Σημεία από τη συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm και τον δημοσιογράφο Σπύρο Παπαδάκη

  • 25/10/2024 • 41 προβολές
Για την υπόθεση Νοβάρτις και τους προστατευόμενους μάρτυρες

Όταν βλέπουμε ότι ολόκληρη η κυβέρνηση παίρνει μία θέση σχετικά με το πώς φτάνει η εισαγγελία, πώς φτάνει δηλαδή η Δικαιοσύνη να εφαρμόζει τον νόμο και να παίρνει μία απόφαση, τότε αλλάζει κάπως το πράγμα και εμείς αυτό καυτηριάζουμε. Είπαμε το εξής: ότι μία νόμιμη απόφαση που πάρθηκε τότε για τους προστατευόμενους μάρτυρες με το συγκεκριμένο δίκαιο, με τις συγκεκριμένες δυνατότητες που υπήρχαν, που ήταν καθόλα νόμιμη. Τώρα έρχεται η Εισαγγελία και παίρνει μία τελείως διαφορετική απόφαση. Πώς όμως; Με μία νομοθεσία η οποία δημιουργήθηκε πριν από λίγους μήνες.

Το να βγαίνει η κυβέρνηση και να θέλει το χειροκρότημα για μία νομοθεσία που έγινε επί τούτου, δηλαδή να λέει ότι χάρη σε αυτή τη νομοθεσία προχωράμε σήμερα σε αυτό το αντικείμενο, πάει να πει ότι θέλει να πάρει ή το χειροκρότημα ή και τις ευθύνες για ό,τι αλλάξει σε σχέση με τους προστατευόμενους μάρτυρες εν γένει. Και αυτό είναι το αντικείμενο ακριβώς που στόχευσε και το σχόλιό μας: ότι εάν αλλάξει κάτι, δεν μπορεί να αλλάζει για μία συγκεκριμένη υπόθεση. Ξέρετε, θα έχει μία εφαρμογή γενικότερη. Και το να αλλάζει κάτι στο κομμάτι των προστατευόμενων μαρτύρων δεν αφορά ποτέ μία υπόθεση αυτή καθαυτή μόνο, αλλά θα αφορά από δω και στο εξής όλη την αντιμετώπιση που θα έχουν οι μάρτυρες που θα έρθουν για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος.

Για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ

Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορεί να σας φαίνεται περίεργο ότι σε μία συζήτηση η οποία έχει γίνει μέσα σε έναν χρόνο με πολύ μεγάλη φόρτιση από πολλές πλευρές -είχαμε προχωρήσει σε εκλογή αρχηγού πριν από έναν χρόνο και τώρα προχωράμε σε δεύτερη. Έχουμε στραμμένα επάνω μας τα φώτα της επικαιρότητας σε αυτό το θέμα. Και αντιλαμβάνεστε και εσείς ότι έχει υπάρξει μία ιδιαίτερη -δεν θα το έλεγα απλά πόλωση- ενδιαφέρον και προσπάθεια να εφαρμοστούν ή να ερμηνευτούν οι συγκεκριμένοι όροι του καταστατικού με μεγάλη πίεση.

Παρ’ όλα αυτά ως εκπρόσωπος Τύπου δεν έχω ούτε κανένα λόγο ούτε πραγματικό δικαίωμα το να σχολιάσω απόφαση επιτροπής για το πώς πάρθηκε, ποιο ήταν το αντικείμενο το οποίο εξέτασε και ποιος ήταν ο σκοπός. Παίρνω ως δεδομένο ότι πάρθηκε μία απόφαση της Επιτροπής Δεοντολογίας, όπως λέτε. Η Επιτροπή Δεοντολογίας είναι μία επιτροπή η οποία εξετάζει πειθαρχικά ζητήματα. Το συγκεκριμένο δεν μπορώ να πω ότι είναι ένα πειθαρχικό ζήτημα.

Από ‘κει και πέρα, επειδή είναι ένα όργανο το οποίο έχει εκλεγεί -είναι ένα όργανο το οποίο δεν διορίζεται από την ηγεσία, εκλέγεται απευθείας-, στο προηγούμενο συνέδριο εκλέχτηκαν τα 15 μέλη της. Προσπαθώ να κρατήσω απλώς και τον σεβασμό και την απόσταση από τη συγκεκριμένη απόφαση.

Οι υποψηφιότητες είχαν μία καταληκτική ημερομηνία για να προσκομίσουν έγγραφα. Τι σημαίνει αυτό; Ότι αν κάποιος ενδιαφερόμενος δυνητικός υποψήφιος δεν κατέθεσε μέχρι χτες τα συγκεκριμένα έγγραφα που είχαμε βάλει ως προϋποθέσεις, δηλαδή το πόθεν έσχες προς δημοσίευση και μαζί με αυτό 30 υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής, πρακτικά έχει χάσει την ημερομηνία την καταληκτική για την κατάθεση των εγγράφων. Ουσιαστικά δεν θα μπορούσε να συμμετέχει κάποιος σε μία πρόταση προς το συνέδριο για την επικύρωση της υποψηφιότητάς του. Εάν έχει χάσει ημερομηνία -πρέπει να κρατάμε κάποιες ημερομηνίες, αντιλαμβάνεστε, για να μπορεί να έχει μία λογική συνέχεια και μία οργανωτική συνέχεια όλη αυτή η προσπάθεια.

Εξ όσων γνωρίζω, ο κ. Κασσελάκης έχει προχωρήσει σε προηγούμενο χρόνο στην κατάθεση των εγγράφων του, άρα ως προς αυτό δεν υπάρχει κάποιο ζήτημα αυτή τη στιγμή ως συζήτηση. Στον ενδιάμεσο χρόνο, έχει προκύψει μία απόφαση οργάνου καθοδηγητικού και αποφασιστικού για τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα, η οποία λέει ότι έχουμε τις εξής παρατηρήσεις δυνάμει των οποίων θεωρούμε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει και να περάσει στο επόμενο στάδιο. Εάν πάμε όμως στο τρίτο κομμάτι, το οποίο επικαλείται και ως μία μελλοντική επίλυση του ζητήματος ή δυνατότητα επίλυσης ο κύριος Κασσελάκης, φτάνουμε στο συγκεκριμένο συνέδριο.

Τώρα το τι θα γίνει μέσα σε ένα συνέδριο, αντιλαμβάνεστε, το συνέδριο δεν είναι μία ομάδα ανθρώπων που συνέρχεται τακτικά μία φορά την εβδομάδα. Είναι ένα έκτακτο συνέδριο. Συμβαίνει μεν μέσα από ένα έκτακτο γεγονός και θα συζητήσει ζητήματα τα οποία είναι πολύ συγκεκριμένα. Παρ’ όλα αυτά, εάν ο κ. Κασσελάκης βάλει σκοπό και στόχο να φέρει ένα συγκεκριμένο θέμα σαν σύνεδρος προς συζήτηση μέσα σε αυτό, θα πρέπει η επιτροπή ή μάλλον το προεδρείο του συνεδρίου να το ακούσει και να αποφανθεί για το ποια θα είναι η εξέλιξή του.

Αυτό που σας λέω συγκεκριμένα είναι ότι οι δημοκρατικές διαδικασίες δεν εμποδίζονται από άλλες διαφοροποιήσεις μέσα σε ένα κόμμα. Προχωράνε κανονικά και σεβόμαστε αυτά τα οποία ορίζει το καταστατικό αλλά και αυτά τα οποία ορίζουν τα επιμέρους όργανα. Για να γίνει οποιαδήποτε συζήτηση θα πρέπει να γίνει ακριβώς εκεί που την αναφέρει ή τη στοχεύει κάποιος ομιλητής, σύνεδρος, υποψήφιος, οτιδήποτε θέλετε βάλτε στον προσδιορισμό του ατόμου. Και να μην προσπαθήσουμε αυτή τη στιγμή στον δημόσιο λόγο να προκαταβάλουμε το ποια θα είναι η εξέλιξη.

Αυτό που κοιτάμε είναι προϋποθέσεις συγκεκριμένες και ορισμένες από πριν να πληρούνται και να ικανοποιούνται για να μπορέσουμε να περνάμε στο επόμενο βήμα. Όταν πηδάμε κάποια βήματα, πηδάμε κάποιες προϋποθέσεις για να μπορέσουμε να έχουμε ένα άλλο αποτέλεσμα, θα πρέπει να δούμε αν αυτά τα βήματα, αυτοί οι ελκυστήρες που θα πατήσουμε πάνω για να τραβήξουμε μία απόφαση είναι νόμιμη, δημοκρατική και ορθή. Γι’ αυτό αυτό που έχω να σας πω είναι εφόσον πάει σε συγκεκριμένο άλλο βήμα μπροστά για να μπορέσει να ξεπεράσει τη σκόπελο προηγούμενου, θα πρέπει να δει εκείνο και ποια θα είναι η εξέλιξη των πραγμάτων.

Όχι, δεν έχει δίκιο με αυτή την προσέγγιση που λέμε αυτή τη στιγμή. Η πλευρά Κασσελάκη έχει δίκιο με το να ασκεί τα δικαιώματά της και ως πλευρά και ως μέλος, αλλά θα πρέπει να επωμιστεί και την απόφαση της πλειοψηφίας, όποια και αν είναι αυτή.

Για τις δημοσκοπήσεις

Οι δημοσκοπήσεις είναι δυσανάλογες και ως προς την κοινοβουλευτική του δύναμη και τον ρόλο του, αλλά είναι δυσανάλογες ως προς τη δύναμη την οποία είχε πριν από λίγους μήνες κι εμείς ευελπιστούμε ότι θα αποκτήσει ξανά. Ο λόγος όμως είναι εμφανής. Δηλαδή έχουμε μία τέτοια αναταραχή εσωτερική, η οποία δικαιολογεί την αποστασιοποίηση ψηφοφόρων και τη μείωση της συσπείρωσης, γιατί αυτό που διαφαίνεται είναι μείωση συσπείρωσης μέσα στο τελευταίο διάστημα κοντά στο 30%, και εξ ού και το νούμερο στο οποίο αναφέρεστε. Αλλά έχουμε τον λόγο ο οποίος είναι απτός. Πρέπει να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία για να ξαναπέσει το επίκεντρο και το φόκους της συζήτησης επάνω σε αυτό το οποίο έχει ένα κόμμα ως αυτοσκοπό: στο να προβάλλει λύσεις, στο να καυτηριάζει κυβερνητικές πολιτικές όταν είναι στην αντιπολίτευση και να κάνει τον κοινοβουλευτικό και πολιτικό του έλεγχο.

Άρα, εφόσον αυτά δεν είναι για τον πολίτη το πρώτο κομμάτι που τον ενδιαφέρει, στη συγκεκριμένη στιγμή λόγω εξέλιξης εσωκομματικής διαδικασίας, εκλογής νέας ηγεσίας, αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, που πρέπει πάρα πάρα πολύ γρήγορα να ανατρέψουμε και να επιστρέψουμε εκεί που μας έχουν ορίσει: στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και στο αντίστοιχο ποσοστιαίο νούμερο που είχαμε νωρίτερα και ως κόμμα εξουσίας και ως κόμμα το οποίο έχει κυβερνήσει. Αν θα τα καταφέρει, είναι αποτέλεσμα των καιρών και της δύναμης την οποία θα έχει κρατήσει μέσα του για να ανατρέψει πάλι τα γεγονότα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ