Image

Συμμετοχή της Βουλής στην Κ.Σ. της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου για τις επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο με στόχο την καινοτομία και την ανάπτυξη

Οι επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο με στόχο την καινοτομία και την ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής της Μαύρης Θάλασσας, ήταν το θέμα που απασχόλησε χθες τη συνεδρίαση της Επιτροπής Κοινωνικής και Ανθρωπιστικής Πολιτικής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (PABSEC) που πραγματοποιήθηκε χθες στα Σκόπια.

Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο βουλευτής, κ. Βασίλειος Γιόγιακας, μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου.

Ο κ. Γιόγιακας, στη τοποθέτηση του εξέφρασε τη σύμφωνη γνώμη της ελληνικής πλευράς επί του περιεχομένου του προς ψήφιση σχεδίου Σύστασης της Επιτροπής και ενημέρωσε τους συμμετέχοντες για τους νόμους που έχουν ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο σχετικά με τις επενδύσεις σε ανθρώπινο κεφάλαιο πάντα με στόχο την καινοτομία και την ανάπτυξη.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε σε δύο πρόσφατες νομοθετικές πρωτοβουλίες της ελληνικής κυβέρνησης που αφορούν την εκπαίδευση, τη δια βίου μάθηση και την ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων. Όπως ανέφερε, μέσω των πρωτοβουλιών αυτών ενισχύεται σημαντικά η ενημέρωση και η διασύνδεση των ανέργων με την αγορά εργασίας, εκσυγχρονίζονται οι δράσεις που αφορούν στην επαγγελματική κατάρτιση και απλοποιούνται οι σχετικές διαδικασίες. Επίσης, επαναπροσδιορίζονται τα εκπαιδευτικά προγράμματα προκειμένου αυτά να ανταποκρίνονται περισσότερο στις ζητούμενες δεξιότητες και επιβραβεύονται τόσο οι εκπαιδευόμενοι που τα παρακολουθούν όσο και οι εταιρείες που προσλαμβάνουν αποφοίτους των προγραμμάτων αυτών.

Ο κ. Γιόγιακας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στην Εθνική Στρατηγική για την Έρευνα, την Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία, η οποία σύντομα θα ολοκληρωθεί και θα περιλαμβάνει σημαντικές δράσεις για την ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου και την ανάπτυξη δεξιοτήτων στο πλαίσιο προώθησης της αριστείας. Οι δράσεις αυτές στοχεύουν στον επαναπατρισμό επιστημονικού προσωπικού που τα τελευταία χρόνια μετακινήθηκε στο εξωτερικό, τη διασύνδεση των πανεπιστημίων με τις βιομηχανίες και την ενίσχυση της έρευνας μέσω πρωτοβουλιών του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας.

Ο Έλληνας βουλευτής επεσήμανε, τέλος, ότι η ενίσχυση της εκπαίδευσης και της δια βίου μάθησης και η ανάπτυξη δεξιοτήτων θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τα κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις των κρατών-μελών της ΟΣΕΠ και στο πλαίσιο αυτό, η μεταξύ τους ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών μεταξύ μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά χρήσιμη.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, απηύθυναν χαιρετισμό και καλωσόρισαν τους συμμετέχοντες, ο Πρόεδρος του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας κ. Jovan Mitreski, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής και Ανθρωπιστικής Πολιτικής της Συνέλευσης κ. Musa Guliyev (Αζερμπαϊτζάν), η επικεφαλής της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας της Βόρειας Μακεδονίας στη Συνέλευση κα Lidija Tasevska, η Γενική Γραμματέας του Κοινοβουλίου της Βόρειας Μακεδονίας κα Cvetanka Ivanova και ο Γενικός Γραμματέας της Συνέλευσης κ. Asaf Hajiyev.