Ανακαλύφθηκε σε τοιχογραφία η μοναδική προσωπογραφία του Κωνσταντίνου ΙΑ’ Παλαιολόγου
- 14/1/2025 • 19 προβολές
Μύθος της κυβέρνησης η αύξηση των φορολογικών εσόδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής
- 14/1/2025 • 20 προβολές
Στην εισαγωγική της τοποθέτηση, η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη καταδίκασε απερίφραστα την ιρανική επίθεση στο Ισραήλ που αποτελεί σοβαρή επιδείνωση της ήδη επιβαρυμένης κατάστασης στην περιοχή, θέτοντας σε μεγάλο κίνδυνο την περιφερειακή ασφάλεια. Πρόσθεσε επίσης, ότι όλες οι πλευρές οφείλουν να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση, προκειμένου να επιτευχθεί σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία.
Στο πνεύμα αυτό, αναφέρθηκε αφενός, στη στενή συνεργασία ανάμεσα στις χώρες της ευρύτερης περιοχής για να εξασφαλιστεί η προστασία των αμάχων και να παρασχεθεί η απαραίτητη ανθρωπιστική βοήθεια και αφετέρου, στην επανεκκίνηση της πολιτικής διαπραγμάτευσης για επίτευξη λύσης.
Μεταξύ άλλων, εξέφρασε ανησυχία για την αύξηση των μεταναστευτικών ροών προς Ελλάδα και Κύπρο, ωστόσο πρόσθεσε ότι παραμένουν διαχειρίσιμες, επισημαίνοντας την πλήρη υποστήριξη της πρωτοβουλίας της Κύπρου για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα.
Κλείνοντας, υπογράμμισε τις παραδοσιακά καλές σχέσεις που διατηρεί η Ελλάδα με τη Παλαιστίνη και το Ισραήλ και το ρόλο που διαδραματίζει ως «έντιμος διαπραγματευτής» (honest broker).
Στη συνέχεια, ο Κύπριος ομόλογος της, κ. Χάρης Γεωργιάδης καταδίκασε τη τρομοκρατία, κάνοντας έκκληση για διάλογο μεταξύ του Ισραήλ και των γειτόνων του για τη διατήρηση της σταθερότητας και της ειρήνης στην περιοχή. Από την πλευρά του, ο ισραηλινός ομόλογος, κ. Yuli Edelstein, τόνισε ότι η επίτευξη λύσης θα είναι περίπλοκη. Ωστόσο, χαρακτήρισε ενθαρρυντικό το γεγονός ότι οι συμφωνίες του Αβραάμ με τις πιο μετριοπαθείς αραβικές χώρες βρίσκονται ακόμα σε ισχύ.
Ολοκληρώνοντας τη συζήτηση, τόνισαν και οι τρείς συμμετέχοντες, τη σημασία και τη σπουδαιότητα της τριμερούς συνεργασίας και συμφώνησαν σε δια ζώσης κοινοβουλευτική συνάντηση το συντομότερο δυνατό.