Image

Να εξασφαλιστούν άμεσα ασφαλείς και κατάλληλες εγκαταστάσεις για τα Τμήματα ΠΤΔΕ και ΤΕΑΠΗ του ΕΚΠΑ

Συμπληρώνονται 2 ακαδημαϊκά έτη στα οποία οι φοιτήτριες και φοιτητές, οι εργαζόμενες και οι εργαζόμενοι (διδάσκοντες-ουσες και διοικητικοί) των τμημάτων Παιδαγωγικών Δημοτικής Εκπαίδευσης (Π.Τ.Δ.Ε.) και Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (Τ.Ε.Α.Π.Η.) του ΕΚΠΑ, αναγκάζονται να φοιτούν και να εργάζονται αντίστοιχα, σε κτίρια επικίνδυνα για την ασφάλεια τους και χώρους ακατάλληλους για πανεπιστημιακή εκπαίδευση.

Αυτό συμβαίνει διότι ξεκίνησαν, περίπου στην έναρξη του ακαδημαϊκού έτους 2022-2023, εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου της οδού Ναυαρίνου στην Αθήνα («νέο χημείο»), στο οποίο στεγάζονταν ως τότε τα τμήματα. Οι εργασίες συντήρησης και εκσυγχρονισμού των χώρων του κτιρίου ήταν επιβεβλημένες αν και ξεκίνησαν με μεγάλη καθυστέρηση. Συγκεκριμένα, το έργο ανακαίνισης έχει εγκριθεί από το 2020 και θα μπορούσε να έχει προχωρήσει μέσα στο διάστημα των δυο ετών που έτσι κι αλλιώς η κυβέρνηση της ΝΔ κρατούσε κλειστές τις σχολές γιατί αρνούνταν να πάρει μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολών την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού. Οι εργασίες τελικά ξεκίνησαν το 2023 και δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση για το αν και το σε ποιο χρονικό ορίζοντα θα έχουν ολοκληρωθεί.

Μάλιστα, εγείρονται ερωτήματα, γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες, αν και το έργο αφορά στο σύνολο των εγκαταστάσεων του κτιρίου και περιλαμβάνει έργα αντιπυρικής προστασίας, αναβάθμιση υποδομών κ.α., προχωρούν μόνο οι εργασίες για την εξωτερική όψη του, ως «βιτρίνα» και «τουριστικό προϊόν».

Μεγάλο πρόβλημα είναι ότι όλο αυτό το διάστημα, δεν εξασφαλίστηκαν οι αναγκαίοι χώροι για την συνέχεια της ακαδημαϊκής λειτουργίας των δυο τμημάτων, ώστε και να είναι ασφαλείς και να πληρούνται οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την διεξαγωγή της εκπαιδευτικής διαδικασίας και συνολικά των λειτουργιών των τμημάτων.

Οι χώροι του Μαράσλειου Διδασκαλείου και της πανεπιστημιακής λέσχης στην Ιπποκράτους 15, στους οποίους μεταφέρθηκαν τα τμήματα είναι πλήρως ακατάλληλοι. Είναι πολύ παλιά κτίρια, με φθορές, χωρίς τις αναγκαίες εργασίες που θα τα καθιστούσαν ασφαλή, είναι πολύ μικρά και με μικρές αίθουσες σε σχέση με τον όγκο των φοιτητριών και των φοιτητών, πολλές από αυτές δεν έχουν καν παράθυρα ή εξαερισμό, δεν έχουν κατάλληλο και σύγχρονο εξοπλισμό, στερούνται πρόσβασης για τα ΑμεΑ. Επίσης, τα δυο κτίρια απέχουν χιλιομετρικά και με γνωστή την κίνηση στους δρόμους της Αθήνας, σε πολλές περιπτώσεις, λόγω των χρονοβόρων μετακινήσεων, οι φοιτήτριες και οι φοιτητές αναγκάζονται να διαλέξουν ποια μαθήματα θα παρακολουθήσουν από το πρόγραμμα τους.

Μερικά ενδεικτικά, και όχι τα μοναδικά παραδείγματα, για τις αίθουσες που αναγκάζονται να κάνουν μάθημα οι φοιτήτριες και οι φοιτητές, οι διδάσκουσες και οι διδάσκοντες είναι:

-Η αίθουσα του 4ου ορόφου στην Ιπποκράτους, έχει τρύπες στο πάτωμα και υπάρχει «σύσταση» για μικρά κλιμάκια, με τον φόβο ότι εγκυμονούν κίνδυνοι.

-Πριν λίγους μήνες, φοιτήτρια λιποθύμησε στην αίθουσα κινηματογράφου της «Ίριδας», στην οποία διεξάγεται μάθημα, λόγω αποπνικτικής ατμόσφαιρας και υγρασίας.

-Στις αίθουσες του Μαράσλειου Διδασκαλείου χωράνε, αν «στοιβαχτούν», το πολύ 40 άτομα, ενώ σε κάθε έτος αυτών των τμημάτων φοιτούν περίπου 100-150 φοιτήτριες και φοιτητές.

Η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΑΙΘ έχουν τεράστια ευθύνη γι’ αυτήν την κατάσταση. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της προώθησης της στρατηγικής της Ε.Ε. για τα πανεπιστήμια, που εφάρμοσαν μέχρι κεραίας η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και όλες οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Αυτή η πολιτική είναι που παράγει προτεραιότητες, στις οποίες δεν «χωρούν» οι πραγματικές ανάγκες του κόσμου των πανεπιστημίων και μένουν στα αζήτητα.

Όσο δίνονται από το ΤΑΑ μέσω του ΥΠΑΙΘ, 132 εκατομμύρια για τις υποδομές των «πανεπιστημίων αριστείας», που είναι κλειστές για τους φοιτητές και ανοιχτές για τις ερευνητικές συμπράξεις πανεπιστημίων-επιχειρήσεων, οι εκατοντάδες φοιτήτριες και φοιτητές των παραπάνω τμημάτων κάνουν μάθημα σε αίθουσες κινηματογράφου.

Όσο το ΕΚΠΑ αξιοποιεί εμπορικά δεκάδες ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία του, οι εκατοντάδες φοιτήτριες και φοιτητές των εν λόγω τμημάτων κάνουν μάθημα σε αίθουσες με τρύπιο πάτωμα.

Με βάση αυτά, ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για:

- Να εξασφαλιστούν άμεσα ασφαλείς και κατάλληλες εγκαταστάσεις για τα Τμήματα ΠΤΔΕ και ΤΕΑΠΗ του ΕΚΠΑ, για όσο διαρκούν οι εργασίες ανακαίνισης του κτιρίου που στεγάζονταν.

- Στο κτίριο της οδού Ναυαρίνου, που βρίσκονται σε εξέλιξη εργασίες ανακαίνισης, να διασφαλιστεί ότι αυτές περιλαμβάνουν τα αναγκαία έργα αντισεισμικής, αντιπυρικής ασφάλειας και εκσυγχρονισμού υποδομών, ώστε να είναι ασφαλή και κατάλληλα ως πανεπιστημιακές εγκαταστάσεις.

Οι Βουλευτές

Κτενά Αφροδίτη

Παφίλης Θανάσης

Αμπατιέλος Νίκος

Γκιόκας Γιάννης

Δάγκα Βιβή

Διγενή Σεμίνα

Κανέλλη Λιάνα

Κατσώτης Χρήστος

Μανωλάκου Διαμάντω

Τσοκάνης Χρήστος