Για τη λειτουργία του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας - Θράκης

  • 11/5/2024 • 118 προβολές
Εδώ και χρόνια η λειτουργία του Λαογραφικού και Εθνολογικού Μουσείου Μακεδονίας- Θράκης "περνά από χίλια κύματα", εξαιτίας της πολιτικής υποβάθμισης και απαξίωσης του, που συνειδητά ακολουθήθηκε από την σημερινή και τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Το Λαογραφικό και Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας - Θράκης στεγάζεται από το 1970 σε μια έπαυλη των αρχών του 20ου αιώνα, η οποία βρίσκεται στην ανατολική Θεσσαλονίκη και είναι γνωστή ως «Έπαυλη Μοδιάνο» ή «Παλαιό Κυβερνείο». Από το 1980 το κτήριο είναι κηρυγμένο ως διατηρητέο μνημείο και μαζί με τον αύλειο χώρο του στεγάζει τις μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις του ιδρύματος.

Στη συλλογή του μουσείου υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός αντιπροσωπευτικών αντικειμένων της ζωής των αγροτικών κοινωνιών της Μακεδονίας αλλά και της Θράκης, καθώς επίσης υπάρχουν και οι μόνιμες εκθέσεις με θέμα: «Στους Μύλους της Μακεδονίας και της Θράκης - Νερόμυλοι, νεροπρίονα, νεροτριβές, μαντάνια στην παραδοσιακή κοινωνία» και τις «Παραδοσιακές Ενδυμασίες της Μακεδονίας και της Θράκης (1860 - 1960)».

Στο μουσείο πραγματοποιούνται οργανωμένες επισκέψεις μαθητών από σχολεία όλων των βαθμίδων αλλά και ευρύτερου κοινού καθώς επίσης και εκπαιδευτικά προγράμματα. Όμως, διαχρονικά το μουσείο οδηγείται στην υποβάθμιση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πριν από 10 χρόνια είχε περίπου 25 εργαζόμενους, ενώ πλέον η τραγική έλλειψη σε μόνιμο και σταθερό προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων δημιουργεί σοβαρά προβλήματα για την ορθή λειτουργία ενός μουσείου.

Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης είναι και η πρόσφατη ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην επίσημη σελίδα του μουσείου: «Το Λαογραφικό & Εθνολογικό Μουσείο Μακεδονίας Θράκης θα παραμείνει κλειστό λόγω έλλειψης προσωπικού έως τις 15/5».

Να σημειωθεί πως σε απάντηση (18/04/2022 Α.Π.: 133215) του ΥΠΠΟ σε σχετική Ερώτηση (4216/28.3.2022) του ΚΚΕ τονίζονταν, ότι: «στις 03-09-2021, το Μουσείο υπέβαλε δια του ΥΠΠΟΑ σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για την επικαιροποίηση του Οργανισμού του στη Διεύθυνση Δομών, Διαδικασιών και Αρχείων του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο βρίσκεται ήδη προς υπογραφή στο Υπουργείο Οικονομικών. Η εφαρμογή του νέου οργανισμού αποτελεί την προσφορότερη λύση για την ομαλή λειτουργία του και την επιτέλεση των σκοπών του.

Στο ανωτέρω αναφερθέν σχέδιο του Νέου Οργανισμού του Μουσείου προβλέπονται είκοσι πέντε (25) θέσεις μόνιμου προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, ο αριθμός των οποίων είναι απαραίτητος για την εξασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας και της βιωσιμότητας του Μουσείου, ώστε να συνεχίσει να παρέχει τις υπηρεσίες του στο κοινό.»

Ο πολιτισμός αποτελεί κοινωνικό αγαθό και ως εκ τούτου η πρόσβαση σε μουσεία και σε χώρους θα πρέπει να είναι ελεύθερη και απρόσκοπτη για όλους.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός ποια άμεσα μέτρα θα λάβει η κυβέρνηση για την κάλυψη όλων των αναγκών με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων ώστε να εξασφαλιστεί η όσο το δυνατόν πλατύτερη πρόσβαση του κοινού στο μουσείο.

Οι Βουλευτές

Δελής Γιάννης

Στολτίδης Λεωνίδας

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ