Image

Στον φράχτη του Έβρου ο Α΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Ι. Πλακιωτάκης με εκπροσώπους Κοινοβουλίων Αυστρίας και Ουγγαρίας

Για την πορεία των εργασιών κατασκευής του φράχτη στον Έβρο και για την αποτελεσματικότητα των μέτρων αποτροπής της παράνομης μετανάστευσης από στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, της Frontex και των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Μετανάστευσης και Ασύλου, ενημερώθηκε κατά την επίσκεψη του στα ελληνοτουρκικά σύνορα ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης συνοδεύοντας τις Αντιπροσωπείες των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των Κοινοβουλίων της Αυστρίας και της Ουγγαρίας.

Στον χαιρετισμό του ο Ι. Πλακιωτάκης υπογράμμισε πως όσα έχουν γίνει τα τελευταία 4,5 χρόνια στον Έβρο: “Συμβολίζουν έντονα τη στρατηγική, το έργο, την βούληση της κυβέρνησής μας αλλά και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης”. Και συνέχισε: “Προφανώς, δεν αναφέρομαι μόνο στην ηρωική αντίσταση των φρουρών μας την 28η Φεβρουαρίου 2020 απέναντι στην απρόκλητη απόπειρα διεμβόλισης των συνόρων μας με εργαλειοποιημένους μετανάστες. Αναφέρομαι κυρίως σε όσα έγιναν από εκείνη την ημέρα και μετά” τόνισε ο Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής για να προσθέσει: “ Σήμερα, ο Έβρος αποτελεί αδιάβατο Ευρωπαϊκό οχυρό. Αποφασίσαμε να επεκτείνουμε τον φράχτη κατά μήκος του συνόλου των Ελληνοτουρκικών συνόρων. Και το κάνουμε. Παράλληλα, η παρουσία των Ελλήνων συνοριοφυλάκων, των στελεχών της Frontex και του προσωπικού του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, εγγυώνται πως εκτός από την αυστηρή φύλαξη, διασφαλίζεται ο αυτονόητος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων καθώς και των ελληνικών και ευρωπαϊκών αξιών”.

Ο κ. Πλακιωτάκης επισήμανε την αναβάθμιση του λιμένα Αλεξανδρούπολης σε “στρατιωτικό, γεωπολιτικό, ενεργειακό και διαμετακομιστικό κόμβο”, ενώ αναφέρθηκε και στην ενίσχυση του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου.

Στην αποστολή συμμετείχε και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής των Ελλήνων, βουλευτής κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

Ο κ. Τσαβδαρίδης υπογράμμισε, ότι η διεθνής πολιτική πραγματικότητα οριοθετεί τον Έβρο ως ένα από τα κέντρα του πλέον κομβικού για τον σύγχρονο κόσμο ζητήματος, αυτό του μεταναστευτικού: «Η παρουσία μας σήμερα εδώ μαζί με τους εκλεκτούς αντιπροσώπους από τις φίλες χώρες Αυστρία και Ουγγαρία είναι ιδιαίτερα σημαντική. Θα περάσουμε ηχηρό μήνυμα, ότι μπροστά στον κίνδυνο της αποσταθεροποίησης, τα ευρωπαϊκά κράτη αναγνωρίζουν ότι το μεταναστευτικό ζήτημα δεν είναι μόνο εθνικό, αλλά έχει και μια έντονη ευρωπαϊκή διάσταση» είπε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης της Βουλής επεσήμανε επιπλέον την ανάγκη εφαρμογής ενός ολιστικού συστήματος μετανάστευσης και ασύλου βασισμένο στην απαιτούμενη συμμετρία μεταξύ της αλληλεγγύης και της συνευθύνης, ώστε να μην επωμίζονται δυσανάλογο βάρος τα κράτη μέλη της πρώτης γραμμής.

Έκλεισε δε, τον χαιρετισμό του τονίζοντας πόσο σημαντική είναι η δημιουργία εταιρικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επιλεγμένες τρίτες χώρες σε όλες τις μεταναστευτικές οδούς, με στόχο την καταπολέμηση των γενεσιουργών αιτίων της μετανάστευσης, της αναγκαστικής εκτόπισης, την καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης μεταναστών και της εμπορίας ανθρώπων.

Τα μέλη της αποστολής επισκέφτηκαν και το Επιχειρησιακό Κέντρο Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Συνόρων και Μετανάστευσης (Κ.Ο.ΔΙ.Σ.ΜΕ.) της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης, ενώ οι εκπρόσωποι της αυστριακής και της ουγγρικής αποστολής είχαν παράλληλα και ξεχωριστές συνομιλίες με τα μέλη της Frontex από τις χώρες τους.