«Μαθήματα υπεύθυνης αντιπολίτευσης και συναινέσεων δεν δικαιούται να κάνει ο κ. Μητσοτάκης, που από την πρώτη στιγμή ως Πρόεδρος της ΝΔ ζητούσε πρόωρες εκλογές»

  • 19/11/2024 • 20 προβολές
Ο κ. Τσουκαλάς αναφέρθηκε στην κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα που διέταξε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη, για «χαμένο υλικό» από τις κάμερες που αφορά στην εμπορική αμαξοστοιχία της τραγωδίας των Τεμπών, τονίζοντας:

«Κάναμε πριν από λίγες ημέρες ερώτηση μέσω δήλωσης της αρμόδιας υπεύθυνης Κ.Τ.Ε. κας Λιακούλη, και του αρμόδιου τομεάρχη κ. Κακλαμάνη, για το ότι δεν υπάρχει, ενώ είχε ζητηθεί από τον προηγούμενο Μάιο, το στιγμιότυπο που δείχνει τη φόρτωση της εμπορικής αμαξοστοιχίας στο μηχανοστάσιο της Θεσσαλονίκης.

Η κα. Αδειλίνη ζητά προκαταρκτική εξέταση για να διευρευνηθεί για ποιο λόγο έχει γίνει αυτό και ζητά εντός ενός μήνα να υπάρχει πόρισμα από τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της Λάρισας. Αυτό δείχνει και ότι η αντιπολίτευσή μας πιάνει τόπο αλλά και ότι υπάρχει ένα τεράστιο θέμα για ποιο λόγο είναι μόνο μερική η κάλυψη του υλικού που έχει δοθεί στην ελληνική δικαιοσύνη. Πώς μιλάμε για όλα στα φως, όταν συμβαίνουν αυτά; Πρέπει να μάθουμε για ποιο λόγο η εταιρεία διαχείρισης των καμερών στη Θεσσαλονίκη δεν έδωσε το υλικό».

Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής ρωτήθηκε για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία, επαναλαμβάνοντας πως «έχει ξεκινήσει η αντίστροφη μέτρηση για την Κυβέρνηση», και εξήγησε:

«Φαίνεται και δημοσκοπικά ότι υπάρχει μία πίεση και από τα δεξιά και από το κέντρο, όπου οι μετριοπαθείς πολίτες έχουν πια μία αξιόπιστη εναλλακτική στο ΠΑΣΟΚ. Είναι προφανές ότι τελειώνει η περίοδος της πολιτικής “άνοιξης” της Νέας Δημοκρατίας και πως εκείνη είναι σε αποδρομή και μπαίνει σε έναν πολιτικό “χειμώνα”».

Έκανε, παράλληλα, λόγο για «μάχη φατριών, με βολές σε συνεργάτες του Πρωθυπουργού από οικείο Τύπο, και όλα δείχνουν πια έναν εκφυλισμό», ενώ επεσήμανε πως «τόσο καιρό η Κυβέρνηση μας λέει “πράσινο ΣΥΡΙΖΑ” και σήμερα εκείνη δέχεται εξ οικείων βολές και ακούμε φράσεις συνεργατών του κ. Σαμαρά για “γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ”».

Όσον αφορά στους πολιτικούς συσχετισμούς στον χώρο του κέντρου, ο Κώστας Τσουκαλάς χαρακτήρισε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής «νησίδα σταθερότητας σε ένα κατακερματισμένο πολιτικό τοπίο» και εκτίμησε ότι «η Κυβέρνηση έχει επιλέξει τη λογική του λαϊκισμού, η οποία ελπίζω να μη γίνει και λογική τοξικότητας, διότι, προκειμένου να περιχαρακώσει το χώρο του κέντρου όπου βλέπει το σκηνικό να αλλάζει, επιλέγει συνεχώς να επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ.

Το κέντρο ήταν ένας προνομιακός χώρος για τον κ. Μητσοτάκη, όσο δεν υπήρχε μία αντιπολίτευση που να μπορεί να μιλήσει με τα ακροατήρια αυτά. Εμείς εργαζόμαστε ακριβώς για να μπορέσουμε να δώσουμε προοπτική εξέλιξης και κοινωνικής κινητικότητας, αλλά ταυτόχρονα να εγγυηθούμε σταθερότητα, εμπιστοσύνη και ασφάλεια στους πολίτες».

Τόνισε, ωστόσο, εκ νέου ότι στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής «δεν επαναπαυόμαστε στις δημοσκοπήσεις, ούτε πιστεύουμε στην αυτοματοποίηση, και πως, επειδή οι πολίτες κουράστηκαν από ένα προϊόν, θα πάνε κατευθείαν σε ένα άλλο. Θέλει εργασία, δομική αντιπολίτευση, προτάσεις και θετική ατζέντα».

Ο Κώστας Τσουκαλάς αναφέρθηκε στον υπουργό Υγείας, Άδωνι Γεωργιάδη, κάνοντας λόγο για «την πρώτη -καλοδεχούμενη- κωλοτούμπα» καθώς σε σημερινή πρωινή του συνέντευξη δήλωσε θετικός στην ένταξη των νοσηλευτών του ΕΣΥ στα βαρέα και ανθυγιεινά, «ενώ επί μία εβδομάδα έλεγε άλλα στη Βουλή και μας χαρακτήριζε λαϊκιστές».

Καταλόγισε, ωστόσο, στον κ. Γεωργιάδη ότι «δεν γνωρίζει ποια είναι η νομική πραγματικότητα, καθώς αναφέρθηκε στους νοσηλευτές που εντάχθηκαν στο ΕΣΥ από το 2011 και μετά, όπως συμβαίνει στον ιδιωτικό τομέα. Μάλλον δεν ξέρει ότι τα βαρέα ισχύουν και για όσους μπήκαν πριν το 2011 στον ιδιωτικό τομέα. Δεν γνωρίζει βασικά πράγματα και είναι υπουργός Υγείας. Καλό είναι να τον ενημερώσουν».

Σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο Κώστας Τσουκαλάς επεσήμανε ότι «εμείς δεν ετεροπροσδιοριζόμαστε, ούτε έχουμε άγχος τι θα κάνει ο κ. Μητσοτάκης σε επίπεδο τακτικισμού. Εμείς θέλουμε να βάλουμε να βάλουμε στο επίκεντρο την πολιτική, να υπάρχει πολιτικός διάλογος με νηφαλιότητα, και να δούμε τον μεγάλο διαχωρισμό του σήμερα που είναι οι πληττόμενοι, που είναι η πλειοψηφία, και οι ευνοούμενοι που είναι η μειοψηφία. Και εμείς θέλουμε να εκφράσουμε αυτούς οι οποίοι πλήττονται από τις πολιτικές της Κυβέρνησης».

Υπογράμμισε ξανά, δε, τη «στρατηγική αμφίπλευρης πολιτικής διεύρυνσης από τα αριστερά έως το φιλελεύθερο κέντρο», εξηγώντας ότι «απευθυνόμαστε σε κάθε πολίτη, ανεξάρτητα από το κόμμα που ψήφισε, ο οποίος σήμερα πλήττεται. Εκείνον που πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ δεν του φτάνουν τα χρήματα για να πάρει τρόφιμα. Εκείνον του οποίου ο μισθός τελειώνει στις 20 του μήνα. Τον μικρομεσαίο επιχειρηματία που πλήττεται από τις μεγάλες αυξήσεις του ρεύματος και δεν “βγαίνει”. Τον εργαζόμενο που δεν του φτάνουν οι ώρες δουλειάς και δεν βλέπει την οικογένειά του. Τον αγρότη που βλέπει την καλλιέργειά του να μην έχει προοπτική».

Ως προς το αν οι πόρτες του Κινήματος είναι ανοικτές σε πρόσωπα από άλλες παρατάξεις, επανέλαβε το σαφές μήνυμα του Νίκου Ανδρουλάκη: «Όχι παζάρια, όχι παρασκήνιο. Το βασικό μας άγχος δεν είναι αν θα έρθουν ένας ή δύο βουλευτές. Είναι να μπορέσει να διαμορφωθεί μια κοινωνική συμμαχία, αυτή των παραγωγικών δυνάμεων και των πληττόμενων από την πολιτική της Κυβέρνησης, που είναι η πλειοψηφία, και να την εκφράσουμε».

Όσον αφορά, στο πρόσωπο του Προέδρου της Δημοκρατίας, τόνισε πως «μία συζήτηση που λαμβάνει χαρακτηριστικά παραφιλολογίας και παρασκηνίου δεν δείχνει σεβασμό ούτε στο πρόσωπο της υπάρχουσας Προέδρου, ούτε στον ίδιο τον θεσμό» και επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματος:

«Υπάρχει μία παράδοση που εγκαινίασε ο Ανδρέας Παπανδρέου το 1995 με την πρόταση του Κωστή Στεφανόπουλου, σύμφωνα με την οποία, για λόγους εθνικής ενότητας, όταν κυβερνά η κεντροδεξιά παράταξη ιδανικά προτείνεται Πρόεδρος από την κεντροαριστερά. Προφανώς κάθε πρόσωπο κουβαλά το δικό του αυτοτελές, αξιακό φορτίο και θα αξιολογηθεί. Αν, όμως, ο Πρωθυπουργός προτείνει μία πολύ στενή κομματική επιλογή, εκεί προφανώς και εμείς θα προτείνουμε κάποιο άλλο πρόσωπο».

Δεν παρέλειψε, τέλος, να υπενθυμίσει ότι «έχουμε ψηφίσει τα τελευταία τρία χρόνια αρκετά άρθρα και διατάξεις που έχει φέρει η Νέα Δημοκρατία. Προφανώς, έχουμε άλλη ιδεολογία, αλλά όπου υπάρχει κάτι θετικό, δεν έχουμε κανένα σύνδρομο ώστε να μην το στηρίζουμε» και κατέληξε:

«Το 2016, στον δεύτερο μήνα που ήταν αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε εκλογές. Ο Νίκος Ανδρουλάκης είναι αρχηγός του ΠΑΣΟΚ τρία χρόνια και δεν το έχει κάνει ποτέ. Άρα δεν μπορεί ο κ. Μητσοτάκης να κάνει μαθήματα υπεύθυνης αντιπολίτευσης και να μιλά για συναινέσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ