Εργασίες Συνόδου 11ης Ολομέλειας Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Διαδικασίας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης (SEECP PA)

  • 20/6/2024 • 211 προβολές
Στο πλαίσιο της Προεδρίας της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Διαδικασίας Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης (SEECP PA), διεξήχθησαν στα Σκόπια οι εργασίες της Συνόδου Ολομέλειας της Συνέλευσης το διάστημα από 18 έως 20 Ιουνίου. Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε, η κ. Καλλιόπη Βέττα.

Κατά την έναρξη των εργασιών έλαβαν χώρα οι Συνεδριάσεις των Επιτροπών Οικονομικών, Κοινωνικών, και Δικαιοσύνης, όπου συζητήθηκαν διαδικαστικά θέματα που αφορούν στις Επιτροπές και επελέγησαν οι Πρόεδροι των Επιτροπών για την επόμενη περίοδο, 2024 - 2025. Στη συνεδρίαση της Μόνιμης Επιτροπής συζητήθηκε το κείμενο της τελικής διακήρυξης με τις τροπολογίες των αντιπροσωπειών, μεταξύ αυτών και της ελληνικής αντιπροσωπείας, οι οποίες και έγιναν δεκτές.

Η Κ. Βέττα στην παρέμβασή της στη συνεδρίαση της Ολομέλειας σημείωσε ότι σε μια περίοδο έντονων προκλήσεων, με τις ένοπλες συγκρούσεις να μαίνονται στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία, την συνεπακόλουθη προσφυγική και οικονομική κρίση, η διασφάλιση της περιφερειακής συνεργασίας και της προόδου είναι μείζονος σημασίας και τόνισε ότι «είναι αναγκαία προϋπόθεση ο ανοικτός διάλογος, η αλληλεγγύη και η εύρυθμη λειτουργία της Συνέλευσης, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι για την ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων».

Για τη στρατηγική ενδυνάμωσης της περιφερειακής συνεργασίας στις χώρες της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η Κ. Βέττα ανέφερε ότι είναι καθοριστική η εφαρμογή ενός πιο ισορροπημένου οικονομικού και κοινωνικού μοντέλου, το οποίο να βασίζεται σε αναδιανεμητικές πολιτικές που θα εξασφαλίζουν βιώσιμη, ποιοτική και χωρίς ανισότητες ανάπτυξη. Η ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας, η ευημερία, η ειρήνη, η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή, αποτελούν βασικές προτεραιότητες της περιφερειακής συνεργασίας.

Ωστόσο, η ένταξη των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς αποτελεί μια σταδιακή, πολύπλευρη και μακροπρόθεσμη διαδικασία, η οποία προϋποθέτει τη διαρκή δέσμευση των ενδιαφερομένων μερών, καθώς και την ικανότητά τους να επιδείξουν μεγαλύτερη διασυνοριακή κατανόηση και αμοιβαία συνεργασία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ