμετρα αυξημένοι, λόγω: α) της αύξησης από 27,5% σε 55% του συντελεστή της προκαταβολής φόρου που επιβάλλεται επί της διαφοράς μεταξύ του φόρου που αναλογεί στο δηλούμενο εισόδημα και του φόρου που αναλογεί στο τεκμαρτό εισόδημα και β) λόγω του συνυπολογισμού του αυξημένου από τα 780 στα 830 ευρώ κατώτατου μισθού του έτους 2024 στον προσδιορισμό του τεκμαρτού εισοδήματος. Κι αυτό θα συμβεί παρά τις βελτιωτικές παρεμβάσεις που έγιναν στον τρόπο υπολογισμού του τεκμαρτού εισοδήματος και παρά την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος των 325 ευρώ.

Παράλληλα τα έσοδα από τον ΦΠΑ αναμένεται να αυξηθούν από τα 25,341 δισ. ευρώ το 2024 στα 26,673 δισ. ευρώ το 2025, αυξημένα κατά 5,25% ή κατά 1,332 δισ. ευρώ έναντι του 2024 προερχόμενα από τις ανατιμήσεις εκατοντάδων προϊόντων και υπηρεσιών, μάλιστα ειδών πρώτης ανάγκης και υπηρεσιών υψηλής ζήτησης λόγω του αυξανόμενου πληθωρισμού και της παραμονής των συντελεστών ΦΠΑ στα πολύ υψηλά «μνημονιακά» επίπεδα του 24% και 13%, από τα υψηλότερα στην Ε.Ε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ