Στον Ταξιάρχη Χαλκιδικής άναψε το πρώτο χριστουγεννιάτικο δέντρο στην Ελλάδα!
- 8/11/2024 • 4 προβολές
Από το 2019 – χρονιά που εντάχθηκε στο Πανεπιστήμιο Πατρών και το ΑΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας – μέχρι σήμερα, η μείωση του διοικητικού προσωπικού σε απόλυτους αριθμούς είναι 66 (μόνιμοι και ΙΔΑΧ) εργαζόμενοι. Πιο συγκεκριμένα:
Από τους 449 εργαζομένους το 2019 (171 μόνιμοι και 278 ΙΔΑΧ) έχουμε φτάσει σήμερα στους 383 (141 μόνιμους και 242 ΙΔΑΧ). Μόνο για το έτος 2024 έφυγαν με κινητικότητα προς άλλες υπηρεσίες 22 εργαζόμενοι (12 μόνιμοι και 10 ΙΔΑΧ) ενώ ήρθαν αντίστοιχα μόνο 5 (4 μόνιμοι και 1 ΙΔΑΧ).
Για κάθε μόνιμο διοικητικό υπάλληλο που συνταξιοδοτείται, δεν προκηρύσσεται ξανά νέα θέση με τα ίδια χαρακτηριστικά και δικαιώματα!
Δυστυχώς, τα στοιχεία για το προσωπικό που εργάζεται ως συμβασιούχοι, με ευέλικτες σχέσεις εργασίας κάθε είδους, δεν είναι δημοσιοποιημένα για να μπορούμε να μιλήσουμε με απόλυτη ακρίβεια σε σχέση με μεταβολές που πραγματοποιούνται. Όμως, είναι βέβαιο ότι ο αριθμός τους αυξάνει διαρκώς, ενώ οι εργασιακοί όροι τους χειροτερεύουν, όπως άλλωστε προβλέπεται ρητά από τις Ευρωενωσιακές κατευθύνσεις.
Ήδη, εδώ και μια δεκαετία, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών, έκανε λόγο για έλλειψη τουλάχιστον 100 εργαζόμενων που απαιτούνταν για την εύρυθμη λειτουργία του. Στον αριθμό αυτό, χρόνο με το χρόνο προστίθενται και νέες ελλείψεις, όπως δείχνουν και τα παραπάνω στοιχεία.
Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς (περισσότερη δουλειά που βγαίνει από λιγότερους εργαζόμενους, διπλά καθήκοντα) αλλά και μεγαλύτερα εμπόδια στη διεκπεραίωση των καθηκόντων τους. Για να μπαλώσουν το πρόβλημα, πολύ συχνά οι Πρυτανικές Αρχές προχωρούν σε συνεχείς μετακινήσεις εργαζομένων από πόστο σε πόστο, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη σε πολλές περιπτώσεις ούτε «ειδικότητες» και εξειδικεύσεις, ούτε η μακρόχρονη εμπειρία στο αντικείμενο εργασίας. Είναι προφανές ότι με αυτόν τον τρόπο δε λύνεται το πρόβλημα. Ίσα – ίσα, αλλού κλείνει μια «τρύπα» και αλλού ανοίγει.
Την ίδια στιγμή, πολλές από τις λειτουργικές ανάγκες των υπηρεσιών καλύπτονται από εργαζόμενους, που εργάζονται με ελαστικές σχέσεις εργασίας πολλών διαφορετικών μορφών, σ’ ένα μόνιμο καθεστώς ανασφάλειας και άγχους για την ανανέωση της σύμβασης, αλλά και με πετσοκομμένα δικαιώματα. Υπάρχουν παραδείγματα συμβασιούχων με σύμβαση μίσθωσης έργου που δεν μπορούν να πάρουν τις άδειες τους, ακόμα και άδειες μητρότητάς, συμβασιούχων ΙΔΟΧ που δε λαμβάνουν τις υπερωρίες που δικαιούνται.
Οι αποφάσεις και της τελευταίας Συνόδου των Πρυτάνεων επιβεβαιώνουν την αποφασιστικότητα και την προσήλωση της πλειοψηφίας των Πρυτανικών Αρχών στις διαχρονικές κατευθύνσεις των κυβερνήσεων, όσον αφορά και στο ζήτημα των προσλήψεων. Ως απάντηση στο ζήτημα των ελλείψεων σε προσωπικό, οι Πρυτάνεις πρότειναν να μπουν περαιτέρω εμπόδια στην κινητικότητα, ενώ για τις ΜΟΔΥ των ΕΛΚΕ ζήτησαν την πλήρη εξαίρεση!
Ακούγεται τουλάχιστον ως αστείο ο ισχυρισμός της Διοίκησης του Πανεπιστημίου Πατρών ότι η ψηφιοποίηση των υπηρεσιών αντιμετωπίζει τις όποιες δυσλειτουργίες, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι:
το παραπάνω αποτελεί άμεση παραδοχή ότι αυτή η κατάσταση, με τη σταθερή μείωση του μόνιμου προσωπικού, θα συνεχιστεί πιθανά και με μεγαλύτερο ρυθμό,
η ίδια η Διοίκηση απαγόρευσε τις άδειες στους εργαζόμενους την περίοδο των εγγραφών των φοιτητών – άδειες που προβλέπονταν από το νόμο – γιατί δεν μπορούσε να προχωρήσει η διαδικασία απρόσκοπτα!
Οι προσλήψεις με το σταγονόμετρο και η επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με χτυπημένα δικαιώματα και ανασφάλεια για την επόμενη μέρα, αποτελούν στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου που έχουν υπηρετήσει διαχρονικά οι κυβερνήσεις κι έχουν οδηγήσει από τη μία σε χειροτέρευση των όρων εργασίας και σε παράδοση κρίσιμων υπηρεσιών σε εργολάβους με το κόστος να μετακυλίεται στις τσέπες του λαού. Μόνη πραγματική λύση είναι οι μαζικές, μόνιμες προσλήψεις στο ύψος των πραγματικών αναγκών σε προσωπικό των πανεπιστημίων και η μετατροπή όλων των συμβάσεων των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο Υπουργός, τι μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση ώστε:
- Να πραγματοποιηθούν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στο ύψος των πραγματικών αναγκών του ιδρύματος.
- Να μετατραπούν οι συμβάσεις των εργαζόμενων - συμβασιούχων σε συμβάσεις αορίστου χρόνου.
- Να σταματήσει η ανάθεση διπλών καθηκόντων στους διοικητικούς υπαλλήλους του Πανεπιστημίου.
Οι Βουλευτές
Καραθανασόπουλος Νίκος
Κτενά Αφροδίτη
Παπαναστάσης Νίκος