Ενημέρωση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών από τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για την μεταρρύθμιση της οικονομικής διακυβέρνησης της Ε.Ε.

  • 5/4/2024 • 293 προβολές
Για την πορεία των διαπραγματεύσεων σχετικά με την μεταρρύθμιση της ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης, η οποία αναμένεται να ψηφιστεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εντός του Απριλίου, ενημέρωσε ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, τους βουλευτές - μέλη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών και Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Προεδρεύων της συνεδρίασης, Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση, επισήμανε ότι η οικονομική διακυβέρνηση, ως βασικός πυλώνας της αρχιτεκτονικής της ΟΝΕ, στοχεύει στη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών, στην αντιμετώπιση των μακροοικονομικών ανισορροπιών και την προώθηση μιας βιώσιμης ανάπτυξης. Αναφέρθηκε δε στις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών κανόνων της Ε.Ε., στις σχετικές διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία που επήλθε μεταξύ των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο Υπουργών ολοκληρώθηκε με επιτυχία για την ελληνική κυβέρνηση ως προς τις επιδιώξεις της Ελλάδας.

Ο κ. Πλακιωτάκης τόνισε ότι οι στόχοι των νέων κανόνων είναι η διασφάλιση της βιωσιμότητας των χρεών των κρατών-μελών και η προώθηση μιας βιώσιμης ανάπτυξης μέσω μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων για μια πράσινη, ψηφιακή, ανθεκτική και χωρίς αποκλεισμούς οικονομία. Πρόσθεσε ότι οι νέοι κανόνες επιδιώκουν να προάγουν τη διαφάνεια και αποτελεσματικότητα, να ενισχύσουν την ανάληψη εθνικής ευθύνης, παρέχοντας στα κράτη-μέλη μεγαλύτερη ευελιξία ως προς τη δημοσιονομική προσαρμογή και αφήνοντας περιθώρια για τις αναγκαίες επενδύσεις.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, κατά την ομιλία του αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ισχύον πλαίσιο ευρωπαϊκής οικονομικής διακυβέρνησης και στους λόγους που οδήγησαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην αναθεώρησή του, επισημαίνοντας ότι αναμένεται η ψήφιση των σχετικών νομοθετικών κειμένων από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εντός του Απριλίου και η εφαρμογή των νεών δημοσιονομικών κανόνων από το 2025.

Ο κ. Υπουργός ανέφερε ότι οι νέοι κανόνες συνδυάζουν τη δημοσιονομική υπευθυνότητα με την προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης, ενώ υπογράμμισε ότι κατά τις διαπραγματεύσεις υιοθετήθηκαν οι ελληνικές προτεραιότητες, όπως η ειδική πρόνοια για τους τόκους του ελληνικού χρέους το 2033 και η σταδιακή μείωση του χρέους, ενώ ικανοποιήθηκε το πάγιο αίτημα της Ελλάδας για ειδική μεταχείριση των αμυντικών δαπανών.

Ο κ. Χατζηδάκης επισήμανε ότι η Ελλάδα υποστήριξε τη διασφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας, χωρίς όμως την υιοθέτηση άκαμπτων κανόνων που απειλούν την ευρωπαϊκή ανάκαμψη. Αναφέρθηκε δε στα τεχνικά χαρακτηριστικά του νέου πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης, όπως η εκπόνηση μεσοπρόθεσμων σχεδίων με την παρακολούθηση των καθαρών πρωτογενών δαπανών.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιος για τη δημοσιονομική πολιτική, κ. Θάνος Πετραλιάς, ο οποίος αναφέρθηκε στο χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες για την ενσωμάτωση και εφαρμογή των νέων κανόνων από τα κράτη – μέλη, ενώ εξειδίκευσε επιμέρους τεχνικά ζητήματα του νέου πλαισίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ