Image

πίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στο Δαμάσι Τυρνάβου

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, κατά τη διάρκεια της διήμερης περιοδείας στη Θεσσαλία, βρέθηκε σήμερα και στο σεισμόπληκτο Δαμάσι Τυρνάβου όπου επισκέφτηκε τα καφενεία και τα κοντέινερ και συνομίλησε με κατοίκους του χωριού. Τον Δημήτρη Κουτσούμπα συνόδευσε ο Δήμαρχος Τυρνάβου Στέλιος Τσικριτσής, εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση.

Στη σύσκεψη που ακολούθησαν πήραν τον λόγο κάτοικοι του χωριού και ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Γ. Γκανάς, οι οποίοι κατήγγειλαν την αγωνία τους για το ότι τρία χρόνια μετά μένουν ακόμα σε κοντέινερ και εξέφρασαν την οργή και την αγανάκτηση τους. Ακόμα, ευχαρίστησαν το ΚΚΕ που όλο αυτό το διάστημα είναι δίπλα τους στις διεκδικήσεις τους.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στην προηγούμενη επίσκεψή του στο Δαμάσι και τα γύρω χωριά, η οποία είχε πραγματοποιηθεί πριν τρία χρόνια, αμέσως μετά τις καταστροφικούς σεισμούς, λέγοντας πως “τρία χρόνια μετά βλέπουμε την ίδια κατάσταση, ολόκληρες οικογένειες, πολυμελείς οικογένειες να μένουν σε ένα κοντέινερ, το καλοκαίρι να λιώνουν απ’ τη ζέστη και τον χειμώνα να ξεπαγιάζουν, ή να μένουν μέσα στις λάσπες μετά τις βροχές εδώ στην περιοχή”.

Ενημέρωσε, επίσης, για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει το ΚΚΕ όλα αυτά τα χρόνια, με τελευταία, την ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Γιώργου Λαμπρούλη για τα συγκεκριμένα προβλήματα των κατοίκων σχολιάζοντας πως «ο υπουργός κ. Τριαντόπουλος λίγο πολύ απάντησε πως “δε φταίει η κυβέρνηση, τα υπουργεία, αλλά οι σεισμόπληκτοι οι οποίοι δεν κατέθεσαν έγκαιρα και όλα τα έγγραφα κ.α”». Την ίδια ώρα υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση των οικοδομικών αδειών και οι αποζημιώσεις είναι λειψές.

Τα αιτήματα σας είναι σωστά, τόνισε ο Δημήτρης Κουτσούμπας, γιατί σήμερα έπρεπε να είστε στα σπίτια σας, με αποκατεστημένη την περιουσία σας, κι αυτό πρέπει να γίνει τώρα, δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση. Αντίστοιχα, είναι και τα προβλήματα που βιώνουν οι σεισμόπληκτοι και στο Αρκαλοχώρι της Κρήτης, όπως και στη Σάμο. Γι αυτό και χρειάζεται ένας γενικότερος συντονισμός, μια πίεση, γιατί αυτά τα προβλήματα πρέπει να επιλυθούν. Πώς θα μείνεις στον τόπο σου να μεγαλώσεις τα παιδιά σου, να ζήσεις με αξιοπρέπεια, με ένα εισόδημα, με ένα σπίτι ανθρώπινο κι όχι σε κοντέινερ, όταν δεν υπάρχει χρηματοδότηση απ’ τον κρατικό προϋπολογισμό, όταν δεν παίρνονται όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα που πρέπει να γίνουν; Και για τις επισκευές, και για τις αποκαταστάσεις και για το φτιάξιμο νέων σπιτιών, των καταστημάτων;”

Για αυτό, είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας εμείς θεωρούμε ότι ισχύει το αίτημα αυτή τη στιγμή, για 100% επιδότηση με κρατική αρωγή, σ’ αυτό πρέπει να επιμείνουμε. Γιατί η επιδότηση δεν είναι στο 100%, έχει συνεχώς περικοπές λόγω του ότι “δεν έχει αντοχές η οικονομία”, όπως μας λένε. Αντοχές η οικονομία έχει για να δίνουν φοροαπαλλαγές σε εφοπλιστές, σε βιομηχάνους. Μάλιστα το 95% των φόρων το πληρώνει ο εργαζόμενος λαός, μέσα και οι άνεργοι, ενώ το υπόλοιπο 5% προέρχεται από αυτούς που λέμε μεγάλο κεφάλαιο, τους ληστές του πλούτου αυτής της χώρας”.

“Μαζί με τα ζητήματα των αποζημιώσεων, χρειάζεται να επιλυθούν κι όλες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες γιατί εδώ έχει παραγίνει το κακό με το αστικό κράτος. Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να χάνονται έγγραφα των σεισμόπληκτων και τώρα να ζητάνε τα ίδια έγγραφα από τους πληγέντες που μένουν τρία χρόνια σε κοντέινερ”, επεσήμανε ο Δημήτρης Κουτσούμπας τονίζοντας πως οι πληγέντες πρέπει να απαλλαγούν από τον ΕΝΦΙΑ, να σταματήσουν οι πλειστηριασμοί, να αντιμετωπιστεί η έλλειψη προσωπικού, γιατί λείπουν πολιτικοί μηχανικοί, άλλες ειδικότητες, διοικητικό προσωπικό το οποίο χρειάζεται για να διεκπεραιώσει τις αιτήσεις, τις αποζημιώσεις, τις ενισχύσεις, τις αποκαταστάσεις. Αντίστοιχα πρέπει να παρθούν μέτρα για να υπάρξει και το απαραίτητο προσωπικό και στις υπηρεσίες που είναι υπεύθυνες για την πολιτική προστασία, αλλά και στις Περιφέρειες και στους Δήμους.

Ο Δήμαρχος Τυρνάβου, είπε ο Δημήτρης Κουτσούμπας είναι στο πλευρό σας, παίρνει μέτρα, διεκδικεί και τα ζητά. Δε γίνεται όμως να μην έχει γενναία χρηματοδότηση από το κράτος, ο Τύρναβος για παράδειγμα, που είναι σε μία πληγείσα περιοχή, σε μία σεισμόπληκτη περιοχή που έχει καταστροφές, μαζί με τις υπόλοιπες καταστροφές στην αγροτική πολιτική κλπ. Κι αυτό πρέπει να το διεκδικήσουμε όλοι μαζί, κι εμείς πρώτα από όλα. Πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη χρηματοδότηση σε Δήμους, οι οποίοι έχουν πληγεί οι άνθρωποι τους, οι πολίτες τους, μαζί με όλα τα υπόλοιπα ζητήματα φυσικά της αντισεισμικής θωράκισης, της προστασίας. Γιατί σήμερα δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα; Έπρεπε να κινδυνεύσουν τα παιδιά στο Δημοτικό Σχολείο για να λειτουργήσει ξανά το σχολείο, με πιο σύγχρονους όρους μέσα σε ένα εξάμηνο; Άρα, υπάρχει η δυνατότητα.

Αντίστοιχα, πρέπει να παρθούν μέτρα για όλα τα υπόλοιπα δημόσια κτίρια, όλα τα σχολεία σε όλο τον δήμο του Τυρνάβου και όχι μόνο στο Δαμάσι, σε όλα τα χωριά παντού. Θα πρέπει να ελεγχθούν αντισεισμικά, γιατί μιλάμε για μια σεισμογενής περιοχή και ο λαός πρέπει να προστατευθεί. Όχι να περιμένουμε πότε θα ξαναγίνει ο σεισμός και να τρέχουμε ύστερα από πίσω και να λέμε “μπροστά στην παλιά καταστροφή έχουμε και καινούρια και τι να κάνουμε τώρα, ας ξεχάσουμε την παλιά και ας δούμε την καινούρια”, όπως λέει το κράτος δηλαδή. Και ο κόσμος και η περιοχή εδώ να μαραζώνει και τα παιδιά μας να μην μπορούν να ζήσουν, να δουλέψουν στον τόπο τους, να φτιάξουν αυτόν τον τόπο, να φτιάξουν την κοινωνία τους και να προχωρήσουμε μπροστά”.

Καταλήγοντας ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε πως πρέπει να είμαστε σε συνεχή επιφυλακή, να είμαστε ενωμένοι, εδώ, κάτω, στη βάση, αποφασισμένοι και με αγωνιστική εγρήγορση. Κι εμείς θα πάρουμε πρωτοβουλίες και στη Βουλή και στην Ευρωβουλή και στην Περιφέρεια και παντού όπου χρειαστεί, για να διεκδικήσουμε ζητήματα και να υπάρξει κάποια επίλυση σ’ αυτά τα προβλήματα που χρονίζουν εδώ στην περιοχή”.