Image

Ανέγερση κατάλληλου κτηρίου για τη στέγαση του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Θήβας

Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Θήβας στεγάζεται εδώ και πολλά έτη σε έναν απαράδεκτα ακατάλληλο χώρο στο Λουτουφί του Δήμου Θηβαίων. Σημειωτέον ότι ο Εργαστήριο καλύπτει τις ανάγκες της μισής Βοιωτίας.

Οι εν λόγω εγκαταστάσεις είναι ανεπίτρεπτα ακατάλληλες για τους εξής λόγους:

- Το σχολείο δεν διαθέτει τις απαραίτητες υποδομές για να εξυπηρετήσει μαθητές με αναπηρία, καθιστώντας την πρόσβαση σε αυτούς ιδιαίτερα δύσκολη και περιορισμένη. Τα κοντέινερς, που χρησιμοποιούνται ως σχολικές αίθουσες, δεν πληρούν ούτε στο ελάχιστο τα απαιτούμενα πρότυπα για την ασφάλεια και την άνεση των παιδιών. Η έλλειψη κατάλληλων κτιριακών εγκαταστάσεων όχι μόνο θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών, αλλά επίσης υποβαθμίζει την ποιότητα της εκπαίδευσής τους. Το κεντρικό κτίριο κατασκευής 70 περίπου ετών παρουσιάζει αρκετά ρήγματα με επακόλουθο να επηρεάζεται η στατικότητα του κτιρίου.

- Οι αίθουσες που στεγάζονται στα κοντέινερ είναι πολύ μικρές και δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των μαθητών και των εκπαιδευτικών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την υπερσυγκέντρωση μαθητών σε περιορισμένο χώρο, κάτι που δυσχεραίνει την εκπαιδευτική διαδικασία και αυξάνει τον κίνδυνο ατυχημάτων. Επιπλέον, καθώς οι μαθητές αυξάνονται, οι υπάρχουσες αίθουσες δεν θα επαρκούν σε λίγο για να στεγάσουν τα τμήματα που δημιουργούνται. Το πρόβλημα αυτό όμως αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις καθώς στον υπάρχοντα χώρο, που στεγάζεται το σχολείο, δεν υπάρχει πλεονάζων χώρος για τοποθέτηση έστω νέων αιθουσών τύπου κοντέινερς.

- Ο αύλειος χώρος είναι ακατάλληλος και επικίνδυνος καθώς δεν υπάρχει πουθενά προστατευτικό δάπεδο για παιδιά ΑμεΑ, που είναι ευάλωτα σε πτώσεις. Επίσης, υπάρχουν διαζώματα με ψηλά σκαλιά, που είναι δύσκολο να ανέβουν οι μαθητές και ταυτόχρονα επικίνδυνο να έχουν κάποια πτώση από αυτά. Παράλληλα υπάρχουν αρκετά σημεία με γωνίες και σπασμένα σκαλοπάτια και πλακάκια, που αυξάνουν την ακαταλληλότητα του χώρου. Ο χώρος περιμετρικά των λυόμενων αιθουσών κρίνεται ακατάλληλος καθώς το πλακάκι που καλύπτεται δεν είναι αντιολισθητικό, με αποτέλεσμα να υπάρχει συνεχής κίνδυνος πτώσεων σε βροχερές ημέρες τόσο σε αυτόν όσο και στις ράμπες πρόσβασης στο προαύλιο που υπάρχουν κατά μήκος του.

- Οι διαθέσιμοι χώροι υγιεινής είναι ανεπαρκείς και δεν πληρούν τις βασικές προδιαγραφές υγιεινής και ασφάλειας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Θήβας παρόλο που είναι ειδικό σχολείο δεν διαθέτει καθόλου τουαλέτα για ΑμεΑ. Αυτό δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή λειτουργία του σχολείου και στην υγιεινή των μαθητών.

- Τα κοντέινερ δεν παρέχουν επαρκή θερμομόνωση, με αποτέλεσμα το εσωτερικό να γίνεται αφόρητα ζεστό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες και εξαιρετικά κρύο κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα επίσης την άσκοπη σπατάλη χρημάτων σε πετρέλαιο θέρμανσης, ρεύμα κλπ. Η έλλειψη κατάλληλου κλιματισμού επιδεινώνει την κατάσταση, καθιστώντας το περιβάλλον μάθησης ακατάλληλο και ανθυγιεινό.

- Η δομή των κοντέινερ δημιουργεί συνθήκες υγρασίας, που έχουν οδηγήσει σε εμφάνιση μούχλας σε διάφορα σημεία. Αυτό εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την υγεία των μαθητών και των εκπαιδευτικών, ειδικά για όσους έχουν αναπνευστικά προβλήματα ή αλλεργίες.

Με βάση τα παραπάνω γίνεται κατανοητό ότι η συνέχιση της υφιστάμενης κατάστασης εν έτει 2024 αποτελεί ντροπή για κάθε αρμόδιο φορέα.

ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση έτσι ώστε:

- Να δρομολογηθεί άμεσα η στέγαση του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Θήβας σε σύγχρονες και ασφαλείς εγκαταστάσεις.

- Να επιλυθούν άμεσα όσα απαράδεκτα προβλήματα αναφέρονται παραπάνω στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις (τουαλέτες ΑμΕΑ, κατάλληλη διαμόρφωση αύλειου χώρου, κατάλληλος κλιματισμός κα).

Οι Βουλευτές

Μαρίνος Γιώργος

Δάγκα Βιβή

Δελής Γιάννης

Μανωλάκου Διαμάντω