Συνάντηση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας Νορβηγίας με την Πρέσβη της Νορβηγίας στην Αθήνα

  • 17/10/2024 • 33 προβολές
Θέματα διμερούς και ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος συζητήθηκαν σήμερα κατά την συνάντηση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας - Νορβηγίας, με την Πρέσβη της Νορβηγίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, κυρία Lajla Jakhelln.Κατά την συζήτηση οι βουλευτές κ.κ. Γεώργιος Βρεττάκος (Πρόεδρος), Σίμος Κεδίκογλου (Αντιπρόεδρος), Συμεών Κεδίκογλου (Γραμματέας) εστίασαν στην ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων για την αξιοποίηση χρηματοδοτικών μηχανισμών μέσω ΕΟΧ (Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου) για την περίοδο 2021-2028 και τη διάθεση των κονδυλίων χρηματοδότησης στους τομείς ενέργειας, πράσινης μετάβασης, κράτους δικαίου, της υποστήριξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της κοινωνικής ένταξης.

Παράλληλα, εκφράσθηκε το ενδιαφέρον για αύξηση του όγκου διμερούς εμπορίου μεταξύ Ελλάδας-Νορβηγίας με πρόταση για αξιοποίηση μεσογειακών αγροτικών προϊόνων ελληνικής προέλευσης, τα οποία εκτιμώνται για την ανώτερη ποιότητα, αλλά και την εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων μεταποίησης και τυποποίησής τους.

Με συναφείς τοποθετήσεις η κυρία Πρέσβης εξήρε τη σπουδαιότητα της Συμφωνίας που υπόκειται στο πλαίσιο ΕΟΧ υπογραμμίζοντας ότι Νορβηγία και Ελλάδα συμβαδίζουν στο σκεπτικό τήρησης του μνημονίου συναντίληψης και δήλωσε ότι η νορβηγική πλευρά θεωρεί απαραίτητη την επίσπευση των διαδικασιών, εφόσον είναι θέμα χρόνου η σχετική κύρωση από το Κοινοβούλιο.

Περαιτέρω σημειώθηκε εκατέρωθεν ενδιαφέρον για τις προοπτικές συνεργασίας στους τομείς της ενέργειας και της ναυτιλίας στη βάση των ισχυρών, μακροχρόνιων δεσμών των δύο χωρών. Ειδικά για θέματα ενέργειας και συνεκτιμώντας τον νορβηγικό παράγοντα ως τον μεγαλύτερο παραγωγό πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη με έρεισμα στην ενεργειακή σταθερότητα της ηπείρου, κυρίως μετά την έναρξη του ρωσο-ουκρανικού πολέμου, η ελληνική πλευρά ανέδειξε ως εξαιρετικά σημαντική την αξιοποίηση της νορβηγικής εμπειρίας στον τρόπο διαχείρισης των φυσικών πόρων. Στο αυτό πλαίσιο η αναφορά σε πράσινες μορφές ενέργειας όπως τα υπεράκτια (πλωτά) αιολικά πάρκα και η μεταφορά τεχνογνωσίας στην ελληνική πλευρά προκύπτει επίσης, ένας τομέας συνεργασίας με διευρυμένη προοπτική.

Επιπλέον, η Πρέσβης διασαφήνισε ότι η χώρα της εξακολουθεί να υποστηρίζει την ουκρανική κυβέρνηση στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ, αλλά και διμερώς, παρέχοντας σημαντική οικονομική και αμυντική ενίσχυση ως ένας από τους ισχυρούς πολιτικούς εταίρους της Ε.Ε. παρότι μη πλήρες μέλος της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ