Η διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος στο επίκεντρο της επίσκεψης στην Πράγα αντιπροσωπείας της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης

  • 11/4/2024 • 249 προβολές
Οι τρέχουσες εξελίξεις στο μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα, οι τρόποι αντιμετώπισής του και η συνεργασία των δύο Κοινοβουλίων κυριάρχησαν στην επίσημη επίσκεψη αντιπροσωπείας, (Τρίτη 9 Απριλίου), της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων στο Τσεχικό Κοινοβούλιο, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης. Επικεφαλής της αντιπροσωπείας ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης και συμμετείχαν τα μέλη της κ.κ. Θάνος Πλεύρης, Γιώργος Ψυχογιός, και Παύλος Χρηστίδης.

Το πρόγραμμα της επίσκεψης περιλάμβανε διαδοχικές συναντήσεις με αντιπροσωπείες της Επιτροπής Ασφαλείας και της Υποεπιτροπής Μετανάστευσης και Ασύλου, καθώς και με αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Τσεχίας του Τσεχικού Κοινοβουλίου. Εκτός από την διεξοδική ανταλλαγή απόψεων για τις τρέχουσες εξελίξεις αλλά και στην διαχείριση του μεταναστευτικού, στις επαφές μεταξύ των Ελλήνων και των Τσέχων βουλευτών συζητήθηκαν αναλυτικά θέματα αμοιβαίου κοινού ενδιαφέροντος, όπως η ενίσχυση των διμερών σχέσεων των δυο χωρών και η συνεργασία στους τομείς της άμυνας, της οικονομίας και της πολιτικής προστασίας.

Ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας, κ. Λ. Τσαβδαρίδης, επεσήμανε, μεταξύ άλλων, την ανάγκη εφαρμογής ενός ολιστικού συστήματος μετανάστευσης και ασύλου, που θα βασίζεται στην απαιτούμενη συμμετρία μεταξύ της αλληλεγγύης και της συνευθύνης, ώστε να μην επωμίζονται δυσανάλογο βάρος τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής, θέση την οποία υποστήριξαν όλοι οι Έλληνες βουλευτές.

Ο κ. Τσαβδαρίδης τόνισε, επιπλέον, την σημασία της σύγκλισης που η Ευρώπη επέδειξε, μετά και την πρόσφατη πολιτική συμφωνία του Συμβουλίου της Ε.Ε. και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το νέο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο για την Μετανάστευση και το Άσυλο. Υπογράμμισε, τέλος, την σημασία της υποχρεωτικής σε περίοδο κρίσης αλληλεγγύης, που περιλαμβάνει το Σύμφωνο, είτε σε άτομα είτε σε οικονομικούς πόρους, με τον καθορισμό μάλιστα ελάχιστου ορίου μετεγκαταστάσεων και οικονομικών συνεισφορών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ