Image

Συνέντευξη του Δημήτρη Κουτσούμπα στον τηλεοπτικό σταθμό One και τον δημοσιογράφο Τάκη Χατζή

Ήρθατε τώρα από τη Γερμανία, κάνατε μία επίσκεψη και είδατε Έλληνες. Δώστε μας έτσι μία εικόνα του ελληνικού στοιχείου εκεί, αυτούς που εσείς είδατε τελοσπάντων.

Ναι, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα η επίσκεψη. Ήταν πολύ καλή η συμμετοχή στις εκδηλώσεις που κάναμε, στις συγκεντρώσεις, στις ομιλίες και στο Μόναχο και στο Ντίσελντορφ. Πήγαμε καταρχάς, στο Νταχάου, γιατί η πρώτη μέρα της επίσκεψης ήταν η Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης και επισκεφθήκαμε το Στρατόπεδο του Νταχάου, όπου καταθέσαμε λουλούδια. Όπως ξέρετε πάρα πολλοί Έλληνες αγωνιστές, κομμουνιστές ήταν εκεί και βασανίστηκαν.

Και Εβραίοι κυρίως.

Και Εβραίοι βεβαίως και άλλες εθνικότητες, εκεί ήταν και εκτελεσμένοι, όπως επίσης 4.000 Σοβιετικοί στρατιώτες από τον Κόκκινο Στρατό, επίσης εκτελεσμένοι. Ήταν όλες οι εθνικότητες και Έλληνες, ανάμεσά τους ο Νίκος Ζαχαριάδης, που ήταν τότε Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ.

Αλλά ήταν πολύ ενδιαφέρουσες οι επισκέψεις και οι συναντήσεις με την ομογένεια, έχουν πολλά προβλήματα οι εργαζόμενοι μετανάστες είτε είναι εργάτες είτε είναι υπάλληλοι, είτε δουλεύουν στην εστίαση είτε έχουν δικά τους μαγαζιά και επιχειρήσεις, γιατί ξέρετε η γερμανική οικονομία βρίσκεται σε ύφεση ...

Προβλήματα με τις δουλειές;

Όχι, λέω στον τόπο που μένουνε έχουν προβλήματα και με τα άλλα ζητήματα που αφορούν το ελληνικό κράτος, που και αυτά είναι σοβαρά επίσης. Αλλά, η Γερμανία βρίσκεται σε ύφεση, παρότι είναι μία οικονομία που είναι η ατμομηχανή της ΕΕ.

Θα μπορούσατε να μας κάνετε μία χάρη. Θα μπορούσατε να συγκρίνετε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν εκεί οι Έλληνες εργαζόμενοι, γιατί και με αυτούς εδώ έχετε πολύ στενή σχέση και ξέρετε πάρα πολύ καλά τι συμβαίνει στην Ελλάδα και εσείς και οι Τοπικές σας Οργανώσεις να μας συγκρίνετε λίγο την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι Γερμανοί εργαζόμενοι, οι υπάλληλοι που είπατε, οι εργάτες, οι μικρομεσαίοι.

Κοιτάξτε, αυτό σας έλεγα υπάρχουν πάρα πολλά προβλήματα η ακρίβεια έχει εκτιναχθεί, υπάρχει μεγάλος πληθωρισμός. Υπάρχουν ζητήματα, ξαναλέω ιδιαίτερα τώρα που έχουν μπει σε ύφεση σε κρίση, οι μισθοί μειώνονται παρότι αν τους συγκρίνεις σε απόλυτο αριθμό, δηλαδή πόσα ευρώ παίρνει κάποιος μισθό φαντάζει πολύ υψηλός, αλλά πρέπει να μετρήσεις τα ενοίκια τα οποία είναι πανύψηλα έχουν φτάσει στο Θεό.

Στη Γερμανία…

Βεβαίως, και μία σειρά άλλοι τομείς όπως της λαϊκής κατανάλωσης, αυτό που ζει στην καθημερινότητα ο κάθε εργαζόμενος που είναι πάρα πολύ δύσκολα και έχουν σοβαρές επιπτώσεις, όπως επίσης και οι εργασιακές σχέσεις. Μιλάμε για μία μεγάλη καπιταλιστική χώρα, βέβαια, ατμομηχανή της ΕΕ η Γερμανία, που όμως από εκεί βασικές οδηγίες, αντιλαϊκές - αντεργατικές της ΕΕ, όπως είναι τα ωράρια, οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις, μια σειρά τέτοια ζητήματα, η έλλειψη Συλλογικών Συμβάσεων σε κάποια σωματεία, σε κάποιους εργασιακούς χώρους, σε κάποιους κλάδους κάνουν την κατάσταση πραγματικά αφόρητη. Και φυσικά αυτό έρχεται και επιδεινώνεται από το γεγονός ότι εκεί μιλάμε για Έλληνες, μιλάμε για ανθρώπους που πήγαν είτε να δουλέψουν είτε να σπουδάσουν σε μία ξένη χώρα στην καρδιά της Ευρώπης, που έχουν οικογένειες, που θέλουν τα παιδιά τους να μάθουν την ελληνική γλώσσα, να μάθουν την ιστορία της πατρίδας τους και τα παιδιά τους και τα εγγόνια τους. Και υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις και προβλήματα στην ελληνόγλωσση εκπαίδευση.

Βοηθάει το ελληνικό κράτος σ’ αυτόν τον τομέα; Δηλαδή στο να έχει σχολεία, στο να έχει δασκάλους, στο να έχει ανθρώπους, Έλληνες που να είναι εκεί και να το στηρίζουν και να τους βοηθάνε σε αυτό ακριβώς;

Ξέρετε κύριε Χατζή τι μου λέγανε; Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Μόναχο ειδικά, δεν τολμούν να πάνε εκπρόσωποι της κυβέρνησης, υπουργοί, άλλα στελέχη κυβερνητικά, ούτε καν τώρα υποψήφιοι.

Οι δικοί μας εννοείτε;

Ναι, Έλληνες από την ελληνική κυβέρνηση. Ακριβώς γιατί έχουν κλείσει πάρα πολλά σχολεία, έχουν τεράστιες ελλείψεις σε καθηγητές. Μάλιστα εκεί ήρθε και μία μεγάλη αντιπροσωπεία στον χώρο της συγκέντρωσης στον οποίο συναντηθήκαμε μετά και ήταν πραγματικά εξοργισμένοι. Τα παιδιά έχουν τεράστιες αποστάσεις να διανύσουν ακριβώς επειδή συρρικνώθηκαν και μειώθηκαν τα σχολεία κι αναγκάζονται και πάνε αλλού. Και μιλάμε τώρα για 160.000 Έλληνες εκεί, για παράδειγμα.

Μεγάλη κοινότητα…

Μεγάλη κοινότητα. Είναι και πρώτης γενιάς φυσικά, είναι δεύτερης γενιάς, είναι τρίτης γενιάς, έχουν τα παιδιά τους, έχουν τα εγγόνια τους, οι πρώτοι που πήγαν και άλλοι που με την οικονομική κρίση στην Ελλάδα την προηγούμενη δεκαπενταετία φύγαν, οι νεομετανάστες, όπως τους λένε.

Συναντήσατε εκεί επιστήμονες Έλληνες οι οποίοι έχουνε πάει στη Γερμανία, γιατρούς ενδεχομένως, νοσηλευτές ίσως. Συναντήσατε τέτοιο κόσμο; Τι αποκομίσατε;

Συναντήσαμε και επιστήμονες και άλλους ανθρώπους, όπως και στον Καναδά, κι εκεί συναντήσαμε.

Καλά, το λέω γιατί η Ευρώπη είναι μία ιδιαίτερη περίπτωση...

Γιατί ακριβώς δεν βρίσκανε δουλειά στο αντικείμενο σε αυτό που τους ενδιέφερε. Έχουν τουλάχιστον μία δουλειά με αυτή την έννοια, αλλά να μη συγκρίνουμε διαφορετικά μεγέθη με την έννοια ότι έχει μία δουλειά ο άλλος που εδώ δεν την έβρισκε, αλλά δεν είναι και σύγκριση, γιατί ξεσπιτώνεται, ξεριζώνεται, πάει στην ξενιτιά.

Δεν είναι στην πατρίδα του. Όχι βέβαια, είναι μετανάστης

Θέλει να γυρίσει στον τόπο του, να μεγαλώσει την οικογένειά του, τα παιδιά του και βέβαια να έχει δουλειά στο αντικείμενο που σπούδασε.

Είπατε ότι τελοσπάντων, στην Ευρώπη, στη Γερμανία συμβαίνουν αυτά. Εσείς κατεβαίνετε στις ευρωεκλογές, παραλλήλως την Ευρώπη την ΕΕ την καταγγέλλετε. Και θα σας πει κάποιος “για συγγνώμη ρε παιδιά κατεβαίνετε στις εκλογές καταγγέλλετε την ΕΕ, δεν θέλετε να παίρνουμε τα κονδύλια που παίρνουμε από την ΕΕ; Δεν θέλετε να κερδίζουμε κάποια πράγματα που δίνουν αυτοί”; Είναι ένα θέμα αυτό.

Επειδή ακριβώς εμείς έχουμε αυτή τη θέση, γι’ αυτό ακριβώς κατεβαίνουμε και γι’ αυτό πρέπει να μας ψηφίσει και πολύ περισσότερος κόσμος αυτή τη φορά, διότι εμείς δεν έχουμε καμία δέσμευση απέναντι στην ΕΕ, μπορούμε να αποκαλύπτουμε τις Οδηγίες, τους Κανονισμούς, τις αντεργατικές νομοθετικές πρωτοβουλίες και Κατευθύνσεις που δίνει, να προετοιμάζουμε το έδαφος εδώ στη χώρα μας, αλλά και πανευρωπαϊκά και βεβαίως να αντιπαλεύουμε αυτά και ορισμένα να κατορθώνουμε και στο ελληνικό Κοινοβούλιο να τα εμποδίζουμε ή να τα καθυστερούμε αντιλαϊκά μέτρα. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Οι ευρωβουλευτές μας για παράδειγμα δεν έχουν καμία δέσμευση, έκαναν όπως ξέρετε, παρότι είναι δύο στους εικοσιένα, έκαναν πολύ περισσότερες παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο, που είναι και στους μη εγγεγραμμένους.

Το θέμα είναι να πιάνει τόπο αυτό, πρόεδρο. Να πιάνει τόπο μια παρέμβαση.

Βεβαίως πιάνει τόπο, εδώ στην Ελλάδα ειδικά. Αυτό συναντάμε και με τους Έλληνες συμπολίτες μας που μιλάμε στις περιοδείες που λένε “ευτυχώς έχουμε εσάς και ξέρουμε έγκαιρα τι αποφασίστηκε στην Κομισιόν, τι αποφασίστηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο”. Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση του κυρίου Μητσοτάκη θα τα φέρει εδώ σε συνέχεια στην Ελλάδα και βεβαίως θα υποφέρει ο κόσμος. Άρα, το πώς έγκαιρα θα ενημερώσεις και θα οργανώσεις τον αγώνα για να αποτρέψεις ή και να βελτιώσεις έστω με ανάσες ανακούφισης ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα του Έλληνα εργαζόμενου, των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών κλπ είναι πάρα πολύ κρίσιμο. Οι μεγάλοι αγώνες έγιναν ακριβώς γι’ αυτό. Ποιος ήταν επικεφαλής στον αγώνα για παράδειγμα των αγροτών με την ΚΑΠ της ΕΕ; Ήταν το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

Καλά, η Κοινή Αγροτική Πολιτική είναι πρόβλημα.

Ποιος ήταν επικεφαλής στον αγώνα των εργατών της ΛΑΡΚΟ, που η ΕΕ μιλάει για πρόστιμα; Είναι πολύ σημαντική η προσφορά του ΚΚΕ και της συμμετοχής του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Ναι, αλλά όμως θα θέλατε να φύγουμε από την Ευρώπη; Δηλαδή η γραμμή σας, η πολιτική γραμμή αυτό εννοώ, δηλαδή η γραμμή σας με βάση την ιδεολογική σας ταυτότητα και αυτά που ξέρω ότι είναι το Κομμουνιστικό Κόμμα προφανώς θέλετε να φύγουμε. Πώς θα επιβιώσει ρωτάνε πολλοί η χώρα και το είδαμε αυτό και το ‘18, το είδαμε και το ‘16. Πώς θα επιβιώσει η χώρα σου λέει ο άλλος εκτός ευρωπαϊκού;

Είναι γνωστό το ερώτημα από παλιά. Κι όταν δεν ήμασταν ακόμη στην Ευρώπη, όταν ήμασταν στην ΕΟΚ και μπαίναμε και στη συνέχεια όλες τις δεκαετίες.

Πώς θα επιβιώσουμε με τί λεφτά;

Καταρχάς και μόνο η πείρα όλων αυτών των χρόνων δείχνει ότι επιβεβαιωνόμαστε σε αυτά που λέγαμε για την ΕΕ. Δηλαδή ότι η ΕΕ δεν είναι μία ένωση ισότιμων κρατών, δεν είναι μία ένωση των εργαζομένων, των λαών, αλλά είναι μία ένωση που τους ενδιαφέρει το μεγάλο κεφάλαιο, τα μονοπώλια, οι επιχειρήσεις τους το πώς θα έχουν μεγαλύτερη κερδοφορία και έτσι ψηφίζονται οι νόμοι και έτσι δίνονται οι οδηγίες και έτσι δίνονται οι κατευθύνσεις στα κράτη μέλη για να γίνονται νόμοι.

Ναι, αλλά για σκεφτείτε να είμαστε εκτός, πώς θα επιβιώναμε;

Άρα, λοιπόν αυτό είναι ένα κρίσιμο ζήτημα να συγκρίνεις αυτό που σου λέγανε, αυτό που λέγατε όλοι όσοι, το λέω στους ακροατές, όχι σε εσάς, υπερθεματίζατε υπέρ της ΕΟΚ και της ΕΕ και αυτά που έλεγε το ΚΚΕ, ότι ούτε ευημερία θα έχουμε, ούτε ισοτιμία θα έχουμε, ούτε πραγματική ελευθερία θα έχουμε, αλλά θα είμαστε σε μία νέα φυλακή των λαών. Εμείς αυτό που θέλουμε δεν είναι αυτή η ΕΕ, εμείς θέλουμε την Ευρώπη των λαών, την Ευρώπη των εργαζομένων, την Ευρώπη των εργατών.

Αυτό πώς θα γίνει; Με το να αλλάξει ο συσχετισμός, για παράδειγμα στην Ελλάδα και να βγει πολύ ψηλά το ΚΚΕ, να υπάρχει μία διακυβέρνηση με βάση το σχέδιο και το πρόγραμμα του ΚΚΕ για το πώς πρέπει να γίνονται οι ισότιμες εμπορικές πολιτικές, οικονομικές, άλλες σχέσεις με τα σημερινά κράτη μέλη της ΕΕ και με όλο τον κόσμο, πρέπει να αλλάξει για παράδειγμα η κατάσταση στη Γαλλία, όπου βρέθηκα πριν μήνες εκεί στις μεγάλες κινητοποιήσεις στην πλατεία της Βαστίλης και μίλησα .

Ναι των εργαζομένων. Μιλήσατε γαλλικά αν θυμάμαι καλά.

Δεν έχει σημασία σε ποια γλώσσα. Σημασία έχουν αυτά που είπα.

Όχι έχει σημασία και σε ποια γλώσσα...

Απλώς το πα στα γαλλικά και καταλαβαίνανε αμέσως οι άνθρωποι και εκδηλωνόταν και αυτό είναι θετικό, εντάξει. Λέω τώρα αυτά τα ζητήματα, το πώς θα είναι αυτή η κοινωνία που θέλουμε τα συζητάνε και οι Γάλλοι εργαζόμενοι, τα συζητάνε και στη Γερμανία οι Γερμανοί εργαζόμενοι, τα συζητάνε σε όλο τον κόσμο.

Οι κομμουνιστές εργαζόμενοι.

Όχι.

Όχι;

Όχι. Στις πλατείες, στις διαδηλώσεις, το ένα εκατομμύριο στην πλατεία της Βαστίλης του κόσμου, ε, δεν ήταν κομμουνιστές.

Όχι όλοι, ναι.

Λοιπόν, ήταν άνθρωποι εργαζόμενοι που είχαν το πρόβλημα και το αντιμετώπιζαν. Άρα, πρέπει να δούμε το μεγάλο δέντρο, το δάσος και να μη χανόμαστε πίσω από το δαχτυλάκι μας, γιατί οι καιροί αλλάζουν και οι λαοί δεν έχουν πει ακόμη την τελευταία τους λέξη.

Πως εξηγείτε το γεγονός ότι παρά αυτό που μας λέτε τώρα για τη διαφορετικότητα, προφανώς στην Ελλάδα αν θα έρθετε και σχηματίσετε κυβέρνηση, θα αλλάξει το καθεστώς, δεν θα είναι αστική δημοκρατία, θα είναι τελείως διαφορετικά τα πράγματα, ας μη το συζητήσουμε, δεν είναι του παρόντος, γιατί δεν πείθονται λοιπόν οι λαοί; Γιατί δίνουνε μικρά ποσοστά στα κομμουνιστικά κόμματα; Το μόνο κομμουνιστικό κόμμα που ακόμα κρατάει, ας πούμε, είναι το ελληνικό. Δηλαδή, στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες...

Άρα να έρθουμε λίγο και στην Ελλάδα σε σχέση με τις ευρωεκλογές.

Να μην έρθουμε;

Λέω, η ερώτησή σας με οδηγεί εκεί, γιατί είμαστε κάπου αλλού μεταξύ Αμερικής, Ευρώπης, αλλά οι ευρωεκλογές αυτές μπορούν να δώσουν ένα τέτοιο μήνυμα. Να δώσουν ένα μήνυμα τέτοιο με πολύ υψηλό ποσοστό του ΚΚΕ μιας και μιλάμε για την Ελλάδα και στην Ευρώπη οι Έλληνες μετανάστες να ψηφίσουν το ΚΚΕ, να δώσουν πάρα πολύ υψηλά ποσοστά στο ΚΚΕ, γιατί είναι το μόνο κόμμα που αντιπαλεύει, που αμφισβητεί την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Ένωση της εκμετάλλευσης, την Ευρωπαϊκή Ένωση των λόμπι, την Ευρωπαϊκή Ένωση της διαφθοράς, την Ευρωπαϊκή Ένωση των πολέμων, γιατί αυτή είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Των πολυεθνικών, εντάξει, ναι, σωστά..

Η Ένωση της Ευρώπης που θέλουμε εμείς είναι να είναι η Ευρώπη των λαών, που δεν θα συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και δεν θα στέλνει αποστολές, όπως οι “Ασπίδες” στην Ερυθρά Θάλασσα για να σκοτώνονται οι Έλληνες ναύτες και οι υπηρετούντες την πατρίδα που έχουν ορκιστεί να υπηρετούν τα σύνορα της Ελλάδας και να τους στέλνουν χιλιόμετρα μακρυά εκεί. Θα είναι μια Ευρώπη στην οποία ο εργάτης θα αποφασίζει στο εργοστάσιό του και θα είναι κυρίαρχος της παραγωγής, θα υπάρχει ένα κεντρικό σχέδιο οργανωμένο που θα επιλύει κοινωνικά λαϊκά προβλήματα. Αυτή την Ευρώπη θέλουμε εμείς και αυτή υπάρχει στο πρόγραμμα του ΚΚΕ και αυτό το προτείνουμε καθαρά. Δεν πάνε να λένε ότι θέλουν τα παπαγαλάκια, θέλουμε την Ευρώπη του σοσιαλισμού, βεβαίως. Όλα τ’ άλλα κόμματα έχουν φύγει από αυτά. Και το ΠΑΣΟΚ έχει φύγει απ’΄το σοσιαλισμό έστω στα λόγια και ο ΣΥΡΙΖΑ έχει φύγει απ’ τον σοσιαλισμό έστω στα λόγια, όλοι έχουν φύγει. Αυτή είναι η πρόταση του ΚΚΕ σήμερα, το οποίο βεβαίως, είναι μια αντισυστημική δύναμη που παλεύει και βάζει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις, εκεί είναι το ζήτημα. Και γι’ αυτό ο ελληνικός λαός πρέπει να πάει πάρα πολύ ψηλά το ΚΚΕ, όχι μόνο για να δώσει ένα μάθημα στην κυβέρνηση Μητσοτάκη και στα άλλα αστικά κόμματα, αλλά κυρίως για να στείλει εκπροσώπους και εκεί που παίρνονται αποφάσεις, δηλαδή μέσα στο Ευρωκοινοβούλιο, στην Ευρώπη και εκεί που τελικά ανατρέπονται τα πάντα, που είναι οι δρόμοι του αγώνα.

Μου κάνει εντύπωση με βάση αυτά που είπατε γιατί αντιπαλεύετε τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι μια αριστερή δύναμη κι αυτή. Είναι ο ανταγωνισμός; Να πάρω εγώ περισσότερους απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, λέω καμιά φορά στην εκπομπή, το έχω πει δημόσια, το αυθεντικό ΚΚ είναι το ΚΚΕ, γιατί όμως αυτή η αντιπαλότητα; Δεν δημιουργεί καλύτερη προϋπόθεση για να στερεώνεται η δεξιά στην Ελλάδα και η αστική τάξη όταν δύο αριστερά κόμματα έρχονται σε σύγκρουση; Σας έχει προβληματίσει αυτό;

Καταρχάς η πάλη που κάνει το ΚΚΕ κι αυτό το γνωρίζει πολύ καλά ο ελληνικός λαός, είναι πρώτα απ' όλα απέναντι στην κυβέρνηση, την οποιαδήποτε κυβέρνηση διαχειρίζεται σε βάρος του λαού μας και τα οικονομικά ζητήματα και τις εργασιακές σχέσεις, ακολουθεί μια βάρβαρη πολιτική. Αυτό το κάνουμε με συνέπεια, πολλά χρόνια τώρα και μετά το 2019 για παράδειγμα, όπου κυβέρνηση είναι η ΝΔ με τον κ. Μητσοτάκη και αυτό λέμε ως πρόταγμα που πρέπει να είναι στις ευρωεκλογές να δοθεί ένα γερό χαστούκι στην κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη για όλες αυτές τις πολιτικές που έχει ακολουθήσει μέχρι σήμερα...

Δεν μου απαντάτε όμως... για τον ΣΥΡΙΖΑ σας ρώτησα.

Ξεκαθαρίζω ποια είναι η θέση του ΚΚΕ. Η αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα του ΣΥΡΙΖΑ που τον παρέδωσε ο κ. Τσίπρας και εκλέχτηκε ο κ. Κασσελάκης είναι μια πορεία ενός κόμματος, εκφυλισμού οργανωτικού, ιδεολογικού, πολιτικού. Θεωρούμε ότι δεν έχει καμία σχέση με την αριστερά, δεν έχει καμία σχέση με τις αξίες της αριστεράς. Οι αξίες της αριστεράς ξέρουμε πάντα ήταν ενάντια στην ΕΕ των μονοπωλίων, ενάντια στο ΝΑΤΟ, στη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους κλπ. Δεν θεωρούσε ποτέ η αριστερά, με αυτό το γεωγραφικό προσδιορισμό, αν και ξέρετε ότι εμείς διαφωνούμε με γεωγραφικούς προσδιορισμούς στα πολιτικά κόμματα γιατί ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει, άλλος λέει ότι είναι αριστερός και να είναι καραδεξιός και βάλε και άλλος να λέει ότι είναι δεξιός και να είναι κεντρώος για παράδειγμα, ως πρακτική και πολιτική, άρα ο γεωγραφικός διαχωρισμός μέσα στο κοινοβούλιο όπως καθόμαστε δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Αλλά αυτοί οι άνθρωποι όπως προσδιορίζουν την έννοια της αριστεράς είχαν όλα αυτά, δεν είχαν την άποψη του Κασσελάκη για παράδειγμα που λέει ότι “είναι ιερή αμυντική συμμαχία το ΝΑΤΟ”. Έλεος! Αριστερός άνθρωπος! Αυτά δεν τολμούσαν να τα πουν ούτε βουλευτές, όχι της Ένωσης Κέντρου, ενός άλλου αστικού κόμματος παλιά, οι νεότεροι δεν το θυμούνται, οι παλιότεροι το ξέρουν μέχρι πριν το '67 που υπήρχε. Ή οι εκπρόσωποι της ΕΡΕ που ήταν ο πρόγονος της ΝΔ, το κόμμα πριν το '67. Δεν τολμούσαν να πουν ότι “είναι ιερή αμυντική συμμαχία το ΝΑΤΟ” μια καθαρά επιθετική συμμαχία που κάνει πολέμους παντού, απ' την Ουκρανία μέχρι στην Παλαιστίνη, την Ερυθρά Θάλασσα, τη Συρία, το Αφγανιστάν, το Ιράκ, σε όλο τον κόσμο, για να μην πάμε παλιότερα στο Βιετνάμ κι όλα αυτά τα αίσχη που έκαναν… Άρα, δεν υπάρχει καμία αντιπαλότητα, πέρα απ' την αναγκαία ιδεολογική, πολιτική διαπάλη και την αναγκαιότητα να φωτιστεί ο ρόλος του κάθε κόμματος, ο ρόλος αυτού του κόμματος τέτοιος είναι. Αυτοί είναι...

Υπάρχει ένα ερώτημα που προκύπτει απ' αυτό που ακριβώς είπατε, δηλαδή οκ το καταλαβαίνω την ΕΕ μας εξηγήσατε πως την βλέπετε και θέλετε να δοθεί ένα μήνυμα πολύ ηχηρό στην ΕΕ και θέλετε την ενωμένη Ευρώπη των λαών και όχι των μονοπωλίων, το αντιλαμβάνομαι. Αυτό σημαίνει όπως λένε πολλοί μια απομόνωση απ' τα συστήματα. Το δεύτερο δεν θέλετε το ΝΑΤΟ κατά συνέπεια προκύπτει ένα ερώτημα, να μείνουμε μόνοι μας;

Αλήθεια μόνοι μας είμαστε όταν βρισκόμαστε στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, όπως εγώ που πριν 15 μέρες ήμουν στις ΗΠΑ, στη Μητρόπολη του καπιταλισμού, στην καρδιά της Νέας Υόρκης και πήγα στο Πανεπιστήμιο της Κολούμπια που ήταν εκεί φοιτητές μαζί με άλλους φοιτητές από άλλα 46 τότε, έχουν διευρυνθεί περισσότερο, Πανεπιστήμια μέσα στη μήτρα του καπιταλισμού;

Θα πείτε για την Παλαιστίνη τώρα.

Βεβαίως και για το ΝΑΤΟ. Και λέγανε για την κυβέρνησή τους, τον “δημοκρατικό” Μπάιντεν όπου λέγανε “να σταματήσουν τα Πανεπιστήμιά μας να συνεργάζονται με το Ισραήλ που είναι κράτος δολοφόνος, να μην κάνουν προγράμματα και αμυντικά για το ΝΑΤΟ που πάει και σφαγιάζει τον Παλαιστινιακό λαό”. Τι λέμε τώρα; Μόνοι μας είμαστε; Ξέρετε πόσοι λαοί, πόσα εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο σήμερα βρίσκονται στους δρόμους ενάντια στο ΝΑΤΟ είτε με αφορμή την Παλαιστίνη, είτε με αφορμή την Ουκρανία, είτε με άλλα πράγματα....

Ναι αλλά σε μια σύγκρουση δική μας με μια άλλη χώρα αυτοί που θα ‘ναι μαζί μας; Αυτό είναι το ερώτημα!

Ακούστε παρακαλώ τι σας λέω, εκεί εμείς βλέπουμε ποια είναι ακριβώς η θέληση των λαών, που εμποδίζεται από διάφορους μηχανισμούς, σ’ αυτό θα συμφωνήσουμε που αφορούν τα κράτη και τις κυβερνήσεις που υλοποιούν αυτές τις πολιτικές.

Βεβαίως, τώρα θέλω να σας ρωτήσω το εξής, είχαμε αυτή την κίνηση εκ μέρους της Προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας θα ήθελα παρακαλώ να ακούσουμε τη θέση σας απέναντι σ' αυτό που συνέβη και για τη συμφωνία αλλά και γι' αυτό που έγινε.

Θα θυμάστε ασφαλώς ότι αμέσως μετά την ψηφοφορία στη Βουλή για τη Συμφωνία των Πρεσπών όπου ένα απ' τα θέματα που καθορίστηκε ήταν και το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας, και έλεγε τότε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ότι “θα επιλυθούν διάφορα εθνικιστικά, αλυτρωτικά συνθήματα και συμπεριφορές απ’ το γειτονικό κράτος και θα πάμε μπροστά”, είχα πει το εξής, εγώ προσωπικά, το Κόμμα μας το είπε δηλαδή, ότι: θα δείτε πολύ σύντομα, τα επόμενα χρόνια απ' το “Βόρεια Μακεδονία”, ακόμα κι αυτό που εθεωρείτο θετικό - κι εμείς δεν είχαμε κανένα πρόβλημα και δεν είχαμε τέτοιο πρόβλημα απ' το 1992, από εκείνα τα εθνικιστικά συλλαλητήρια για το όνομα - θα μείνει σκέτο “Μακεδονία”.

Το είχατε επισημάνει.

Και ήρθε το πλήρωμα του χρόνου και χτες ακούσαμε τη νέα Πρόεδρο της γειτονικής χώρας να την ονομάζει “Μακεδονία”, διότι αυτή η συμφωνία δεν έλυνε ουσιαστικά ζητήματα στο περιεχόμενό της και για τα ζητήματα του αλυτρωτισμού είτε αφορούσαν τα βιβλία, την ιστορία, τα μνημεία, την παράδοση είτε αφορούσαν το όνομα κλπ. Έγινε μόνο και μόνο για να ενταχτεί η γειτονική χώρα στο ΝΑΤΟ. Ήταν απόφαση και θέληση τότε των ΗΠΑ, άλλων συμμάχων μας στο ΝΑΤΟ και γι’ αυτό έγινε, δεν έλυνε κανένα ουσιαστικό θέμα φιλίας, καλής συνεργασίας που θα μπορούσαμε και διμερώς πολλά χρόνια πριν να το έχουμε λύσει και το πρόβλημα του ονόματος και κάθε άλλο πρόβλημα και σε καλύτερες συνθήκες, λέω απ' την άποψη του συσχετισμού δυνάμεων διεθνώς.

Πάμε τώρα στο Ισραήλ και σ' αυτό που γίνεται με τους Παλαιστίνιους, σας κατηγορεί μια μερίδα του πολιτικού συστήματος, μεγάλη θα έλεγα, ότι υποστηρίζετε μια τρομοκρατική, όπως την χαρακτηρίζουν οργάνωση, που είναι η Χαμάς και απορούν πως το ΚΚΕ, άμα κανείς το ψάξει λίγο και η Σοβιετική Ένωση παλιά είχε στηρίξει το Ισραήλ σε πάρα πολλές φάσεις και είχε προτείνει μάλιστα και στον ΟΗΕ, θα ξέρετε καλύτερα από μένα, για ενιαίο κράτος ή να χωριστούνε κλπ, πως σήμερα είστε λένε οι επικριτές σας με τη μία πλευρά, με τη Χαμάς που είναι...

Με τον ισραηλινό λαό είμαστε κι εμείς. Ο ισραηλινός λαός αγωνίζεται και διώκεται, είναι στα κρατητήρια, επειδή διαδηλώνει και θέλει ειρήνη και δεν θέλει να δολοφονούνται άμαχοι, παιδιά, γυναικόπαιδα. Η θέση του ΚΚΕ απ' την πρώτη στιγμή το έχουμε πει, να το θυμίσω ξανά, δεν έχει καμιά ιδεολογική, πολιτική ή άλλη συγγένεια πολύ περισσότερο με τις μορφές πάλης που χρησιμοποιεί, με τη Χαμάς. Είμαστε κάθετα αντίθετοι. Καταρχάς είναι αντικομμουνιστική οργάνωση στη θεωρία και στη συγκρότησή της, μια ισλαμιστική οργάνωση. Αυτό είναι διαφορετικό πράγμα όμως, και διαφορετικό αυτό που γίνεται σήμερα, και η ελληνική κυβέρνηση, η ΕΕ, το ΝΑΤΟ, άλλες χώρες και άλλα πολιτικά κόμματα δυστυχώς και στη χώρα μας δίνουν άλλοθι εν ονόματι της αυτοάμυνας στο κράτος δολοφόνο και κατακτητή του Ισραήλ., Γιατί η ιστορία δεν ξεκίνησε στις 7 του Οκτώβρη, πριν 8 μήνες δηλαδή, είναι παλιά υπόθεση. Και δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι 35 χιλιάδες άμαχοι, απ' τους οποίους 15.000 παιδιά, 10.000 γυναίκες, 7000 υπέργηροι, πάνω από 70 χρόνων, είναι νεκροί, σήμερα ότι όλοι ήταν μαχητές ή στα επιτελεία της Χαμάς. Έλεος. Ποιον κοροϊδεύουν; Είδατε σήμερα, την καταγγελία του ΚΚΕ, δολοφονήθηκε από ισραηλινά πυρά μέλος του ΠΓ του Δημοκρατικού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, που συμμετέχει, είναι το δεύτερο κόμμα στη Δυτική Όχθη, στην Παλαιστινιακή Αρχή. Εμείς έχουμε στενές σχέσεις και με αυτό το κόμμα όπως και με άλλα κόμματα. Μιλάμε για νεκρούς και στη Δυτική Όχθη και στη Γάζα και παντού. Δεν έχει αυτό σχέση με τη Χαμάς. Άρα η κυβέρνηση λέει ψέματα, κοροϊδεύει τον ελληνικό λαό, κρύβεται πίσω απ’ το δάχτυλό της, διότι αυτό επιτάσσουν οι ΗΠΑ, αυτό επιτάσσει η ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Πρέπει να τελειώσει αυτή η ιστορία. Δεν μπορεί να σφαγιάζεται ο λαός της Παλαιστίνης για πολλές δεκαετίες τώρα και με αφορμή μια επίθεση που στοίχισε βεβαίως εκατοντάδες νεκρούς ισραηλινούς, οι περισσότεροι απ’ ότι αποδείχτηκε από φίλια πυρά τελικά, γιατί κυνηγούσαν τους μαχητές της Χαμάς εκείνη την πρώτη μέρα και σκοτώναν κι αυτοί γυναικόπαιδα και παιδιά στην περιοχή αυτή, οι ισραηλινοί δηλαδή και να γίνεται αυτό το άλλοθι, είναι αίσχος.

Εμείς σήμερα καταθέσαμε ως Κοινοβουλευτική Ομάδα και οι 21 βουλευτές του κόμματος, ερώτηση στην κυβέρνηση να υλοποιήσει αυτό που αποφάσισε ομόφωνα η Βουλή για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους στα σύνορα του '67 με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ. Αυτό πρέπει να γίνει τώρα και αυτό πρέπει να κάνουν και άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ και όλου του κόσμου, πολλοί το έχουν κάνει ήδη.

Και να κλείσουμε γιατί έχουμε κάνει μια συμφωνία...

Ναι πρέπει να βρεθώ γι’ αυτό που συζητάμε, στα Προπύλαια, να βρεθώ εκεί γιατί κάνουν ολονυχτία εκεί οι φοιτητές και άλλοι εργαζόμενοι...

Το ξέρω και σας αποδεσμεύω με μια σύντομη απάντηση για την επίσκεψη του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Τουρκία. Με δυο κουβέντες αυτό που αποκομίσατε εσείς.

Αυτό που εμφανίζεται απ’ την τηλεόραση ως καλό κλίμα, προειδοποιούμε ότι “το καλό κλίμα στο τέλος το τρώει ο γάιδαρος” λέει ο λαός μας. Και βεβαίως όλα αυτά που ειπώθηκαν μένουν ανοιχτά, εντάξει διάλογος γίνεται, όμως και “δύο κράτη η Κύπρος” είπε ο κ. Ερντογάν και τη Μονή της Χώρας την έχει κάνει τζαμί, απλά είπε ότι θα την ανοίγει, μα και την Αγιά Σοφιά την ανοίγει, πας, μπορείς να την επισκεφτείς αλλά είναι τζαμί! Και τα ζητήματα εδώ των γεωγραφικών περιοχών στο Αιγαίο επίσης έκανε δηλώσεις στο πλαίσιο της “γαλάζιας πατρίδας”, των γκρίζων ζωνών που λέει η Τουρκία και βεβαίως μια σειρά άλλα ζητήματα.

Και στη Θράκη επιμένει...

Και για “τουρκική μειονότητα” μίλησε ξανά στη Θράκη, ενώ η Συνθήκη της Λωζάνης προβλέπει μουσουλμανική μειονότητα.

Του απάντησε σ' αυτό..

Του απάντησε βεβαίως, αλλά όλα τα ζητήματα αυτής της ατζέντας που είναι τα κρίσιμα ζητήματα και τα ζητήματα κλειδιά για να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος και να υπάρξει μια διευθέτηση αυτών των ζητημάτων, είναι σε αντίθετη κατεύθυνση. Εμείς εκφράζουμε ξανά την ανησυχία μας, τον προβληματισμό μας ότι κάτω από ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα γίνονται αυτές οι διαπραγματεύσεις και μοναδικό στόχο έχουν να κρατήσουν την Τουρκία στην αγκάλη του ΝΑΤΟ, θέλουν σταθερότητα στην Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ, αυτό επιζητούν και βεβαίως να έχουν τη δυνατότητα για συνεκμετάλλευση αύριο διάφοροι επιχειρηματίες, Έλληνες, Τούρκοι, Γάλλοι, Γερμανοί, Αμερικάνοι, εδώ στο Αιγαίο, για τους υδρογονάνθρακες, την ενέργεια και για τους δρόμους μεταφοράς των εμπορευμάτων. Εκεί γίνεται όλη η ιστορία κι αυτό θα συμπαρασύρει δυστυχώς και κυριαρχικά δικαιώματα και θέματα κυριαρχίας της Ελλάδας.

Σας ευχαριστώ θερμά, ήταν μια προεκλογική συνέντευξη βέβαια, ακούσαμε τα μηνύματά σας, εύχομαι καλή επιτυχία στο κόμμα σας και βεβαίως να τα ξαναπούμε και για όλα τα άλλα ζητήματα που σήμερα δεν προλάβαμε.

Αυτό που προέχει σε 3 βδομάδες είναι: ΚΚΕ πολύ ψηλά!