Ομιλία Όλγας Κεφαλογιάννη στο Ετήσιο Συνέδριο του ΣΕΤΕ

  • 20/12/2024 • 20 προβολές
Τη στρατηγική και τις πρωτοβουλίες για βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη, με την Ελλάδα να αναδεικνύεται σε παγκόσμιο πρότυπο ποιότητας, αυθεντικότητας και βιωσιμότητας, ανέπτυξε η Υπουργός Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη κατά την ομιλία της στο Ετήσιο Συνέδριο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Στην εισαγωγή της, η Υπουργός υπογράμμισε τη σημασία της ενσωμάτωσης των αρχών της βιωσιμότητας σε κάθε πτυχή του τουρισμού. Από τη διαχείριση των προορισμών, την ανάπτυξη νέων ειδικών μορφών τουρισμού και την προβολή τους η στρατηγική είναι να ελαχιστοποιηθούν οι αρνητικές επιπτώσεις και να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για την κοινωνία και την οικονομία.

«Η βιωσιμότητα είναι το θεμέλιο πάνω στο οποίο χτίζεται ένας ανθεκτικός, ανταγωνιστικός τουριστικός τομέας. Αφορά στην οικονομική ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών, τη διαφύλαξη της ταυτότητας των προορισμών και της πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και τη διασφάλιση ότι τα οφέλη του τουρισμού κατανέμονται δίκαια και ανταποδοτικά».

Η Υπουργός Τουρισμού αφού επεσήμανε ότι τα νέα στοιχεία φαίνεται να επιβεβαιώνουν ότι το 2024 θα είναι το νέος έτος αναφοράς, ενώ τα έσοδα αναμένεται να φτάσουν μέχρι και τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ, τόνισε ότι οι υψηλές επιδόσεις καταδεικνύουν την ισχυρή δυναμική του τουριστικού κλάδου, που όχι μόνο συνεισφέρει άμεσα στο εισόδημα και την απασχόληση, αλλά και στηρίζει σημαντικούς άλλους κλάδους της οικονομίας, όπως η αγροτική παραγωγή, η μεταποίηση, και το εμπόριο.

«Ο τουρισμός αποτελεί βασικό πυλώνα της ελληνικής οικονομίας, αλλά και της ανάπτυξης των τοπικών κοινωνιών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κα Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες και τις παρεμβάσεις που, όπως είπε, καλύπτουν όλο το φάσμα του τουρισμού στη χώρα μας και περιλαμβάνουν:

– Χρηματοδότηση έργων υποδομών με έμφαση στις ειδικές μορφές τουρισμού

– Αναβάθμιση της ποιότητας των τουριστικών υπηρεσιών

– Ψηφιοποίηση των υπηρεσιών προς τους ταξιδιώτες και τις επιχειρήσεις

– Αναβάθμισης της τουριστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης

– Θεσμικές παρεμβάσεις που υπηρετούν τους στρατηγικούς στόχους.

Ειδική αναφορά έκανε η Υπουργός στις ρυθμίσεις για τη βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων, με τη θέσπιση προδιαγραφών ασφαλείας και ποιότητας φιλοξενίας, δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση των ελέγχων από μεικτά κλιμάκια του Υπουργείου Τουρισμού και της ΑΑΔΕ.

Επίσης, παρουσίασε το καινοτόμο σε παγκόσμιο επίπεδο σύστημα κατάταξης ξενοδοχείων και τουριστικών καταλυμάτων με βάση το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, το οποίο το οποίο επεξεργάστηκαν το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος και το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος.

Αναφορικά με την κρουαζιέρα και τις προκλήσεις για συγκεκριμένους προορισμούς που δέχονται έντονη πίεση, υπογράμμισε ότι το Τέλος Κρουαζιέρας αποσκοπεί στη διασφάλιση ισορροπίας, με μέρος των εσόδων να επιστρέφει στις τοπικές κοινωνίες για τη βελτίωση των τουριστικών υποδομών.

«Η προστασία του τουριστικού προϊόντος και η ενίσχυση της φήμης των προορισμών μας είναι προτεραιότητες», δήλωσε η Υπουργός, ανακοινώνοντας επιπλέον δράσεις για την ανάπτυξη του homeporting και τη διαχείριση λιμενικών θέσεων.

Με εμφατικό τρόπο η κα Όλγα Κεφαλογιάννη αναφέρθηκε στη χρήση καινοτόμων τεχνολογιών, όπως η τεχνητή νοημοσύνη, για τη βελτίωση των τουριστικών υπηρεσιών. Ειδικότερα επεσήμανε ότι δημιουργούνται ψηφιακές πλατφόρμες για τον ορεινό, θαλάσσιο, και καταδυτικό τουρισμό, που περιλαμβάνουν διαδραστικούς χάρτες και οδηγούς. Σημαντικές επενδύσεις δρομολογούνται, επίσης, στον αγροτουρισμό και τη γαστρονομία, μέσω της δημιουργίας ενός εθνικού δικτύου διασύνδεσης αγροδιατροφής, τουρισμού, και γαστρονομίας.

Μεταξύ των στρατηγικών έργων, περιλαμβάνεται η αναβάθμιση του VisitGreece, της επίσημης διαδικτυακής πύλης της χώρας, με τεχνολογίες αιχμής που θα παρέχουν εξατομικευμένες ταξιδιωτικές πληροφορίες. Παράλληλα, ενισχύεται το τουριστικό brand της Ελλάδας μέσω διεθνών συνεργασιών και στοχευμένων προωθητικών ενεργειών.

«Ο ανθρώπινος παράγοντας παραμένει κεντρικός άξονας της στρατηγικής μας» τόνισε η Υπουργός Τουρισμού και αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες για την αναβάθμιση της τουριστικής εκπαίδευσης, με δυνατότητα εισαγωγής αποφοίτων τουριστικών σχολών στα ΑΕΙ, καθώς και προσλήψεις μόνιμου εκπαιδευτικού προσωπικού για πρώτη φορά μετά από δύο δεκαετίες.

Η Υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική της συνεργασίας της πολιτείας με τον ιδιωτικό τομέα για την αναβάθμιση υφιστάμενων υποδομών τουριστικής εκπαίδευσης ή την δημιουργία νέων τουριστικών σχολών μέσω ΣΔΙΤ.

Οριζόντια προτεραιότητα της Κυβέρνησης και του Υπουργείου είπε η κα Κεφαλογιάννη αποτελεί η προσβασιμότητα, με έργα που διασφαλίζουν ισότιμη πρόσβαση σε υποδομές και υπηρεσίες για όλους, ανεξαρτήτως δυνατοτήτων.

«Οραματιζόμαστε μια Ελλάδα που θα πρωταγωνιστεί στον παγκόσμιο τουρισμό, με σεβασμό στις αρχές της βιωσιμότητας και προσφέροντας μοναδικές εμπειρίες. Ο τελικός στόχος είναι ξεκάθαρος: Η Ελλάδα να γίνει πρότυπο βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης σε παγκόσμιο επίπεδο και να εδραιωθεί ως ένας προορισμός παγκόσμιας απήχησης, που διακρίνεται για την ποιότητα, την αυθεντικότητα, και τις ξεχωριστές ταξιδιωτικές εμπειρίες», κατέληξε η κα Κεφαλογιάννη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ