Ενημέρωση της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων για τις προτεραιότητες της Βελγικής Προεδρίας

  • 11/1/2024 • 234 προβολές
Οι προτεραιότητες της Βελγικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν το θέμα της ημερήσιας διάταξης της σημερινής συνεδρίασης της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, με την ευκαιρία της ανάληψης από το Βέλγιο της κυλιόμενης προεδρίας της Ε.Ε. την 1η Ιανουαρίου 2024. Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσε ο Πρέσβης του Βελγίου στην Ελλάδα κος Marc Calcoen.

Στα εισαγωγικά του σχόλια o Α’ Αντιπρόεδρος και Πρόεδρος της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων κ. Ιωάννης Πλακιωτάκης, επεσήμανε ότι το Βέλγιο αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. σε μία πολύ κρίσιμη περίοδο, κυρίως λόγω τόσο των ευρωκλογών του Ιουνίου όσο και του κλίματος αστάθειας στον ευρύτερο γεωπολιτικό χώρο άμεσου ενδιαφέροντος της Ευρώπης που εντείνεται και επεκτείνεται ανησυχητικά. Το κλίμα ανασφάλειας που περιβάλλει την Ευρώπη, σημείωσε, ευνοεί τις ακραίες φωνές, γεγονός που θα πρέπει να θέσει σε κατάσταση συναγερμού τις δημοκρατικές δυνάμεις, να τις συσπειρώσει και να οδηγήσει σε συνέργειες και δράσεις διαφύλαξης των θεμελιωδών αρχών πάνω στις οποίες έχει στηριχτεί το ευρωπαϊκό οικοδόμημα. Καταλήγοντας, ο κ. Πλακιωτάκης εκτίμησε ότι το αποτέλεσμα των ευρωπαϊκών εκλογών θα καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τον δρόμο που θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για περισσότερη ή λιγότερη δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Πρέσβης του Βελγίου στην Ελλάδα, ο οποίος αναφέρθηκε στις θεματικές προτεραιότητες της βελγικής προεδρίας, υπογραμμίζοντας τις δράσεις της ενδυνάμωσης σε σχέση με την ευημερία, της προστασίας σε σχέση με την ασφάλεια και της προετοιμασίας σε συνάρτηση με το μέλλον της Ευρώπης και τις εσωτερικές θεσμικές μεταρρυθμίσεις που θα προκύψουν το επόμενο διάστημα.

O κ. Calcoen σημείωσε χαρακτηριστικά ότι ενόψει των νομοθετικών και περιφερειακών εκλογών που θα διεξαχθούν στο Βέλγιο την 9η Ιουνίου, παράλληλα με τις ευρωπαϊκές εκλογές, η βελγική προεδρία θα αποτελέσει «δρόμο ταχύτητας» κατά το πρώτο τρίμηνο του 2024, επιχειρώντας να ολοκληρώσει το νομοθετικό έργο που είναι ακόμα σε εκκρεμότητα, κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στην επίσημη ψηφοφορία, στο Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο, για το ευρωπαϊκό σύμφωνο για το άσυλο και τη μετανάστευση.

Ολοκληρώνοντας, ο Βέλγος Πρέσβης σημείωσε ότι Ελλάδα και Βέλγιο έχουν κοινή οπτική προς την Ευρώπη, καθώς αποτελούν δύο φιλοευρωπαϊκές χώρες που αγωνίζονται από κοινού, για την προώθηση των ευρωπαϊκών αξιών και των ευρωπαϊκών συμφερόντων και την ισχυροποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεθνώς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ