Image

Συνάντηση της Προέδρου Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου κ. Μαρίας Αντωνίου με την ιδρύτρια της SSVAG

Τα ζητήματα παραβίασης των ανθρωπίνων και θεμελιωδών δικαιωμάτων, κακοποίησης, βασανισμού και χρήσης σεξουαλικής βίας για πολιτικούς σκοπούς συζητήθηκαν κατά τη σημερινή συνάντηση της κ. Μαρίας Αντωνίου, Προέδρου της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ισότητας, Νεολαίας και Δικαιωμάτων του Ανθρώπου με την κ. Yael Sherer, Ιδρύτρια της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης για την υποστήριξη των επιζώντων σεξουαλικής βίας "The Survivors of Sexual Violence Advocacy Group" (SSVAG).

Καλωσορίζοντας την κ. Yael Sherer , η κ. Αντωνίου υπογράμμισε ότι η χώρα μας είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένη με την τήρηση των αρχών του Διεθνούς Δικαίου, όπως αυτές διατυπώνονται από τον Ο.Η.Ε. και τον Οργανισμό Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Aναφέρθηκε αναλυτικά στο πεδίο δράσεων της Επιτροπής καθώς και στις πρωτοβουλίες των τελευταίων ετών της ελληνικής πολιτείας, σε συνεργασία με αντίστοιχους φορείς, ως προς την καταπολέμηση του Αντισημιτισμού και την προάσπιση της Μνήμης του Ολοκαυτώματος, αλλά και στην ανταπόκριση στο αίτημα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ μετά την επίθεση της Χαμάς στο Ισραήλ με συγκεκριμένες δράσεις.

Η κ. Αντωνίου περιέγραψε το έργο φορέων, οργανισμών και οργανώσεων εντός της επικράτειας που δραστηριοποιούνται στον τομέα της καταπολέμησης του αντισημιτισμού, όπως για παράδειγμα το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας και άλλων φορέων του Δημοσίου.

Μάλιστα, υπενθύμισε την επίσημη δέσμευση της χώρας μας για υιοθέτηση Στρατηγικής/Σχεδίου Δράσης για την Αντιμετώπιση του Αντισημιτισμού, ενώ ενημέρωσε και για τα μέτρα για την αντιμετώπιση του Αντισημιτισμού που περιλαμβάνονται στο «Ελληνικό Εθνικό Σχέδιο Δράσης κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας».

Η κ. Αντωνίου, υπογράμμισε ακόμη ότι η Ελλάδα έγινε η πρώτη χώρα που, μαζί με τον Ορισμό του Αντισημιτισμού, υιοθέτησε και τον Ορισμό της Άρνησης του Ολοκαυτώματος.

Τέλος, έκανε ειδική μνεία στις δράσεις που περιλαμβάνονται στο «Εθνικό Πρόγραμμα για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας κατά των Γυναικών», το οποίο αποτελεί το πρώτο ολοκληρωμένο και συγκροτημένο εθνικό πρόγραμμα δράσης σε εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας.

Από την μεριά της, η κ. Yael Sherer παρουσίασε το έργο της ΜΚΟ που υλοποιείται σε συνεργασία με τις ισραηλινές αρχές και έχει ως κύριο στόχο την παροχή βοήθειας σε άτομα ισραηλινής καταγωγής, επιζώντες της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου της Χαμάς των οποίων τα ανθρώπινα και θεμελιώδη δικαιώματα καταπατήθηκαν βάναυσα, έχοντας υποστεί βασανισμούς, ακρωτηριασμούς, εξευτελισμό, κακοποίηση και σεξουαλική βία.

Στο πλαίσιο αυτό, απηύθυνε έκκληση για την άσκηση πίεσης εκ μέρους της διεθνούς κοινότητας προς την Χαμάς ως προς τον σεβασμό και την τήρηση των συμφωνιών που έχει ήδη υπογράψει, στις οποίες περιλαμβάνεται η πραγματοποίηση επίσκεψης του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού προκειμένου να καταγραφούν οι όμηροι και να διαπιστωθεί η κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Τέλος, η Yael Sherer απηύθυνε αίτημα ώστε να καταβληθεί κάθε προσπάθεια και να ληφθούν πρωτοβουλίες για την ασφαλή επιστροφή των ομήρων στο Ισραήλ.