Image

Νίκη Ανδρεάδου: Το πρώτο μεγάλο βήμα για επαρκές, ποιοτικό και ασφαλές πόσιμο νερό στον Λαγκαδά έγινε

Στη Διαύγεια ανακοινώθηκε η απόφαση του Υπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου, για την έγκριση χρηματοδότησης ενός από τα πλέον σημαντικά έργα για την ύδρευση του Λαγκαδά.

Πρόκειται για την ένταξη του έργου της ΔΕΥΑ Λαγκαδά, με τίτλο «Αντικατάσταση εξωτερικού δικτύου και αγωγού προσαγωγής εσωτερικού δικτύου ύδρευσης πόλης Λαγκαδά», στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», με συνολικό προϋπολογισμό 4 εκατομμυρίων ευρώ.

Το έργο προτεραιοποιήθηκε από τη νέα διοίκηση του Δήμου Λαγκαδά, καθώς αποτέλεσε προεκλογική δέσμευση της Δημάρχου, Νίκης Ανδρεάδου, η οποία είχε επισημάνει πως τα έργα ύδρευσης, οι πραγματικές ανάγκες της καθημερινότητας για την κοινωνία του Λαγκαδά, είναι απόλυτη προτεραιότητα στη νέα δημαρχιακή θητεία.

Το αίτημα για τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου έργου ήταν «χαμηλής προτεραιότητας» από τις προηγούμενες διοικήσεις του Δήμου, όμως έπειτα από προσωπική συνεννόηση της κ. Ανδρεάδου με την ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών, ιεραρχήθηκε ως πρώτης προτεραιότητας, με αποτέλεσμα μέσα σε λίγους μήνες από την ανάληψη των καθηκόντων της νέας διοίκησης να διασφαλίσει πλέον χρηματοδότηση και να μπει σε διαδικασία υλοποίησης.

Το έργο αφορά στην αντικατάσταση του αγωγού μεταφοράς νερού από το κεντρικό αντλιοστάσιο του εξωτερικού δικτύου ύδρευσης της πόλης του Λαγκαδά προς την κεντρική δεξαμενή, καθώς και την αντικατάσταση του κεντρικού αγωγού τροφοδοσίας του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, με την υλοποίηση του έργου, τα οφέλη είναι πολλαπλά:

-Η πόλη του Λαγκαδά θα αποκτήσει επαρκείς ποσότητες πόσιμου νερού σε όλη τη διάρκεια του έτους κι έτσι θα περιοριστούν οι διακοπές υδροδότησης στο ελάχιστο και μόνον σε περιπτώσεις βλαβών.

-Οι διαρροές μεγάλων ποσοτήτων νερού από το απαρχαιωμένο δίκτυο θα αποτελέσουν παρελθόν οριστικά, με αποτέλεσμα μεγάλη εξοικονόμηση πόρων και ποσοτήτων πόσιμου νερού, για τη ΔΕΥΑ Λαγκαδά και συνεπώς για όλους τους δημότες μέσω των λογαριασμών ύδρευσης. Επίσης, εξοικονόμηση θα προκύψει κι από τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας για την άντληση ποσοτήτων νερού, οι οποίες χάνονταν σε διαρροές, αλλά πληρώνονταν από τη ΔΕΥΑ και τους πολίτες.

-Το πόσιμο νερό του Λαγκαδά θα γίνει ποιοτικό και ασφαλές, απαλλαγμένο από τους σωλήνες αμιάντου, μέσω των οποίων έφτανε στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης της πόλης. Συνεπώς, προστατεύεται ακόμα περισσότερο η δημόσια υγεία και όλος ο Λαγκαδάς θα έχει πρόσβαση σε ασφαλές, ποιοτικό πόσιμο νερό.

Όπως τόνισε η Δήμαρχος Λαγκαδά, Νίκη Ανδρεάδου, «πριν από λιγότερο από ένα χρόνο είχα δεσμευτεί ότι απόλυτη προτεραιότητά μου όταν αναλάβω τα καθήκοντα της Δημάρχου θα είναι να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα με το πόσιμο νερό σε όλο τον Δήμο και ειδικά στην πόλη του Λαγκαδά. Μέσα σε μόλις έξι μήνες το πρώτο πολύ μεγάλο έργο για να πετύχουμε το στόχο μας απέκτησε την αναγκαία χρηματοδότηση και σηκώνουμε πλέον μανίκια, ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό. Ταυτόχρονα, η νέα διοίκηση της ΔΕΥΑ καταφέρνει να λειτουργεί καλύτερα, να εντοπίζει άμεσα τα προβλήματα στο πόσιμο νερό σε όλους τους οικισμούς του Δήμου, να επεμβαίνει και να αποκαθιστά άμεσα τις βλάβες. Και παράλληλα βάλαμε όλοι μαζί ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ελέγχου της ποιότητας και της ποσότητας νερού, όπως και των ζητημάτων υδροδότησης σε όλους τους οικισμούς, ώστε να παρέμβουμε σταδιακά παντού και να δώσουμε λύσεις. Είναι ένα πολύ μεγάλο στοίχημα, που όλοι μαζί ενωμένοι θα πετύχουμε. Να αποκτήσει κάθε πολίτης του Δήμου Λαγκαδά πρόσβαση σε ασφαλές, ποιοτικό και επαρκές πόσιμο νερό και ταυτόχρονα να πληρώνει πραγματικά για όση ποσότητα καταναλώνει, χωρίς να φορτώνεται με αδικαιολόγητες επιβαρύνσεις, λόγω διαρροών και υπερκατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος. Κάναμε το πρώτο βήμα σήμερα με τη βασική υποδομή του δικτύου ύδρευσης της πόλης του Λαγκαδά».

Επίσης η κ. Ανδρεάδου υπογράμμισε ότι η προσπάθεια για καλύτερο πόσιμο νερό δεν σταματά σε αυτό το έργο: «Θέλω να ευχαριστήσω τον Υπουργό Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιο, που δέχτηκε το αίτημά μας να βάλει σε πρώτη προτεραιότητα χρηματοδότησης από το πρόγραμμα ‘Αντώνης Τρίτσης’ το μεγάλο αυτό έργο ύδρευσης, παρότι οι προηγούμενες διοικήσεις είχαν ιεραρχήσει το νερό που πίνουν οι πολίτες πολύ χαμηλά. Η διοίκησή μας λύνει τα βασικά προβλήματα του Δήμου Λαγκαδά και αποκαθιστά τις ελλειμματικές υποδομές, σε μια μεγάλη προσπάθεια να βελτιώσουμε επιτέλους την καθημερινότητα των συμπολιτών μας και να κάνουμε την ποιότητα ζωής στον Δήμο μας καλύτερη. Για εμάς πρώτη προτεραιότητα έχουν τα βασικά αιτήματα, τα βασικά προβλήματα της τοπικής κοινωνίας κι όχι έργα – βιτρίνα. Θέλουμε να είμαστε χρήσιμοι στον τόπο μας και σε όσους μας εμπιστεύτηκαν. Και χρήσιμοι είμαστε αν αφήσουμε ως παρακαταθήκη τέτοια μεγάλα έργα υποδομής, που θα τα χρησιμοποιούν οι επόμενες γενιές. Το έργο για το εξωτερικό δίκτυο ύδρευσης με διασφαλισμένη χρηματοδότηση θα υλοποιηθεί. Ήδη παλεύουμε τον επόμενο στόχο μας, που είναι να αντικαταστήσουμε και να εκσυγχρονίσουμε και το εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης στην πόλη του Λαγκαδά. Και θα τον πετύχουμε».