Ν. Ανδρουλάκης: Έχουμε χρέος να ξανακάνουμε το δικαίωμα στη στέγαση προσιτό για όλους τους Έλληνες και όχι είδος πολυτελείας για λίγους

  • 10/2/2024 • 86 προβολές
Η πρωτοφανής στεγαστική κρίση που πλήττει τη χώρα μας ήταν το θέμα της επίκαιρης ερώτησης του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη, προς τον Πρωθυπουργό που συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή. Ο κ. Ανδρουλάκης άσκησε κριτική στην αδιαφορία της κυβέρνησης που οδήγησε στη γιγάντωση του προβλήματος κι εν τέλει στην υιοθέτηση, μετά την πίεση που έχει ασκήσει το ΠΑΣΟΚ, μίας σειράς μέτρων, που όμως σε καμία περίπτωση δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα στη ρίζα του. Ανέδειξε με στοιχεία την οξύτητα του προβλήματος, καθώς η σωρευτική αύξηση των ενοικίων την περίοδο 2018 – 2022 πλησίασε το 50%, ενώ η ετήσια αύξηση σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και Ηράκλειο αγγίζει μέχρι και το 80% από το 2014 μέχρι σήμερα. Επανέλαβε τις θέσεις του για το πρόγραμμα της golden visa, που, ενώ συνέβαλε όπως και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη στο ξεπάγωμα της αγοράς ακινήτων μετά τη δεκαετή οικονομική περιπέτεια, σήμερα οδηγεί στον αφελληνισμό ολόκληρων περιοχών. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής στα τεράστια εμπόδια που βάζει το υψηλό κόστος στέγασης στους νέους φοιτητές και τις οικογένειές τους, καθώς και στα νέα ζευγάρια που θέλουν να μεγαλώσουν τα παιδιά τους σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον. Ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση εντάξατε στο εθνικό σχέδιο Ανάκαμψης μόλις 100 κατοικίες σε όλη την Ελλάδα, 70 στην Αθήνα και 30 στη Θεσσαλονίκη, όταν η Πορτογαλία ενέταξε 26.000, η Ισπανία 20.000 και η Ιταλία 10.000, είτε μέσω νέων κατασκευών είτε μέσω ανακατασκευής παλαιών κατασκευών, οι οποίες στο σύνολό τους διατίθενται μετά προς ενοικίαση με χαμηλό αντίτιμο και κοινωνικά κριτήρια. «Όλα αυτά δεν ήταν στις προτεραιότητές σας, όπως ήταν σε αυτές τις χώρες, γιατί πολύ απλά περιφρονείτε τις μεγάλες και πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού», σημείωσε, υπενθυμίζοντας μία πρόσφατη κυνική τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη ότι: «δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό το οποίο είναι πρόβλημα για κάποιον, είναι έσοδο για κάποιον άλλον». Υπογράμμισε, δε, πως η εν λόγω συζήτηση δεν αφορά εκείνους που μπορούν να ενταχθούν σε ένα πρόγραμμα επιδότησης αγοράς κατοικίας, όπως το «Σπίτι μου», αλλά για τους πολίτες που ενοικιάζουν και δεν έχουν χρήματα για να αγοράσουν. «Είστε πρωθυπουργός σε μία χώρα, που σύμφωνα με την Εργάνη το 53,6% των εργαζομένων λαμβάνει κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα», υπενθύμισε απευθυνόμενος στον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Ανδρουλάκης παρουσίασε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής:

Κατά το παράδειγμα και άλλων ευρωπαϊκών χωρών, προτείνουμε τη δημιουργία μίας δεξαμενής κοινωνικών κατοικιών, που θα είναι διαθέσιμες μόνο προς ενοικίαση με κοινωνικά κριτήρια και σε χαμηλό αντίτιμο. Είτε θα κατασκευαστούν από την αρχή, είτε αξιοποιώντας την ακίνητη περιουσία του δημοσίου θα ανακαινιστούν και θα ενταχθούν στη δεξαμενή. Το μεγαλύτερο ποσοστό των ακινήτων, που θα ενταχθούν στη δεξαμενή θα είναι ιδιωτικές κατοικίες, ιδιαίτερα αυτές που είναι τώρα κλειστές, με κίνητρα, όπως χρηματοδότηση ανακαίνισης, υψηλότερες επιδοτήσεις για ενεργειακή αναβάθμισή και φορολογικά κίνητρα (πχ. μείωση ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο και αφορολόγητου του ενοικίο). Αναλόγως με το οικονομικό όφελος που θα έχει ο ιδιοκτήτης, θα δεσμεύεται να εντάξει το ακίνητό του στη δεξαμενή για συγκεκριμένο διάστημα, όχι μικρότερο των 10 ετών. Τελικός στόχος είναι να φτάσουμε στις 150.000 κατοικίες.

Περιορισμοί στη βραχυχρόνια μίσθωση. Οι δήμοι είναι καιρός να αναλάβουν να καθορίσουν τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής. Δεν είναι δυνατόν ολόκληρες περιοχές να ερημώνουν από μόνιμους κατοίκους και να κατοικούνται κυρίως από τουρίστες.

Ακόμη, απαγόρευση για τα ακίνητα που έχουν αγοραστεί στο πλαίσιο της golden visa να διατίθενται για βραχυχρόνια μίσθωση. Όσα ακίνητα έχουν ήδη αγοραστεί, θα πρέπει να διατίθενται είτε προς ιδιοκατοίκηση είτε προς μακροχρόνια μίσθωση, ώστε να σταματήσει η golden visa να αποτελεί όχι μόνο εργαλείο αφελληνισμού αλλά και εργαλείο γρήγορου κέρδους για πλούσιους κατοίκους τρίτων χωρών μέσω της βραχυχρόνιας μίσθωσης, όπως συμβαίνει κυρίως στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, οδηγώντας σε ακόμα υψηλότερα ενοίκια.

Η golden visa σήμερα έχει μετατραπεί από φάρμακο για την αγορά σε φαρμάκι για χιλιάδες νέους, στρεβλώνοντας την αγορά και οδηγώντας στην αύξηση των ενοικίων. Η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει από 250.000 στις 500.000 ευρώ το όριο για την απόκτηση της golden visa στο κέντρο της Αθήνας, τα νότια προάστια, τη Θεσσαλονίκη και σε συγκεκριμένα νησιά δεν είναι επαρκής λύση, καθώς δημιουργεί πιέσεις σε περιοχές, όπως ο Πειραιάς, το Περιστέρι και λοιπές λαϊκές συνοικίες. Η μόνη λύση είναι η αναστολή ή κατάργηση του προγράμματος, όπως έγινε σε Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ολλανδία.

«Ας δίνουμε golden visa σε όσους χρηματοδοτούν την έρευνα και παραγωγικές επενδύσεις της τάξεως των 500.000 ευρώ, όχι στα ακίνητα, από τη στιγμή που πια αυτό το μέτρο δημιουργεί τόσο μεγάλες κοινωνικές ανισότητες», είπε ο κ. Ανδρουλάκης, τονίζοντας πως «αυτές είναι οι. άμεσες ξένες επενδύσεις που χρειαζόμαστε και όχι ο αφελληνισμός των ακινήτων του ελληνικού λαού. Είναι ο μόνος δρόμος ώστε να σταματήσει η golden visa να είναι μία μπίζνα εις βάρος των νεότερων γενεών της πατρίδας μας». Κλείνοντας την ομιλία του, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε πως «έχουμε χρέος ως Πολιτεία να πάρουμε αποφάσεις, που θα κάνουν το δικαίωμα στη στέγαση να ξαναγίνει προσιτό για όλους τους Έλληνες και όχι ένα είδος πολυτελείας για λίγους».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ