Η Ισπανία, η Ιρλανδία, η Σλοβενία, η Μάλτα δηλώνουν έτοιμες να αναγνωρίσουν το κράτος της Παλαιστίνης

  • 23/3/2024 • 656 προβολές
Οι τέσσερις ηγέτες συγκεντρώθηκαν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες την Παρασκευή για να συζητήσουν την «ετοιμότητά τους να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη», προσθέτοντας ότι είναι έτοιμοι να το πράξουν «όταν μπορεί να συνεισφέρει θετικά και οι συνθήκες είναι κατάλληλες».

«Συμφωνούμε ότι ο μόνος τρόπος για την επίτευξη διαρκούς ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή είναι μέσω της εφαρμογής μιας λύσης δύο κρατών, με τα ισραηλινά και τα παλαιστινιακά κράτη να ζουν δίπλα-δίπλα, με ειρήνη και ασφάλεια» διαβάζουν τέσσερις αρχηγοί κυβερνήσεων.

Μιλώντας μετά τη σύνοδο κορυφής, ο Πρωθυπουργός της Σλοβενίας Ρόμπερτ Γκόλομπ είπε ότι πιστεύει ότι θα μπορούσαν να γίνουν πολλά "την επόμενη εβδομάδα" για να ενισχυθεί η πολιτική υποστήριξη για ένα παλαιστινιακό κράτος στα Ηνωμένα Έθνη. Ο Γκόλομπ πρόσθεσε ότι ήταν «σίγουρος» ότι η στιγμή που οι συνθήκες για τη δημιουργία μιας νέας κυβέρνησης στην Παλαιστίνη θα «ωριμάσουν» θα μπορούσε να απέχει «λίγες εβδομάδες, ίσως και έναν μήνα».

Εννέα από τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ αναγνωρίζουν επί του παρόντος το δικαίωμα των Παλαιστινίων σε κράτος σύμφωνα με τα λεγόμενα σύνορα του 1967, τα οποία περιλαμβάνουν τη Δυτική Όχθη, τη Λωρίδα της Γάζας και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Η Μάλτα, μαζί με ανατολικά κράτη όπως η Βουλγαρία, η Τσεχική Δημοκρατία, η Ρουμανία και η Σλοβακία, έχουν αναγνωρίσει το δικαίωμα των Παλαιστινίων για κρατική ιδιότητα από το 1988. Το 2014, η Σουηδία έγινε το πρώτο κράτος μέλος που αναγνώρισε μονομερώς το δικαίωμα των Παλαιστινίων για κρατική ιδιότητα, ενώ ήταν μέλος του το μπλοκ.

Ο Σλοβένος πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι ένας εκπρόσωπος παρευρέθηκε επίσης στη συνάντηση εκ μέρους της βελγικής κυβέρνησης, η οποία θεωρείται άλλος ένθερμος υποστηρικτής του αγώνα των Παλαιστινίων για κρατική υπόσταση.

Το Βέλγιο ασκεί επί του παρόντος την 6μηνη εκ περιτροπής Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, υπεύθυνο για την επίβλεψη των εργασιών του και, ως εκ τούτου, πιθανότατα δεν επιτρέπεται να υπογράφει τέτοιες δηλώσεις.

Αν και η Ευρωπαϊκή Ένωση υποστηρίζει τη λεγόμενη λύση των δύο κρατών - η οποία θα απέφερε κράτος για τους Παλαιστινίους - και είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος χορηγός βοήθειας στους Παλαιστινίους, δεν έχει υποστηρίξει ακόμη ομόφωνα την αναγνώριση ενός παλαιστινιακού κράτους.

«Η συζήτηση για την αναγνώριση της Παλαιστίνης δεν ήταν στο τραπέζι», εξήγησε την Παρασκευή ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.

"Αλλά θα μοιραστώ μαζί σας τη γνώμη μου για αυτό. Νομίζω ότι εάν η ιδέα είναι να ξεκινήσει ένα είδος διαδικασίας, έτσι είναι δυνατό να ληφθούν υπόψη τα βήματα που θα μπορούσαν να γίνουν και από τις δύο πλευρές - από την Παλαιστινιακή Αρχή, για παράδειγμα, και από το Ισραήλ - τότε θα μπορούσε να είναι μια χρήσιμη διαδικασία».

Η Ισπανία και η Ιρλανδία πρωταγωνιστούν για την αναγνώριση της Παλαιστίνης από την ΕΕ

Από το ξέσπασμα του πολέμου στη Γάζα, τόσο η Ιρλανδία όσο και η Ισπανία έχουν εκφράσει επανειλημμένα την ετοιμότητά τους να αναγνωρίσουν την Παλαιστίνη και πρωτοστάτησαν στις προσπάθειες να σκληρύνει τη στάση της ΕΕ έναντι του Ισραήλ ως απάντηση στις υπερβολικές απώλειες ζωών στη Γάζα.

Σε μια σημαντική ανακάλυψη την Πέμπτη, οι 27 ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν ομόφωνα κατάπαυση του πυρός στη Γάζα για πρώτη φορά από το ξέσπασμα του πολέμου μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς.

Τον περασμένο Νοέμβριο, ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ υποσχέθηκε ότι η νεοσυσταθείσα κυβέρνησή του θα έθετε την αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτους ως κύρια προτεραιότητά του όσον αφορά την εξωτερική πολιτική.

Μιλώντας μετά τη σύνοδο κορυφής των Βρυξελλών την Παρασκευή, ο Sánchez πρότεινε στους δημοσιογράφους ότι η Ισπανία προτιμούσε να κινηθεί κλειστά με άλλες χώρες της ΕΕ αντί να αναγνωρίσει μονομερώς ένα παλαιστινιακό κράτος, μια ιδέα με την οποία έχει φλερτάρει στο παρελθόν.

"Θέλουμε να κάνουμε αυτό το βήμα ενωμένοι. Είναι ένα αποφασιστικό βήμα για να τεθούν τα θεμέλια μιας διαρκούς ειρήνης", είπε, προσθέτοντας ότι η ΕΕ πρέπει να "βαθμονομήσει προσεκτικά" την κατάλληλη στιγμή για να κάνει το βήμα.

Ο Sánchez πρότεινε επίσης ότι το γεγονός ότι οι τέσσερις ηγέτες αντιπροσώπευαν όλες τις πλευρές του πολιτικού φάσματος - με την Ισπανία και τη Μάλτα να κυβερνώνται από κεντροαριστερά κόμματα, τη Σλοβενία από ένα κόμμα των Φιλελευθέρων και την Ιρλανδία από ένα κεντροδεξιό κόμμα - έδειξε ότι υπήρχε ευρεία πολιτική συναίνεση ότι Η αναγνώριση της Παλαιστίνης είναι απαραίτητη για οποιαδήποτε μελλοντική ειρηνευτική διαδικασία.

Τον Φεβρουάριο, ο Ιρλανδός Taoiseach Leo Varadkar επιβεβαίωσε επίσης ότι μια ομάδα κρατών μελών ήταν σε συνομιλίες για να αναγνωρίσουν επίσημα την Παλαιστίνη για να επιτρέψουν «να γίνει μια πιο ισότιμη διαπραγμάτευση» όταν ο πόλεμος που μαίνεται στη Γάζα φτάσει στο τέλος του.

Αυτό το άρθρο διορθώθηκε για να διευκρινιστεί ότι η Μάλτα δεν έχει αναγνωρίσει ακόμη ένα παλαιστινιακό κράτος, αλλά μάλλον την έννοια του παλαιστινιακού κράτους. Υπήρξε επίσης__με σχόλια από τους ηγέτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ