Η ταυτότητα και ο ρόλος της Ε.Ε. , η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και μεταναστευτικό τέθηκαν στη συνάντηση Προεδρείου ΚΟΦ Ελλάδας-Γερμανίας με τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα

  • 20/3/2024 • 187 προβολές
Η ταυτότητα και ο ρόλος, που πρέπει να επανακτήσει συνολικά η Ευρωπαϊκή Ένωση στη παρούσα χρονική περίοδο, εν’ όψει της ανόδου των ακροδεξιών κομμάτων στην Ευρώπη και του μεταναστευτικού ζητήματος που κορυφώνεται, αποτέλεσαν τα βασικά θέματα της ατζέντας κατά τη συνάντηση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Φιλίας Ελλάδας-Γερμανίας με τον Πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Andreas Kindl.

Ο Πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας κ. Αθανάσιος Πλεύρης υπέδειξε τη σπουδαιότητα που κατέχει στη συνείδηση του Ευρωπαίου πολίτη η πορεία μιας Ευρώπης με κοινό όραμα, που θα πείθει ότι εξακολουθεί να υπηρετεί απαρεγκλίτως αρχές και αξίες - πέραν της οικονομικής αλληλοβοήθειας - μέσα από ενδεδειγμένες πολιτικές. Αναφερόμενος, μάλιστα, στην ανάγκη διασφάλισης της εμπέδωσης του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου από τα υπό ένταξη κράτη, πρόταξε τον αναστοχασμό πάνω στις ευρωπαϊκές αρχές, που διέπουν το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, με έμφαση στην ενίσχυση του κράτους δικαίου. Ως ενδεικτική της ανάγκης για σύνταξη με τις ευρωπαϊκές βασικές αρχές κράτους δικαίου υπέδειξε την παράνομη κράτηση του εκλεγμένου δημάρχου Χειμμάρας, κ. Φρέντυ Μπελέρη στις αλβανικές φυλακές.

Τη συμβολή του κοινοβουλευτισμού, που συνετέλεσε στη διατήρηση της γέφυρας επικοινωνίας κατά τις ώρες καμπής των ελληνογερμανικών σχέσεων την εποχή της οικονομικής κρίσης, εξήρε ο Αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας κ. Ευρυπίδης Στυλιανίδης. Υποστήριξε παράλληλα ότι για την αναγέννηση του οράματος μιας ενωμένης Ευρώπης χρήζουν επικαιροποίησης οι διμερείς επαφές σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών, πολιτισμού και εκπαίδευσης.

Για τη δυνατότητα επίλυσης των εκκρεμοτήτων που απασχολούν τις δύο χώρες στη βάση του ευρωπαϊκού πλαισίου και των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης μίλησε, μεταξύ άλλων, ο Γραμματέας της Ομάδας Φιλίας κ. Γεώργιος Παπαηλιού. Υπογράμμισε μάλιστα ότι επ’ ουδενίπρέπει να μένει εκτεθειμένο οποιοδήποτε μέλος της έναντι τρίτων χωρών με επεκτατικές διαθέσεις.

Από την πλευρά του ο Γερμανός αξιωματούχος, κ. Andreas Kindl, συμμερίστηκε την άποψη ότι η άνοδος της ακροδεξιάς στη χώρα του οφείλεται σε αναποτελεσματικούς χειρισμούς εκ μέρους ΕΕ αναφορικά με το μεταναστευτικό.

Ο κ. Kindl τόνισε εν συνεχεία, την ανάγκη ενίσχυσης της αποφασιστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω της αναθεώρησης του τρόπου λήψεως αποφάσεων εντός των οργάνων της και πιθανή αντικατάσταση της αρχής της ομοφωνίας από την αρχή της πλειοψηφίας.

Πάντως, επί της προκείμενης πρότασης, κατανοώντας τις επιφυλάξεις κρατών όπως η Ελλάδα, οι οποίες εδράζονται στα ανοιχτά μέτωπα προβληματικών διμερών σχέσεων με γειτονικές χώρες, διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία ως μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα σταθεί στο πλευρό κάθε κράτους μέλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ