Ν. Ανδρουλάκης: Η εποχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη θα μείνει στην Ιστορία ως η εποχή με τη μεγαλύτερη αισχροκέρδεια στην πλάτη του ελληνικού λαού

  • 4/7/2024 • 163 προβολές
Στο μήνυμα που έστειλαν το τεράστιο κύμα αποχής και τη στροφή σε ακραίες επιλογές στις πρόσφατες ευρωπαϊκές εκλογές αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. «Το μήνυμα που έχουμε χρέος να ακούσουμε όλοι μας και ιδιαίτερα οι προοδευτικές δυνάμεις, είναι ότι αν δεν αλλάξει κάτι, όλο και περισσότεροι Ευρωπαίοι πολίτες θα στρέφονται σε αυτές τις επιλογές», σημείωσε, συνοψίζοντας τις προτεραιότητες των σοσιαλδημοκρατών στο πεδίο της οικονομίας στο τρίπτυχο: βιώσιμη ανάπτυξη, ποιοτικές θέσεις εργασίας, μείωση των ανισοτήτων. Εστίασε στα πεπραγμένα της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η οποία διαφημίζει τους δήθεν «εντυπωσιακούς ρυθμούς ανάπτυξης», όταν το πραγματικό ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε την περίοδο 2019-2023 μόλις 5,8%, με μέσο ρυθμό πραγματικής ανάπτυξης στο 1,4%. «Η κυβέρνηση πανηγυρίζει, αλλά τα οφέλη της ανάπτυξης δεν διαχέονται στην κοινωνία, ούτε θεραπεύονται διαρθρωτικές αδυναμίες της αγοράς και του κράτους», είπε, σημειώνοντας πως:

– η απασχόληση στη χώρα μας παραμένει η δεύτερη από το τέλος στην Ε.Ε.

– έχουμε τη 2η υψηλότερη ανεργία

– το έλλειμμα στο εμπορικό ισοζύγιο το πρώτο τετράμηνο άγγιξε τα 11 δισ. ευρώ

– η κατανάλωση εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη συνιστώσα φτάνοντας περίπου το 90% του ΑΕΠ

– ο πληθωρισμός της απληστίας έτρεξε στην Ελλάδα 5,5 φορές γρηγορότερα από άλλα κράτη της ευρωζώνης κατά την τελευταία 4ετία

– η Ελλάδα έχει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση του πραγματικού εισοδήματος από εργασία (-8,3%) την περίοδο 2019 – 2023, σε σχέση με την ΕΕ

– το ανώτατο 20% έβγαλε το 58,7% του συνολικού εισοδήματος, ενώ το κατώτατο 20% έβγαλε μόλις το 0,2% του συνολικού εισοδήματος, όταν πριν από περίπου 12 χρόνια ήταν στο 1,6%

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ανδρουλάκης στον άδικο χαρακτήρα του υφιστάμενου φορολογικού συστήματος, όπου πλέον πληρώνει φόρο ακόμη και ο μισθωτός με τον βασικό-εισαγωγικό μισθό των 830 μικτά. Ο κ. Ανδρουλάκης άσκηση κριτική και στην αναποτελεσματικότητα με την οποία έχουν αξιοποιηθεί οι πόροι του Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς βάσει της έκθεσης για τη Νομισματική Πολιτική της Τράπεζας της Ελλάδος, σωρευτικά την περίοδο 2021-23 μόνο το 45% των συνολικών κονδυλίων των επιχορηγήσεων του Ταμείου Ανάκαμψης, έχει διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία. Σημείωσε, ακόμη, ότι έχουμε την υψηλότερη υποεκτέλεση για το Ταμείο, ξεπερνώντας σε όλη την Ευρώπη μόνο την Κροατία και τη Βουλγαρία. «Δεν είναι τυχαίο, ότι πολλοί διεθνείς οργανισμοί βλέπουν ότι η μέση ετήσια μακροπρόθεσμη αύξηση του ΑΕΠ θα βρίσκεται στην περιοχή του 1%. Με αποτέλεσμα, το έργο της σύγκλισης, αυτό για το οποίο αγωνιούμε όλοι μας, που αφορά κατά βάση και το κατά κεφαλήν εισόδημα του ελληνικού λαού σε σχέση με την Ένωση, να έχει γίνει ένας πολύ δύσκολος στόχος», υπογράμμισε, προσδιορίζοντας, με τα σημερινά στοιχεία, ότι απαιτούνται περίπου δύο δεκαετίες.

«Για το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, η σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη δεν απαιτεί απλώς επιμέρους τομεακές βελτιώσεις, αλλά ένα νέο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβόλαιο που θα καλλιεργεί στους πολίτες μια αίσθηση σταθερότητας, ασφάλειας και δικαιοσύνης», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, θέτοντας ως προτεραιότητες για την επόμενη δεκαετία «τη διασφάλιση μιας βιώσιμης και σταθερής ανάπτυξης, η οποία θα βασίζεται σε ένα νέο ανθεκτικό παραγωγικό μοντέλο, μέσω του οποίου θα χρηματοδοτούνται οι δαπάνες για ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος, το οποίο θα αντιμετωπίσει τις ανισότητες». Ειδικότερα, πρότεινε συγκεκριμένους άξονες για την παραγωγική ανασυγκρότηση και την εμπέδωση της κοινωνικής δικαιοσύνης:

-Την ενίσχυση των δημοσίων υποδομών τόσο για τη στήριξη της παραγωγής όσο και για τη διασφάλιση επάρκειας και ποιότητας στους τομείς παιδείας, υγείας και κατοικίας, καθώς κυρίως αυτά αφορούν στην μεσαία τάξη και τα ευάλωτα νοικοκυριά.

-Τη στήριξη της βιομηχανικής παραγωγής και των επιχειρήσεων εξαγωγικού προσανατολισμού, αλλά και υποκατάστασης εισαγωγών με σύγχρονες υποδομές εγκατάστασης και λειτουργίας.

-Ειδικά για τις παραγωγικές επενδύσεις προτείνουμε τρεις πολιτικές:

• Επιταχυνόμενες αποσβέσεις επενδύσεων που έχουν σχέση με έρευνα και τεχνολογική ανάπτυξη.

• Γενναία φορολογικά κίνητρα για τη δημιουργία επιχειρηματικών συστάδων στον βαθμό που δεν στρεβλώνουν την εγχώρια αγορά.

• Τη χορήγηση ισχυρών κινήτρων για μετεγκατάσταση μεταποιητικών επιχειρήσεων σε σύγχρονα βιομηχανικά, τεχνολογικά, βιοτεχνικά και αγροτικά πάρκα.

-Χρηματοδότηση υποδομών που σχετίζονται με τον τουρισμό, που θα υποστηρίζουν τη χρονική διεύρυνση του τουριστικού προϊόντος, ώστε να σταματήσει η πολύ μεγάλη πίεση της χώρας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, που κάνει πολύ δύσκολη τη ζωή ακόμη και των μόνιμων κατοίκων σε πάρα πολλά νησιά της χώρας.

«Ο στόχος μας για την Ελλάδα της επόμενης δεκαετίας είναι να κάνουμε τη χώρα μας μαγνήτη για πολλές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας», επισήμανε ο κ. Ανδρουλάκης, τονίζοντας ότι η παραγωγική εργασία θα πρέπει να διασφαλίζει μια αξιοπρεπή ζωή. «Η εποχή της διακυβέρνησης Μητσοτάκη θα μείνει στην Ιστορία ως η εποχή με τη μεγαλύτερη αισχροκέρδεια στην πλάτη του ελληνικού λαού. Άφησε μια αγορά αρρύθμιστη, γεμάτη ολιγοπώλια με τα οποία δεν συγκρούστηκε, οδηγώντας τη μεσαία τάξη και τους πιο αδύναμους πολίτες να ζουν υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Ονόμασε τις διευθετήσεις, μεταρρυθμίσεις. Απέφυγε τις ουσιαστικές αλλαγές που χρειάζεται η οικονομία», είπε χαρακτηριστικά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ