Image

Στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων η Υπουργός της Σουηδίας, αρμόδια για τις ευρωπαϊκές σχέσεις

Το ελληνικό Κοινοβούλιο επισκέφθηκε σήμερα η Υπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ της Σουηδίας, αρμόδια για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις, κυρία Jessika Roswall.

Η Υπουργός της Σουηδίας αντάλλαξε απόψεις με τους βουλευτές - μέλη της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο πλαίσιο συνεδρίασης με θέμα συζήτησης: «Μια Ευρώπη πιο ασφαλής, πιο πράσινη, πιο ελεύθερη: Διασφαλίζοντας την Ένωση απέναντι στις προκλήσεις των καιρών».

Ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, καλωσορίζοντας την κυρία Roswall, τόνισε ότι Ελλάδα και Σουηδία μοιράζονται κοινές αξίες και αρχές και επισήμανε ότι οι άριστες σχέσεις των δύο χωρών θα ενδυναμωθούν ακόμα περισσότερο μετά την πρόσφατη ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο κ. Πλακιωτάκης υπογράμμισε ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει πολλαπλές προκλήσεις, με τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας να βρίσκεται στην κορωνίδα των θεμάτων που επηρεάζουν το παρόν και το μέλλον της. Πρόσθεσε ότι η παράνομη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία βρίσκει την Ε.Ε. ενωμένη, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «ενωμένοι είμαστε πιο δυνατοί». Επισήμανε ότι παραδείγματα όπως η στρατηγική της Ε.Ε. κατά της πανδημίας, ο μηχανισμός ανάκαμψης και ανθεκτικότητας, το ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο και η κοινή στάση κατά της ρωσικής εισβολής, καταδεικνύουν ότι η Ε.Ε. μπορεί να ανταπεξέλθει σε μείζονες διαδοχικές κρίσεις όταν υπάρχει διάλογος και συνεννόηση.

Με αφορμή το πρόσφατο ταξίδι του στην Κύπρο, ο κ. Πλακιωτάκης σημείωσε ότι ο εορτασμός των 20 χρόνων από την ένταξη της Κύπρου στην Ε.Ε επισκιάζεται από την συμπλήρωση, τον Ιούλιο, των 50 ετών από την παράνομη εισβολή της Τουρκίας, τονίζοντας ότι «η Ε.Ε. δεν θα πρέπει να ξεχνά την ηθική και ουσιαστική υποχρέωση της απέναντι στον κυπριακό λαό προκειμένου να εργαστεί για μια λύση προς όφελος όλων των Κυπρίων στη βάση των αποφάσεων των Ηνωμένων Εθνών».

Η Υπουργός της Σουηδίας, κατά την ομιλία της αναφέρθηκε στις άριστες σχέσεις των δύο χωρών και την αγάπη των συμπατριωτών της για την Ελλάδα, γεγονός που καταδεικνύει ο μεγάλος αριθμός – περί τις 850.000 ετησίως – Σουηδών τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας. Στη συνέχεια ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξη της υποψηφιότητας ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σε ότι αφορά στις προτεραιότητες της χώρας της για το επόμενο διάστημα, έδωσε έμφαση στην στρατιωτική, οικονομική και πολιτική στήριξη της Ουκρανίας, επαινώντας την Ελλάδα για την προσήλωσή της στην διασφάλιση της ακεραιότητας της Ουκρανίας, όπως αυτή επιβεβαιώθηκε για μία ακόμα φορά με την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Οδησσό τον περασμένο Μάρτιο. Επεσήμανε δε την αναγκαιότητα εδραίωσης του ρόλου της Ε.Ε. και των κρατών – μελών ως παράγοντες ασφάλειας και άμυνας, υπογραμμίζοντας τον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ευρύτερη περιοχή ειδικότερα σε σχέση με τη διεύρυνση της Ε.Ε..

Η κυρία Roswall αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της Ευρώπης μέσω της προώθησης της καινοτομίας και της παραγωγικότητας, στη σημασία εφαρμογής της ευρωπαϊκής δέσμης μέτρων για το κλίμα καθώς και του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο, ενώ τόνισε την κρισιμότητα εντατικοποίησης της συνεργασίας για την αντιμετώπιση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.