Image

Η Θεανώ Φωτίου για την Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Ημέρα κατά της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών

Σήμερα, Ευρωπαϊκή και Παγκόσμια Ημέρα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών, δεν μπορούμε να παραθέτουμε απλώς στατιστικά δεδομένα, όπως αυτό το ανατριχιαστικό ότι στη χώρα μας 1 στα 5 παιδιά έως 18 ετών θα βιώσει τουλάχιστον 1 περιστατικό σεξουαλικής βίας.

Οφείλουμε ως Πολιτεία να προτείνουμε συγκεκριμένα μέτρα με γνώμονα, πάντα, το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού. Για να μην «πέφτει από τα σύννεφα» η κοινωνία όταν αποκαλύπτονται αποτρόπαια εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων από άτομα «υπεράνω υποψίας» και να μη στιγματίζονται δια βίου οι ψυχές των παιδιών.

Εμείς καταθέσαμε από πέρυσι στη Βουλή ολοκληρωμένο σχέδιο κατά της κακοποίησης, της σεξουαλικής κακοποίησης και της εκμετάλλευσης ανηλίκων, που αντιπαρατέθηκε στο ελλιπές, αναποτελεσματικό σχέδιο το οποίο παρουσίασε η κυβέρνηση για να μετριάσει τις εντυπώσεις από τα σφάλματα που διέπραξε επί μήνες στην περίπτωση της 12χρονης από τον Κολωνό.

Στόχος μας πρέπει να είναι η μετατόπιση από ένα μοντέλο βασισμένο στην αστυνομική και ποινική αντιμετώπιση της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης, σε ένα κοινωνικό μοντέλο προστασίας του παιδιού που υλοποιείται στην κοινότητα και περιλαμβάνει:

α) Πρόληψη, μέσω μεγάλης καμπάνιας με σύνθημα «το παιδί της διπλανής πόρτας είναι δικό μας παιδί». Και μέσω ενημέρωσης και εκπαίδευσης παιδιών, από την προσχολική ήδη ηλικία, και γονιών, εκπαιδευτικών, αθλητικών παραγόντων και γενικά κάθε προσώπου που έρχεται σε επαφή με παιδιά.

β) Έγκαιρη και έγκυρη ανίχνευση πιθανών περιστατικών με δημιουργία ενός νέου δικτύου εξειδικευμένων κοινωνικών δομών και υπηρεσιών που να έρχονται σε επαφή με την οικογένεια, το φιλικό και συγγενικό περιβάλλον για να προλάβουν το κακό ή να το ανακαλύψουν. Πρώτο βήμα εδώ η ίδρυση και λειτουργία, σε όλους τους δήμους, των Κέντρων Στήριξης Οικογένειας (ΚΕΣΟΙΠ) που είχαμε δρομολογήσει ως κυβέρνηση το 2018 αλλά δεν υλοποιήθηκαν μετά το 2019, με παιδοψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς και άλλους κοινωνικούς επιστήμονες, που θα εφαρμόζουν συγκεκριμένα πρωτόκολλα παρέμβασης.

γ) Προστασία του ανήλικου θύματος κατά την ποινική δίωξη του θύτη, με πολλαπλασιασμό των «Σπιτιών του Παιδιού», που επίσης θεσμοθέτησε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2018 και καθυστερεί εξαιρετικά η υλοποίησή του από τις κυβερνήσεις Μητσοτάκη. Εκεί το ανήλικο θύμα εξετάζεται από εξειδικευμένους επιστήμονες μια μόνο φορά, ώστε να μην επαναθυματοποιείται. Σήμερα, η 12χρονη του Κολωνού έχει ήδη καταθέσει 6 φορές στη ΓΑΔΑ, παρόλο που στην Αθήνα λειτουργεί ήδη από το 2022 το «Σπίτι του Παιδιού». Και συγχρόνως πολλαπλασιασμό των Εισαγγελιών Ανηλίκων και κατάλληλη στελέχωσή τους για την επαφή με τα θύματα.

δ) Ψυχοκοινωνική στήριξη και αποκατάσταση του θύματος με άμεση απομάκρυνσή του από το περιβάλλον κακοποίησης και, αν αυτό είναι η οικογένειά, άμεση αναδοχή του, είτε από κατάλληλα εκπαιδευμένους γονείς, είτε από επαγγελματία ανάδοχο. Αλλά και παράλληλη στήριξη στα υπόλοιπα ανήλικα μέλη της κακοποιητικής οικογένειας ή σε όλη την οικογένεια αν δεν ευθύνεται, και σε υλικό επίπεδο εάν απαιτείται. Ψυχολογική στήριξη στο παιδί-θύμα μέχρι την ενηλικίωσή του

ε) Ειδικά μέτρα για αντιμετώπιση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού παιδιών και των οικογενειών τους λόγω αναπηρίας, φυλετικής ή πολιτισμικής διαφορετικότητας -π.χ. Ρομά, προσφυγόπουλα, μετανάστες κ.λπς. Είναι γνωστό ότι αυτοί οι παράγοντες δημιουργούν εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη φαινομένων σεξουαλικής βίας και εκμετάλλευσης ανηλίκων.

Μόνον έτσι μπορεί να δοθεί ουσιαστική προστασία στο παιδί από κάθε είδους σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση.​