Χαιρετισμός του Γιώργου Παπαηλιού Βουλευτή Αρκαδίας και ως εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και του προέδρου του Στέφανου Κασσελάκη στο Προσυνέδριο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος

  • 24/5/2024 • 245 προβολές
Στο επικείμενο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρκαδικών Ομοσπονδιών, αποτυπώνεται το γεγονός, ότι η Αρκαδία βρίσκεται παντού, σε όλο τον κόσμο, όπου υπάρχουν Αρκάδες.

Το Προσυνέδριο της Παναρκαδικής Ομοσπονδίας Ελλάδος συνιστά ένα από τα προπαρασκευαστικά στάδια, κατά τα οποία θα επιλεγούν τα θέματα που θα προταθούν για το Συνέδριο, ώστε αυτό να είναι παραγωγικό και να καταλήξει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα.

Η προβληματική για την «Αρκαδία» εντάσσεται στο γενικότερο ζήτημα της περιφερειακής Ελλάδας, η οποία βρίσκεται «στην απέξω» του «ραντάρ» του κεντρικού κράτους, με αποτέλεσμα η Ελλάδα της υπαίθρου να αποτελεί τον παρία της «όποιας» ανάπτυξης.

Σε αυτό το πλαίσιο, εντείνονται, εκτός από τις κοινωνικές, και οι περιφερειακές και οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες.

Αυτό προκύπτει και από την κατεύθυνση και το ύψος των πόρων που διατίθενται από το «Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας».

Η περιφερειακή ανάπτυξη παραμένει κενό γράμμα, «είδος εν ανεπαρκεία», με συνέπεια, εκτός από την κοινωνική, να αναζητείται και η περιφερειακή συνοχή και η Ελλάδα να περιορίζεται στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και ακόμη 2-3 μεγάλες πόλεις. Η κατεύθυνση και το ύψος των πόρων που διατίθενται (και) από το «Ταμείο Ανάπτυξης και Ανθεκτικότητας» το επιβεβαιώνουν..

Η Αρκαδία είναι μία από τις πλέον υποβαθμισμένες περιοχές της χώρας. Μαραζώνει και ερημώνει.

Όμως διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως την ανόθευτη φύση, το φυσικό κάλλος, πρόσφορες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες, τη μυθολογία, την ιστορία, τη λαϊκή παράδοση, το λαϊκό πολιτισμό και βέβαια τους ανθρώπους, οι οποίοι όπου και να βρίσκονται έχουν στενούς και ισχυρούς δεσμούς με τη γενέθλια-την πατρώα γη. Όλα αυτά, αν αξιοποιηθούν, μπορούν να αναδείξουν την αρκαδική «ταυτότητα» και να μετασχηματιστούν σε αναπτυξιακές δράσεις στα πεδία της παραγωγής ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, της κτηνοτροφίας συνδυαστικά με τη μεταποίησή τους και την παροχή ποιοτικών τουριστικών υπηρεσιών θεματικού χαρακτήρα και ήπιας μορφής

Η συμβολή των αποδήμων Αρκάδων στην ανάπτυξη της Αρκαδίας συνίσταται στην ενεργοποίηση του επιχειρηματικού δαιμονίου, των επιστημονικών προσόντων, της πνευματικής ακτινοβολίας και των πατριωτικών αισθημάτων τους, ώστε η Αρκαδία να γίνει δέκτης και συμμέτοχος των παραγωγικών πρωτοβουλιών τους.

Πέραν της προώθησης επενδυτικών και εκπαιδευτικών πρωτοβουλιών, η συνεισφορά των Αρκάδων της διασποράς μπορεί να είναι σημαντική και στην άσκηση πολιτικής επιρροής στις χώρες που τους φιλοξενούν επ΄ ωφελεία των ελληνικών θέσεων και συμφερόντων.

Σε αυτό το πλαίσιο, το 10ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αρκαδικών Ομοσπονδιών πρέπει και μπορεί να αποτελέσει σημείο αναφοράς για την περαιτέρω σύνδεση του Αρκαδικού Ελληνισμού της διασποράς με τις ρίζες του, την αναβάθμιση και το συντονισμό της συλλογικής προσπάθειας των Αρκάδων της Ελλάδας και των Αρκάδων της ομογένειας για την προώθηση των δικαίων του Ελληνισμού, την πρόοδο και προκοπή της Αρκαδίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ