Εμπαιγμός τα μέτρα της κυβέρνησης για τις τράπεζες

  • 20/12/2024 • 33 προβολές
Το όφελος των πολιτών από τις παρεμβάσεις στις τράπεζες, που ανακοίνωσε κατά την ψήφιση του Προϋπολογισμού του 2025 στην Βουλή ο πρωθυπουργός και παιάνιζε ως το μεγάλο «κρυφό χαρτί» θα είναι ελάχιστο. Στην πραγματικότητα πρόκειται για εμπαιγμό των Ελλήνων πολιτών οι οποίοι διέσωσαν τις τράπεζες ενώ αυτές άπληστα πλειστηριάζουν τα σπίτια τους.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της ίδιας της κυβέρνησης το όφελος των πολιτών από τον μηδενισμό των προμηθειών στους λογαριασμούς των ΔΕΚΟ, τηλεπικοινωνίες και ασφαλιστικά ταμεία, την επιβολή πλαφόν 0,50 ευρώ στα εμβάσματα και την κατάργηση προμηθειών σε αναλήψεις μέσω ΑΤΜ θα είναι 150 εκατομμύρια ευρώ ετησίως όσα δηλαδή κερδίζουν οι συστημικές τράπεζες σε 12 ημέρες βάσει των εκτιμώμενων κερδών τους στα 4,5 δις για το 2024. Το... όφελος αυτό των πολιτών αντιστοιχεί μόλις στο 7,5% των ετησίων εσόδων των τραπεζών μόνον από τις προμήθειες, τα οποία φθάνουν τα 2 δισ. ευρώ.

Σημειωτέον δε ότι οι πιο ληστρικές και προσοδοφόρες για τις τράπεζες προμήθειες, τις οποίες δεν διανοήθηκε να αγγίξει η κυβέρνηση, είναι τα περίφημα «έξοδα φακέλου» τα οποία επιβαρύνουν με ποσά της τάξεως των 70 έως και 200 ευρώ ακόμη και καταναλωτικά ή προσωπικά μικροδάνεια ύψους 500, 1.000 ή 2.000 ευρώ, τα οποία λαμβάνονται μέσω internet από τις συστημικές τράπεζες. Πρόκειται για δάνεια μέσω e-banking που εκταμιεύονται μέσα σε λίγες ώρες στους λογαριασμούς τους, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και για τα οποία οι τράπεζες παρακρατούν τα «έξοδα φακέλου» μειώνοντας ισόποσα τα εκταμιευόμενα ποσά των δανείων.

Επιπλέον, η κυβέρνηση δεν διανοήθηκε καν να θίξει τις νέου τύπου προμήθειες που έχουν επιβάλει αυθαίρετα οι τράπεζες τον τελευταίο έναν χρόνο, σε εκατομμύρια υφιστάμενους τραπεζικούς λογαριασμούς πελατών τους. Πρόκειται για χρεώσεις που κυμαίνονται από 0,5 έως και 4 ευρώ τον μήνα και επιβάλλονται στα υπόλοιπα των λογαριασμών ακόμη κι αν αυτά είναι μηδενικά, μετατρέποντάς τα σε αρνητικά!

Όσον αφορά την ετήσια επιβάρυνση των τραπεζών από τον διπλασιασμό του ΕΝΦΙΑ του 2026 στα οικιστικά ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους και κρατούν κλειστά, εκτιμάται ότι θα ανέλθει ετησίως μόλις στα 6 με 7 εκατομμύρια ευρώ.

Στο μεταξύ το κόστος διάσωσης των τραπεζών από τους Έλληνες πολίτες περιλαμβανομένου του αναβαλλόμενου φόρου και των Εγγυήσεων για το πρόγραμμα «Ηρακλής» -οι οποίες αποτελούν άδηλο χρέος για το κράτος- ξεπερνάει τα 82 δις ευρώ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ